MEĐUETNIČKE TENZIJE

KINESKE VLASTI ZATAŠKALE STRAVIČNI MASAKR Mediji i dužnosnici danima šute o pokolju u kojem je ubijeno više od 50 ljudi

 Peter Van den Bossche/Wikipedia/CC

Okrug Baicheng u Kini zadesila je tragedija 18. rujna kada je više od 50 Kineza ubijeno, a na desetke ozlijeđeno u noćnom napadu na rudnik ugljena, prenosi New York Times. Većina žrtvama podrijetlom bili su Han Kinezi koji su se našli u regiji zbog obećanja o stabilnom zaposlenju i poštenoj zaradi.

Posteri s licima ljudi koji se traže zbog masakra sugeriraju da su napadači bili Ujguri, turkijska etnička skupina koja živi u istočnoj i srednjoj Aziji, a koji su pobjegli prema podnožju planinskog masiva Tianshan, nedaleko od kineske granice s Kirgistanom i Kazakhstanom.

Napad na rudnik u Soganu jedan je od najkrvavijih posljednjih godina u Kini i dok je okrug Baicheng pod opsadom zbog potjere za mogućim počiniteljima, kineski mediji o pokolju šute, a lokalni dužnosnici poriču da se incident uopće dogodio.

Detalje o masakru prvi je objavio Radio Free Asia, servis za vijesti koji financiraju Sjedinjene Američke Države, a koji blokiraju kineske vlasti. Napad na rudnik dogodio se tijekom proslave 60. godišnjice uspostave autonomne ujgurske regije Xinjiang, a vladini dužnosici vijesti o napadu pokušavaju kontrolirati kako se ne bi proširile izvan okruga Baicheng. Unatoč tome što se cijelo područje nalazi pod opsadom, lokalno građanstvo tvrdi da ne zna puno o tome što se dogodilo.

'Ne znamo ništa i osjećamo se sigurnije ako tako i ostane', rekao je djelatnica hotela u regiji, Xiong Zhaoxia (27). 'Postoji mnogo ujgurske policije u Baichengu te ponekad znaju popustiti ljudima ako su istog etniciteta.'

Ovaj posljednji sukob i izjava djelatnice hotela ocrtavaju prirodu odnosa između Ujgura i hanskih Kineza, dvije etničke skupine koje imaju vrlo malo dodirnih točaka i koje u ruralnim područjima čak niti ne govore isti jezik. Kineske su vlasti u regiju uložili milijarde dolara kako bi pokušale primiriti Ujgure, čije se brojke već neko vrijeme smanjuju zbog migracija hanskih Kineza.

Srdžba među Ujgurima evidentna je, a njezin je uzrok financijske prirode budući da je siromaštvo među tom turkijskom skupinom poprilično rašireno. Toj skupini dominantno muslimanske vjeroispovijesti ograničene su religijske aktivnosti te oni vjeruju da hanski Kinezi neproporcionalno profitiraju od bogatstva regije prirodnim resursima.

'Ponekad kada pogledam oko sebe i vidim toliko puno Han Kineza, osjećam se kao stranac u svojoj domovini', rekao je ujgurski inženjer iz Aksua, glavnog grada prefekture koji je prije bio dominanto ujgurski, no danas su obje populacije, Han Kinezi i Ujguri, gotovo ravnopravni po brojnosti.

Jedan član Komunističke partije rekao je da se diseminacija informacija kontrolira kako se ne bi 'preplašili Kinezi u Aksuu'. Drugi dužnosnici koji su upitani o incidentu su ga ili ignorirali ili su u izjavama negirali bilokakve tenzije između Han Kineza i Ujgura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:55