LOŠI RADNI UVJETI

Kina: U eksploziji rudnika poginulo najmanje 42 rudara, za 66 se traga

U rudniku je u vrijeme nesreće bilo 528 rudara od čega je 389 uspjelo pobjeći. Spašen je 31 rudar, no šestero je teško ozljeđeno
 AP

HARBIN - Najmanje 42 rudara su poginula, a 66 ih je zarobljeno više od pola kilometra pod zemljom nakon eksplozije plina koji je u subotu rano ujutro raznio rudnik ugljena u sjevernoj Kini.

Nesreća u kineskom državnom rudniku Xinxing u pokrajini Heilongjiang nedaleko od granice s Rusijom posljednji je u nizu udesa koji pogađa kinesku rudnu industriju, prema nekima, najopasniju na svijetu. Iako vlasti tvrde kako se uvjeti rada svakodnevno poboljšavaju, stotine nedužnih rudara godišnje pogine na radnom mjestu.

Veliki državni rudnici, poput Xinxinga, u pravilu su sigurniji od malih u privatnom vlasništvu. Nova eksplozija dodatno je potkopala tvrdnje vlasti da se sigurnost konstantno unapređuje. Inače, ugljen je vrlo važan energent za kinesku rastuću populaciju te gospodarstvo jer Kina iz njega crpi gotovo tri četvrtine električne energije.

Televizijske snimke pokazuju gusti dim koji se izdiže iz rudnika nakon eksplozije do koje je došlo zbog nakupljanja plina u podzemnim prostorijama. Detonacija je bila toliko jaka da se jedna zgrada na površini urušila.

U rudniku je u vrijeme nesreće bilo 528 rudara, a vlasti su priopćile kako je 389 zaposlenika uspjelo pobjeći prije zatvaranja prolaza. Spasilačke su službe uspjele spasiti još 31 rudara od kojih šestero u teškom zdravstvenom stanju prevezeno u bolnicu. Pronađena su i 42 mrtva tijela dok se za 66 osoba, koliko se procjenjuje da je ostalo zatrpano, još uvijek traga.

Snažna je eksplozija prekinula dovod električne energije i komunikaciju u rudniku, ali i životnu važnu ventilaciju što dodatno otežava potragu za zatrpanima. Na području rudnika temparatura preko noći pada i do minus deset Celzijevih stupnjeva stoga spasilačke službe daju sve od sebe kako bi što prije pronašle preživjele rudare.

Xinxing se nalazi nedaleko od granice s Rusijom, oko 400 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada provincije, Harbina. Nalazi se u državnom vlasništvu i zapošljava oko 88 tisuća radnika.

Ova je nesreća pogodila Kinu u vrlo nezgodno doba jer vlada već neko vrijeme staje na kraj ilegalnim rudnicima koji čine gotovo 80 posto ukupnog broja kineskih rudnika kojih ima oko 16 tisuća. Prošle je godine zatvoreno čak tisuću 'ilegalaca' što je zasigurno smanjilo broj potencijalnih žrtava.

Prosjek poginulih rudara u prvoj polovici godine u Kini se smanjio za pola, na šest dnevno. Za tu poražavajuću statistiku vlasti okrivljuju privatnike koji se ne pridržavaju minimalnih sigurnosnih standarada poput kvalitetne ventilacije te sustava za gašenje požara.

U prvih devet mjeseci 2009. godine u Kini se dogodilo jedanaest nesreća u kojima su poginula 303 rudara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 03:58