VRIJE I U KOREJAMA

Kim ima novu ‘igračku‘, tvrdi da već broji američke baze, u Seulu bijesni: ‘Slijedi kazna. Odmah‘

Seul je odmah najavio kako obnavlja monitoring zračnim preletima duž granice sa Sjevernom Korejom

Kim Jong Un

 Str/Afp

Sjeverna Koreja dokrajčila je sporazum, star pet godina, s Južnom Korejom, o smanjenju vojnih tenzija između te dvije zemlje, javlja BBC pišući o novoj napetosti na granici dviju zemalja koje su formalno u ratu od 1953. godine.

Novi sukob između Seula i Pjongjanga eksplodirao je u utorak, kad je Pjongjang objavio da je uspješno lansirao satelit špijunskog tipa u svemir. Seul je odgovorio objavljujući suspenziju dijela sporazuma dviju zemalja iz 2018. godine, najavljujući da obnavlja monitoring zračnim preletima duž granice sa Sjevernom Korejom.

Pjongjang sad poručuje kako će u potpunosti suspendirati dogovor, uz slanje snažnijih snaga i opreme na granicu.

"Od danas naša vojska više nije vezana Sjeverno-južnim vojnim sporazumom od 19. rujna", poručio je Pjongjang u priopćenju. Povlačimo, dodaje se, sve mjere za prevenciju vojnog sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak. Štoviše, Sjeverna Koreja najavila je da će u pogranično područje poslati veći broj vojnika i više opreme.

Sporni satelit

Pjongjang je, podsjeća BBC, ispalio raketu s, vjeruje se, špijunskim satelitom Maligjong-1 u utorak. Tvrdi da je test bio uspješan. Južnokorejska vojska potvrdila je da je satelit ušao u orbitu, ali je rekla kako je prerano reći je li test u potpunosti bio uspješan. Ipak, Seul je osudio lansiranje te donio odluku o obnovi nadzora na granici koji Seulu omogućuje motrenje sjevernokorejskih isturenih položaja i topništvo dugog dometa, koje u dometu ima glavni grad južnog susjeda.

Riječ je o kršenju dogovora iz 2018. godine o zoni zabrane leta, dogovorenog kako bi se minimalizirala mogućnost sukoba između dvije nepovjerljive i neprijateljske zemlje, čiji su saveznici, s jedne strane Kina i Rusija, a s druge Sjedinjene Američke Države.

BBC piše kako je Sjeverna Koreja više puta prekršila odredbe iz sporazuma tijekom prošle dvije godine. Pjongjang je lansirao rakete i pucao iz topova u more, u smjeru Južne Koreje. Prošloga prosinca Sjever je poslao dronove preko granice, a jedan dron letio je do Seula. To je bio dio argumenata koje je, objavljujući djelomičnu suspenziju sporazuma, navela Južna Koreja. Neki stručnjaci čak tvrde da odlukom o potpunoj suspenziji Sjever zapravo ostaje na istome. Odnosno, neće se puno toga promijeniti. Međutim, u svjetlu sve lošijih odnosa diljem svijeta, još jedno pojačavanje napetosti, pogotovo u slučaju svjetske žarišne točke na 38. sjevernoj paraleli, zabrinjava dio promatrača. Neki tvrde da se zapravo ništa neće promijeniti te kako suspenzija sporazuma ne znači da će doći do konflikta.

Osuda SAD-a

BBC prenosi kako je, prema Pjongjangu, lansiranje špijunskog satelita dio "prava na samoobranu". Međutim, Južna Koreja, SAD i Japan to su oštro osudili. Razvoj funkcionalnog špijunskog satelita glavni je dio petogodišnjeg vojnog plana Sjeverne Koreje, koji je u siječnju 2021. iznio njezin vođa Kim Jong-un.

Tehnologija bi u teoriji mogla Pjongjangu omogućiti praćenje kretanja američkih i južnokorejskih vojnika te oružja na Korejskom poluotoku, a to bi mu omogućilo da uoči dolazne prijetnje.

To bi također omogućilo Sjeveru da preciznije planira potencijalne nuklearne napade.

Sjevernokorejski državni mediji tvrde da vođa zemlje Kim Jong-un već pregledava snimke američkih vojnih baza u Guamu, koje je poslao novi satelit, piše BBC, koji to nije uspio potvrditi.

Južnokorejski ministar obrane Shin Won-sik upozorio je ranije da će, ako Sjever iskoristi suspenziju kao izgovor za provođenje provokacija, Seul "odmah i čvrsto kazniti" susjednu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:09