POD VELOM TAJNE

‘Kim zataškava teški incident vojske na jugu zemlje, ima puno mrtvih, došlo je do opasnih previranja na vrhu...‘

Navodno je prošlog mjeseca potonuo sjevernokorejski brod pri čemu je poginulo 60 ljudi, a uslijedile su akcije protiv Juga

Ilustracija

 Kim Jae-hwan/afp/Profimedia

Sjevernokorejski brod pun vojnika navodno se prevrnuo prošlog mjeseca u vodama u južnom pograničnom području te zemlje, a prema procjenama pritom je poginulo 90 osoba, javila je južnokorejska televizijska kuća TV Chosun.

Južnokorejski medij se pozvao na procjenu južnokorejskih obavještajnih službi te je u ponedjeljak izvijestio da je nesreća, do koje je navodno došlo početkom svibnja, dovela do "znatnih unutarnjih previranja" u vojnim strukturama Sjeverne Koreje, kako prenosi Newsweek.

Kako je izvijestila južnokorejska televizija, "veliki brod" je prevozio više od 130 radnika, koji su svi mobilizirani iz vojske, a potonuo je u rijeci dok je prevozio tu skupinu na posao izgradnje pograničnih utvrda na istoku zemlje.

U ovom se izvještaju povezuju posljedice tog brodoloma s "nedavnim provokacijama" Pjongjanga usmjerenih prema Seulu, uključujući lansiranja projektila, slanje balona sa smećem preko granice dviju Koreja i ometanje GPS-a u zapadnim vodama oko poluotoka.

Sjeverna Koreja - za koju se navodi kako je malo vjerojatno da će otkriti povezanost događanja - nije izvijestila ni o kakvim incidentima koji bi odgovarali detaljima u izvješću, a veleposlanstvo Pjongjanga u Pekingu nije odgovorilo na zahtjeve za komentar, prenosi Newsweek.

Odvraćanje pozornosti i nezadovoljstvo vojnih krugova?

Također, Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje nije objavila nikakve slične procjene u svojim obavještajnim izvješćima o Sjeveru, a južnokorejska obavještajna služba, kako se navodi, nije bila dostupna za komentar nakon radnog vremena.

Prošlog mjeseca je TV Chosun, također pozivajući se na vladine izvore, objavila da je u velikoj sjevernokorejskoj kibernetičkoj operaciji hakirala osobnu komunikaciju viših obrambenih dužnosnika Južne Koreje, uključujući one Ministarstva obrane i Združenog stožera. Napad su kasnije potvrdili policija i vojska.

Kang Sun Nam, ministar obrane Sjeverne Koreje, navodno je posjetio mjesto nesreće te naredio više sigurnosne standarde, no to nije pomoglo u smirivanju nezadovoljstva unutar vojske, izvijestila je TV Chosun, kako prenosi Newsweek.

Južnokorejske vlasti, prema ovim informacijama, vjeruju da Pjongjang nastoji "odvratiti pozornost" od potonuća pojačavanjem napetosti s Jugom. Pomorske nesreće vojne prirode, kako je navedeno, rijetko se priznaju, ako se uopće priznaju, stoji u izvještaju južnokorejske televizije, kako prenosi Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 09:48