KINEZI SVE ODBACUJU

KINA USRED GLOBALNE KORONAKRIZE PROVODI NUKLEARNE TESTOVE?! Washington optužio Peking za tajne pokuse: 'Ovo je jako zabrinjavajuće'

 Kyodo/MAXPPP / MAXPPP / Profimedia

Odnosi između SAD-a i Kine sve su napetiji. U posljednjoj optužbi sa Zapada, State Department tvrdi kako je Kina možda tajno izvela podzemni nuklearni test niskog nivoa.

U izvještaju američkog State Departmenta koji je ekskluzivno objavio Wall Street Journal, Washington izražava zabrinutost zbog uočene visoke aktivnosti na kineskom poligonu za testiranja nuklearnog oružja Lop Nur. Ona uključuje opsežna iskapanja na toj lokaciji, uporabu posebnih komora za suzbijanje eksplozija i prekid prijenosa podataka s postaja za praćenje na kineskom teritoriju koje su dizajnirane za otkrivanje emisije radioaktivnog zračenja i seizmičkih potresa.

Ovo izvješće moglo bi dodatno pogoršati već ionako zategnute odnose dviju sila. Washington je ranije optužio Peking da je pandemija koronavirusa rezultat lošeg postupanja kineske vlade u širenju virusa. Prošle godine SAD je izrazio zabrinutost zbog testiranja raketa u Južnom kineskom moru, a kraj dvogodišnjeg trgovinskog rata počeo se nazirati tek početkom ove godine kad je donesena prva faza sporazuma dviju najvećih svjetskih gospodarskih sila.

Objava ovog izvješća pojavila se u trenutku kad bi Trump trebao otvoriti pregovore s Pekingom o novom nuklearnom sporazumu u koji bi bila uključena i Rusija. Radi se o sporazumu Novi početak koji je SAD uspostavio s Rusijom 2010. godine i koji u veljači sljedeće godine prestaje važiti. Tim sporazumom Rusija i SAD bile su ograničene na razmještanje ne više od 1550 nuklearnih bojevih glava.

Kina, za koju se procjenjuje da posjeduje oko 300 nuklearnih bojevih glava, do sada je odbijala Trumpov prijedlog, tvrdeći kako ne želi ograničiti svoje obrambene snage.

Inače, prvo nuklearno testiranje Kina je izvela 1964. godine, a posljednje 1996. godine, kad je potpisala Ugovor o zabrani testiranja (CTBT). Isti ugovor je tada potpisala i SAD, kao i Rusija, Francuska i Velika Britanija. Više od 180 zemalja svijeta potpisalo je sporazum, ali kako ga SAD i Kina nisu ratificirali, on nije stupio na snagu. Međutim, Kina je obećala kako će poštovati odredbe tog ugovora, kao i moratorij SAD-a na nuklearna testiranja.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe o navodnom tajnom nuklearnom testiranju, prenosi Reuters. Slične optužbe mogle su se čuti i prošle godine kad je SAD tvrdio da Rusija izvodi nuklearne testove niskog intenziteta i krši moratorij.

Steven Andreasen, nekoć direktor u Vijeću nacionalne sigurnosti za nadzor naoružanja, tvrdi kako Trumpova administracija više brine o skupljanju bodova protiv Kine nego o rješavanju potencijalnih sporova kroz diplomaciju.

"Ako su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog kineskog nuklearnog testiranja niskog intenziteta, onda bi trebali izraziti te sumnje Pekingu i razmotriti načine za izgradnju povjerenja kako se takvi testovi ne bi događali" zaključio je Andreasen koji je bio aktivan u vrijeme Clintonove administracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:12