VELIKI ZAOKRET

KIM JONG-UN MIJENJA TV RASPORED Teletubbies i Top Gear uskoro na državnoj televiziji?

Urode li plodom pregovori BBC-ja s režimskom televizijom, u Sjevernoj bi Koreji uskoro mogli gledati najbolje emisije britanske javne televizije.

U svoj zgusnuti raspored emitiranja, koji se najvećim dijelom sastoji od beskrajnih panegirika vođi Kim Jong-unu, državna televizija Sjeverne Koreje uskoro bi mogla ugurati i neke od najprepoznatljivijih uradaka vjerojatno najbolje javne televizije zapadnog svijeta.

Britanski Sunday Times javlja da je BBC u suradnji s Foreign Officeom pokrenuo pregovore s režimskom televizijom u Pjongjangu koji bi mogli rezultirati kupnjom niza sjajnih dokumentaraca i serija.

Među njima su nenadmašni Top Gear Jeremyja Clarksona, popularna SF serija Doctor Who, nekolicina sapunica te Teletubbies.

'Oduvijek sam vjerovao da Berlinski zid nije pao zbog diplomatskih napora, nego zbog serija kao što su Dallas i Dinastija', rekao je Sunday Timesu jedan izvor iz Foreign Officea koji je htio ostati anoniman.

Naveo je da bi emisije koje bi mogle proći kod Kim Jong-unovih cenzora trebale biti one koje ne sadrže nešto što bi u Pjongjangu doživjeli kao uvredljivo. To bi, primjerice, bili Mr. Bean, EastEnders. Miss Marple i Poirot te Teletubbies za najmlađi uzrast.

Cilj svega bi trebao biti dvojak - BBC bi zaradio nešto novca, a britanski bi politički vrh dobio idealan način za suptilno propagiranje zapadnjačkih ideja na ni manje ni više nego centralnom mjestu s kojega Kim odašilje svoju vlastitu propagandu.

Ipak, prije nego što u Pjongjangu i počnu razmišljati o eventualnim promjenama TV rasporeda, valja napomenuti da je prije samo nekoliko mjeseci iz Sjeverne Koreje stigla vijest o masovnom stadionskom pogubljenju ljudi čiji je jedini 'grijeh' bio gledanje sapunica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 02:32