NA NIŠANU DRŽAVNIKA

KIM JONG-UN NIJE PRAVI NASLJEDNIK?! Planira ubiti 200 političara da sakrije mračnu istinu?

This undated picture, released from North Korea's official Korean Central News Agency on February 22, 2013 shows North Korean leader Kim Jong Un (3rd R) inspecting a firing exercise by a sub-unit under Korean People's Army large combined unit 526 at undisclosed place in North Korea. AFP PHOTO / KCNA via KNS ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un možda ipak nije legitimni nasljednik na čelu komunističke države, stoga planira likvidirati neke od najistaknutijih političkih figura u toj izoliranoj zemlji.

Oko 200 političara u Pyongyangu moglo bi se naći na nišanu vrhovnog vođe zbog svoje odanosti njegovom tetku Jang Song-taeku, kojeg je Jong-un pogubio prošle godine.

Choe Ryong-Hae, trenutno čelnik moćnog Politbiroa i politički zapovjednik sjevernokorejske narodne armije, izdvojen je kao glavna potencijalna meta u toj čistci.

Naime, novi dokazi iz 1930.-ih ukazuju da je upravo otac Kim-Jong-unovog tetka vodio napad na Japance, a ne Kim-Jong-unov djed.

Upravo zbog te povijesne pobjede Kim Jong-unova obitelj postala je vladajuća u Sjevernoj Koreji. Zahvaljujući njoj Sjeverna Koreja je uspjela izbaviti dio Korejskog poluotoka od japanske okupacije.

Kim Jong-Unov djed, Kim Il-Sung, u službeno dokumentiranoj sjevernokorejskoj povijesti navodi se kao vođa napada na japansku bazu u gradu Ponchonbou 1937. godine, a time je opravdavao svoje pravo na vlast.

To nije prvi put da Sjeverna Koreja želi promijeniti povijest.

Djecu u školama uče da je Korejski rat 1950. započeo invazijom Južne Koreje, i da je Kim Jong-il rođen u brvnari na obroncima planine Paektu, dok povjesničari tvrde da je preminuli Dragi vođa ustvari rođen u izbjegličkom logoru u Sovjetskom Savezu.

Sada, nova izvješća ukazuju da je otac čelnika Politbiroa Choe Ryong-Haea, Choe Hyon, heroj koji je zapravo vodio napad na Japance, a ne Kim jong-unov djed.

- Nešto više od stotinu vojnika pod vodstvom komunističkog bandita Choe Hyona napalo je Pochonbo - stoji u japanskom izvješću datiranom na 7. lipanj 1937.

Legitimnost vladavine Kim Il-sunga proizašla je iz propagande da je on heroj rata protiv Japanaca, kaže Ken Kato, istraživač i aktivist za ljudska prava.

On tvrdi da su priče dokaz kako su revolucionari ustvari bili banditi koji su u napadu na Pochonbo ubili jednog japanskog poduzetnika i dvogodišnju bebu.

- Palili su škole i krali od sunarodnjaka Korejaca - zaključio je Kato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:20