‘ČUDO BEZ PRESEDANA‘

Kim Jong-un proglasio pobjedu nad covidom, njegova sestra rekla da je bio obolio od visoke vrućice

Kimova je sestra za epidemiju okrivila Južnu Koreju te rekla da sjevernokorejske protumjere moraju biti ‘smrtonosne‘

Kim Jong-un tijekom sastanka na kojem su se evaluirale protuepidemijske mjere koji se održao 10. kolovoza 2022.

 KCNA VIA KNS/AFP

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ustvrdio je u četvrtak da je Sjeverna Koreja pobijedila covid-19, a njegova sestra Kim Yo-jong rekla je da se bio obolio od vrućice te da je Južna Koreja kriva za izbijanje epidemije covida, piše Reuters.

Prema pisanju sjevernokorejski novinske agencije KCNA, Kim Jong-un naredio je uklanjanje protuepidemijskih mjera koje su uvedene u svibnju te dodao da Sjeverna Koreja mora održati "čelično jaku protuepidemijsku barijeru" i "pojačati protuepidemijske napore sve dok ne završi globalna zdravstvena kriza".

Sjeverna Koreja nikada nije potvrdila koliko je njezinih stanovnika oboljelo od covida-19, navodno zato što nije imala dovoljno testova. Umjesto toga, svakog je dana izvještavala o tome koliko je ljudi oboljelo od vrućice. Dosad je od vrućice oboljelo 4,77 milijuna ljudi, a nove slučajeve nije prijavila od 29. srpnja.

Prema pisanju KCNA-e, Kim Yo-jong rekla je i da je njezin brat bio obolio od vrućice. Ovo je prva indikacija da je sjevernokorejski vođa bio zaražen covidom.

image

Kim Jong-un tijekom susreta sa znanstvenicima i zdravstvenim dužnosnicima

KCNA VIA KNS/AFP

- Unatoč tome što je bio ozbiljno bolestan i imao visoku vrućicu, (Kim Jong-un) nije mogao ležati jer je mislio na ljude o kojima mora brinuti do kraja ovog protuepidemijskog rata - rekla je Kim u srijedu tijekom sastanka na kojem su se evaluirale dotad poduzete protuepidemijske mjere.

Kim nije detaljno pojasnila s kakvim se zdravstvenim poteškoćama suočio njezin brat, ali je rekla da su leci iz Južne Koreje koji su pronađeni kod granice krivi za izbijanje epidemije.

Prebjezi iz Sjeverne Koreje i južnokorejski aktivisti desetljećima su pomoću balona u Sjevernu Koreju slali političke letke, hranu, lijekove, novac i druge predmete. Kim je kritizirala predsjednika Južne Koreje Yoona Suk-yeola jer je htio ukinuti zabranu kojom su 2020. godine obustavljene takve kampanje.

- Ne možemo više ignorirati neprekinuti priliv smeća iz Južne Koreje - rekla je Kim, zaprijetivši da će "uništiti" vlasti u Seulu.

- Naša kontramjera mora biti smrtonosna - dodala je Kim.

image

Kim Jong-un tijekom sastanka na kojem su se evaluirale protuepidemijske mjere koji se održao 10. kolovoza 2022.

KCNA VIA KNS/AFP

Ministarstvo ujedinjena Južne Koreje reklo je da mu je žao što Sjeverna Koreja tvrdi da su prebjezi krivi za epidemiju covida koja je izbila u njoj.

Reuters navodi da je moguće da je Sjeverna Koreja proglasila pobjedu nad covidom kako bi ponovno mogla uvoziti i izvoziti robu te kako bi po prvi puta nakon 2017. godine mogla izvesti nuklearni pokus.

Službeno, u Sjevernoj su Koreji od covida službeno preminulo tek 74 osobe. To znači da je stopa mortaliteta od covida u toj zemlji 0.0016%, što je, kako kaže sjevernokorejski čelnik za borbu protiv covida Ri Chung-gil, "čudo bez presedana".

Svjetska zdravstvena organizacija više je puta u pitanje dovela tvrdnje Sjeverne Koreje kada je riječ o epidemiji covida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:21