‘NE ŽELIMO VAŠ NOVAC‘

Kijev slavi, Orban izigran, Mađari se nisu ni obratili medijima, Ukrajini stižu milijarde eura?

Budimpešta trenutačno blokira još najmanje sedam odluka Europske unije o naoružavanju Kijeva

Viktor Orban 

 Attila Kisbenedek/Afp

Europska unija smislila je na koji način može legalno zaobići mađarski veto na kupovinu oružja za obranu Ukrajine, piše Financial Times.

Šef diplomacije EU Josep Borrell za FT je uoči sastanka ministara vanjskih poslova izjavio da "Mađarska ne bi trebala biti dio odluke o tome kako upotrijebiti novac" budući da se suzdržala od glasanja o tome treba li ta sredstva uopće dati za pomoć devastiranoj Ukrajini.

Bruxelles, podsjetimo, od ove godine za vojnu pomoć Ukrajini namjerava iskoristiti prinose na rusku imovinu koja zamrznuta leži u europskim financijskim institucijama. Budući da prva tranša vrijedna 1,4 milijarde stiže već sljedećeg tjedna, Borrell se nada brzom dogovoru i prosljeđivanju Ukrajini. "Ne želim da mi taj novac stoji u džepu", poručio je Borrell uvjeren da EU može zaobići mađarsko odugovlačenje. Na sastanak šefova diplomacije jučer je stigao i mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, koji se na dolasku nije obratio medijima.

Podsjetimo, ruska imovina u zapadnim bankama zamrznuta je ubrzo nakon što je 2022. počeo rat u Ukrajini. Već se dulje raspravlja o ideji da se ta imovina zaplijeni i iskoristi za pomoć Ukrajini. Nakon dugog vijećanja Unija je u svibnju odlučila da će profite na rusku imovinu u europskim institucijama uzeti i proslijediti ih Kijevu kao vojnu pomoć.

Riječ je o blizu 200 milijardi eura koji su većinom na računima u Belgiji, s time da bi devedeset posto sredstava trebalo ići za vojnu pomoć vladi u Kijevu. Mađarska se tome stalno protivila. Riječ je o zemlji koja od svih članica Unije njeguje najbolje odnose s Rusijom. Budimpešta trenutačno blokira još najmanje sedam odluka Europske unije o naoružavanju Kijeva. Riječ je o pomoći u vrijednosti oko 6,6 milijardi eura. Premijer Viktor Orbán odavno je javno kritizirao druge zemlje zbog slanja oružja Ukrajini tvrdeći da se time riskira širenje rata i pojačava sukob.

Pozitivan ishod sastanka u ponedjeljak odrazio bi se i na odluku članica Grupe 7 da do kraja godine daju Kijevu pozajmicu od 50 milijardi eura. To je dogovoreno na summitu održanom na jugu Italije početkom lipnja, a jamac da će Ukrajina vratiti pozajmicu je buduća zarada od zamrznute imovine koja se planira iskoristiti u tu svrhu.

Ukrajinskoj vladi hitno je potreban taj novac. Međutim, postoji nekoliko problema. Budimpešta još može blokirati potez Bruxellesa jer je ruska imovina zamrznuta na temelju sankcija koje se revidiraju svakih šest mjeseci. Odluku o sankcijama donosi 27 članica EU.

Pregovarajući s premijerom Orbánom, Bruxelles je Mađarskoj ponudio dogovor sličan onome koji je nedavno sklopio s NATO-om. Prema njemu, Budimpešta ne mora sudjelovati u aktivnostima podrške Ukrajini, ali zauzvrat ne smije uložiti veto na odluku drugih članica da kao savez pomognu Kijevu. Međutim, taj je prijedlog odbijen.

"Mađarskoj smo rekli: vaš novac neće se ni u kojem obliku koristiti za pomoć Ukrajini. Ne samo za vojnu pomoć nego ni za humanitarnu pomoć zemlji. Uzmite svoj novac. Povucite ga. Ne želimo ga", ispričao je Borrell o ponudi Bruxellesa Budimpešti.

Međutim, Orbán je to odbio. "Čak i ponuda da ne budu dio ekipe, da se njihov novac ne koristi za Ukrajinu, nije bila dovoljna. Mađarsko stajalište povezano je sa snažnim vezama koje zemlja ima s Rusijom", rekao je Borrell koji je uoči sastanka otkrio da su ipak našli metodu koja je "sofisticirana", ali "djeluje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 11:23