UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Kijev se sprema na najgori scenarij; Rusija: ‘Krećemo u masovnu proizvodnju balističkih projektila Sarmat‘

Ključne događaje 273. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo uživo iz minute u minutu

Ruski balistički projektil RS-28 Sarmat

 -/Sputnik/Profimedia/-/Sputnik/Profimedia

Ključni događaji:

- EP proglasio Rusiju državom koja sponzora terorizam

- Masivni napadi na Ukrajinu, velik dio zemlje i Moldavije bez struje

- 273. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- U raciju na svetište u Kijevu zaplijenjeno 96.500 eura u gotovini

- Moldavija poziva ruskog veleposlanika

- U Zaporižju ubijena beba


Krenula masovna proizvodnja međukontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat

Vladimir Degtjar, glavni izvršni direktor Državnog raketnog centra Makajev, rekao je u srijedu da je krenula masovna proizvodnja međukontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat, javlja ruska novinska agencija RIA Novosti.

Degtjar je rekao je da će te rakete tijekom idućih 40 do 50 godina ojačati borbeni potencijal ruske vojske te da će pouzdano štititi Rusiju. Čelni čovjek Državnog raketnog centra Makajev dodao je da će te rakete druge nacije odvratiti od korištenja nuklearnog oružja te održavati mir u svijetu.

Rakete RS-28 Sarmat zamijenit će trenutno najteže svjetske strateške rakete R-36M2 Vojvoda (Sjevernoatlantski savez iz poznaje pod imenom Sotona).

Rakete Sarmat (NATO ih poznaje pod imenom Sotona 2) razvijaju se od 2011. godine, a metama će moći prići preko Sjevernog i Južnog pola te tako zaobići proturaketne sustave.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rakete je predstavio 2018. godine, a prvi su puta testirane 20. travnja 2022. godine. Rakete imaju domet od otprilike 18 tisuća kilometara, a mogu nositi bojeve glave teške 10 tona.


Peskov: Rusija vjeruje u uspjeh ‘specijalne vojne operacije u Ukrajini‘

Kremlj je putem svog glasnogovornika poručio da vjeruje u ‘uspjeh‘ svoje ofenzive u Ukrajini.

- Budućnost i uspjeh specijalne operacije su nedvojbeni, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tijekom posjeta Armeniji, prenosi AFP.

Obratio se novinarima u trenucima prije nego što će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao obratiti na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a i nakon što je Europski parlament Rusiju proglasio državom "pokroviteljicom terorizma"

Peskov nije komentirao odluku Europskog parlamenta.


Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog Ukrajine

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitni sastanak u 16 sati poslije podne po istočnoameričkom vremenu, na zahtjev Volodimira Zelenskog.

Zelenski je zatražio sastanak nakon masovnih napada projektilima koji su nanijeli novu štetu ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi i ostavili veći dio Ukrajine bez električne energije.


SAD Ukrajini šalje novu, 400 milijuna dolara tešku pošiljku vojne pomoći

Sjedinjene Američke Države objavile su da će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći vrijedan 400 milijuna dolara. U paketu će se naći artiljerijska municija, precizne projektile, rakete za protuzračnu obranu i taktička vozila.

Ministarstvo obrane SAD-a dodalo je da paket sadržava i dodatnu municiju za NASAMS sustav protuzračne obrane te visoko mobilni raketni sustav HIMARS, municiju za teške strojnice s termalnom optikom (koje su namijenjene rušenju dronova) te više od 20 milijuna jedinica municije malog kalibra. Opširnije pročitajte OVDJE.


Veći dio Ukrajine bez struje

Novi val ruskih napada na energetsku infrastrukturu diljem Ukrajine izazvao je masovni nestanak struje u velikim dijelovima zemlje, kao i u susjednoj Moldaviji.

Ministarstvo energetike je izvijestilo da je velika većina potrošača isključena iz elektro mreže, prenosi AP.

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko rekao je da je pogođeno "jedno od najvažnijih infrastrukturnih postrojenja u prijestolnici" te da je prekinuta opskrba vodom u Kijevu.

Dolazilo je do prekida u opskrbi strujom u dijelovima Kijeva, dok su iz elektro mreže isključeni šire područje Kijeva, Harkiv, Lavov te dijelovi Černihiva, Kirovograda i Odese.

Ukrajinski operater za nuklearne elektrane Energoatom ustvrdio je da je zbog najnovijih napada isključeno napajanje u trima funkcionalnim nuklearkama u zemlji kao mjeru prevencije. Isporuka će biti nastavljena čim se situacija normalizira.

Energoatom je priopćio da su razine radijacije nepromijenjene.

Ministarstvo za energiju je priopćilo da su napadi također uzrokovali privremeni nestanak struje u termo i hidroelektranama.

image

Lavov bez struje

Yuriy Dyachyshyn/Afp
image

Lavov bez struje

Yuriy Dyachyshyn/Afp
image

Lavov bez struje

Yuriy Dyachyshyn/Afp

Kličko: Kijev očekuje ‘najgora zima od Drugog svjetskog rata‘

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko upozorio je u intervjuu za Bild da se glavni grad Ukrajine suočava s ‘najgorom zimom od Drugog svjetskog rata‘ nakon serije ruskih napada na energetsku infrastrukturu grada.

- Stanovnici Kijeva moraju biti spremni na ‘najgori mogući scenarij‘ masovnih nestašica struje na niskim temperaturama, rekao je u intervjuu za Bild.

- Ako se dogodi ovakav scenarij, morat ćemo evakuirati dijelove glavnog grada. Ali ne želimo da dođe do toga, rekao je.

Optužio je Vladimira Putina da granatiranjem civilne infrastrukture pokušava zastrašiti ljude i prisiliti ih da napuste grad.

- Putin želi terorizirati ljude, želi da se smrznu, da ostanu bez svjetla. Ali to se neće dogoditi. Imam dojam da će se bijes i odlučnost u ljudima samo pojačati. Nećemo ginuti niti bježati kao što ti Putin želi, poručio je.


U novom valu ruskih napada 6 poginulih

Šef ukrajinske policije Ihor Klimenko ustvrdio je da je šestero ljudi poginulo, a 36 ih je ranjeno u novom valu ruskih napada diljem Ukrajine. Očekuje se da će ta brojka rasti, dodao je.

U Kijevu su tri osobe poginule, među njima i 17-godišnjakinja, a ozlijeđeno ih je devetero.


Hakeri srušili stranicu Europskog parlamenta

Nakon što je označio Rusiju kao državu koja sponzora terorizam i kao državu koja se služi sredstvima terorizma, Europski parlament, odnosno njegova internetska stranca, bila je meta hakerskog napada.

Glasnogovornik EU parlamenta Jaume Duch rekao je da je stranica nedostupna uslijed DDOS napada.

- Informatički stručnjaci EP-a rade na otklanjanju ovog problema, naveo je na Twitteru.


Ukrajina vratila Rusiji 35 ratnih zarobljenika

Ministarstvo obrane Rusije izvijestilo je da je nakon pregovora Ukrajina vratila 35 ratnih zarobljenika.

- 23. studenoga, kao rezultat pregovaračkog procesa, 35 ruskih vojnika vraćeno je s teritorija koji je pod kontrolom kijevskog režima. U zarobljeništvu su bili u smrtnoj opasnosti. Bit će prebačeni u Moskvu radi liječenja i rehabilitacije u medicinskim ustanovama ruske vojske. Bit će im pružena medicinska i psihološka pomoć, navodi se u priopćenju.


U raciju na svetište u Kijevu zaplijenjeno 96.500 eura u gotovini

Visoki dužnosnik za sigurnost u Ukrajini rekao je da je u raciji na pravoslavno svetište u Kijevu u utorak uhićeno nekoliko ruskih državljana te je zaplijenjen novac u gotovini.

Oleksij Danilov, tajnik Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu, rekao je da je u tijeku istraga o tome što se događalo u mreži katakombi u kompleksu Kijevo-pečerske lavre.

SBU navodi da su specijalci pronašli prorusku literaturu, više od 96.500 eura u gotovini i sumnjive ruske državljane.

- Pronađeni su neki dokumenti i neki ljudi, vrlo vjerojatno ruski državljani. Sada pokušavamo utvrditi što su tamo radili, rekao je Danilov.


Moldavija poziva ruskog veleposlanika

Zamjenik premijera Moldavije, Nicu Popescu, kaže kako je zatražio da ruski veleposlanik u toj zemlji dođe na razgovor nakon što su ruski udari na Ukrajinu njegovu zemlju "ponovno ostavili u mraku".

Drugi visoki dužnosnik vlade Moldavije ranije je izvijestio o masovnim nestancima struje u svojoj zemlji nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Moldelectrica, energetska tvrtka u državnom vlasništvu, radi na ponovnom povezivanju više od 50 posto zemlje s električnom energijom, dodao je.

U svim regijama Ukrajine došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom nakon niza ruskih raketnih napada koji su ciljali ključnu infrastrukturu zemlje u srijedu poslijepodne, priopćila je nacionalna tvrtka za opskrbu električnom energijom Ukrenergo u priopćenju objavljenom na Facebooku.

Cijela kijevska regija u srijedu je ostala bez struje nakon ruskih zračnih napada na kritičnu infrastrukturu, a prekinuta je i vodoopskrba.

U nuklearnoj elektrani Pivdenoukrainsk na jugu Ukrajine u srijedu je isključeno nekoliko jedinica zbog prekida opskrbe električnom energijom tijekom ruskih zračnih napada širom Ukrajine, objavila je ukrajinska tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom.

"S nuklearkom je sve u redu. Nemamo gdje proizvesti električnu energiju", rekao je glasnogovornik Energoatoma govoreći o nuklearki koja se nalazi u Milokajivskoj oblasti.

Mjesni dužnosnik rekao je da jedinice ne rade ni u nuklearki Hmelnjicki na zapadu Ukrajine.

"Zaustavljamo jedinice. Nema struje, vode, grijanja", objavio je na Facebooku Oleksandar Suprunjuk, gradonačelnik grada Netišina u blizini elektrane.

Struje nema ni u moldavskoj proruskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlju, objavilo je lokalno ministarstvo unutarnjih poslova.


Najmanje tri osobe poginule u Kijevu

Najmanje tri osobe su poginule u ruskom raketnom napadu na Kijev, objavila je gradska uprava. Među poginulima je 17-godišnja djevojka, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko. Rekao je i da je najmanje 11 stanovnika Kijeva ranjeno.

Oleksij Kuleba, šef regionalne vojne uprave, rekao je da je cijela Kijevska regija ostala bez struje nakon zračnih napada Moskve na kritičnu infrastrukturu.

Kličko je također izvijestio na Telegramu da je u gradu prekinuta opskrba vodom.


Nestanak struje u Moldaviji nakon ruskog napada

Andrei Spînu, zamjenik premijera Moldavije, izvijestio je o masovnim nestancima struje u svojoj zemlji nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Moldelectrica, energetska tvrtka u državnom vlasništvu, radi na ponovnom povezivanju više od 50% zemlje s električnom energijom, dodao je.


Jedan poginuli u ruskom napadu na Kijev

Najmanje jedna osoba poginula je u ruskom napadu na Kijev, objavile su gradske vlasti. Još jedna osoba je također ozlijeđena u raketnom napadu, koji je oštetio dvokatnicu.

Mihajlo Podoljak, savjetnik glavnog ureda ukrajinskog predsjednika, rekao je da je u tijeku novi "masivni napad" na infrastrukturne objekte u zemlji.

U Kijevu su počela i hitna isključenja struje, rekao je lokalni dobavljač energije. Gradonačelnik Lavova također je izvijestio o nestanku struje u cijelom gradu.


Zelenski o odluci EP-a

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku Europskog parlamenta da označi Rusiju kao državu sponzora terorizma.

Rusija mora biti "izolirana na svim razinama" kako bi "okončala svoju dugogodišnju politiku terorizma u Ukrajini i diljem svijeta", kazao je.


Upozorenja o zračnom napadu u cijeloj Ukrajini

Upozorenja o zračnom napadu čula su se u cijeloj Ukrajini usred izvješća o eksplozijama u južnim i istočnim regijama zemlje, javlja Guardian.


EP proglasio Rusiju državom koja sponzora terorizam

Europski parlament označio je danas Rusiju kao državu koja sponzora terorizam i kao državu koja se služi sredstvima terorizma.

U uglavnom simboličnom glasovanju, zastupnici Europskog parlamenta ustvrdili su da ruski vojni napadi na civilne ciljeve poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa krše međunarodno pravo.

Europski parlament pozvao je demokracije diljem svijeta da slijede njihov primjer. U neobvezujućoj rezoluciji koju je odobrila velika većina zastupnika u Europskom parlamentu, Europski parlament je rekao da je Rusija "teroristički režim kao posljedica njezinog namjernog fizičkog uništavanja civilne infrastrukture i masovnog ubojstva ukrajinskih civila s ciljem eliminacije ukrajinskog naroda" . Pozvano je 27 država članica EU-a da naprave istu oznaku "sa svim negativnim posljedicama koje to implicira".

Glasovanje je prihvatilo 494 zastupnika, 58 glasova protiv i 44 suzdržana.

Zastupnici u Europskom parlamentu kažu da bi ovaj pravni korak omogućio EU-u da proširi svoje sankcije protiv Rusije, da cilja na njezina politička, zakonodavna, vojna i izvršna tijela, kao i da je smatra odgovornom za zločin vojne agresije. Zastupnici Europskog parlamenta također su pozvali da se Rusija isključi iz Vijeća sigurnosti UN-a.

Andrij Jermak, šef ukrajinske predsjedničke administracije, rekao je da je zahvalan Europskom parlamentu za ovaj "ključni korak koji jača međunarodnu izolaciju Rusije i s pravom potvrđuje njezin status izgnanika."

Potpredsjednica Europskog parlamenta Dita Charanzová pozvala je ruskog predsjednika Vladimira Putina da odgovara za svoje zločine.


Institut za proučavanje rata: Kremlj će pod lažnom zastavom napasti Belgorod

Čini se da Moskva priprema napad pod lažnom zastavom u ruskoj regiji Belgorod u sklopu napora da povrati potporu javnosti oko rata u Ukrajini, tvrde zapadni vojni analitičari.

Propagandisti Kremlja sugerirali su da ukrajinske snage žele izvršiti invaziju na Belgorod, dok su drugi ruski izvori rekli da bi Moskva trebala vratiti kontrolu nad dijelom Harkiva kako bi umanjila prijetnju od ukrajinskog napada, objavio je Institut za proučavanje rata.

Operacija pod lažnom zastavom je čin počinjen s namjerom da se krivnja svali na drugu stranu.

Stručnjaci sa sjedištem u SAD-u rekli su kako su ruske tvrdnje o neizbježnom ukrajinskom napadu "apsurdne i imaju samo za cilj prestrašiti javnost kako bi podržali rat".

"Ukrajina nema strateški interes oko invazije na Rusiju niti sposobnost da to učini u takvoj mjeri", rekli su.

ISW je napomenuo i da potpora invaziji na Ukrajinu opada zbog mobilizacije i vojnih neuspjeha.

Ukazalo se i na izvješća o prosvjedima u 15 ruskih regija koje su pokrenuli rođaci mobiliziranih muškaraca.

Nagađanja o ukrajinskoj invaziji na Rusiju također bi mogla biti dio napora da se "umiri ruska proratna nacionalistička zajednica", ističe ISW.


Sastanak u Istanbulu oko nuklearke Zaporižja

Šef UN-ove jedinice za nuklearni nadzor sastao se s ruskim izaslanstvom u Istanbulu u srijedu kako bi razgovarali o sigurnosti u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini, koja je pod ruskom kontrolom, priopćila je nadzorna služba.

Elektrana, koju je Rusija zauzela nedugo nakon svoje invazije, ponovno je bila potresena granatiranjem tijekom vikenda, što je dovelo do ponovnih poziva Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se oko nje stvori zaštitna zona kako bi se spriječila nuklearna katastrofa, izvijestio je Reuters.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje elektrane posljednjih mjeseci koje je oštetilo zgrade i izbacilo električne vodove koji opskrbljuju elektranu, a koji su ključni za hlađenje goriva šest reaktora i izbjegavanje nuklearnog taljenja.

Rafael Grossi već mjesecima upozorava na opasnost od potencijalno katastrofalne nesreće zbog granatiranja.

Nuklearna elektrana, najveća u Europi, davala je oko petine električne energije Ukrajini prije ruske invazije te je bila prisiljena raditi na pomoćnim generatorima nekoliko puta.


Rusija vjerojatno ostaje bez zaliha bespilotnih letjelica iranske proizvodnje

Prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi, Rusija je od rujna koristila stotine bespilotnih letjelica iranske proizvodnje.

Ministarstvo obrane priopćilo je u svom najnovijem ažuriranju da su oni uglavnom korišteni protiv taktičkih vojnih ciljeva i ukrajinske električne mreže.

Ruski zapovjednici vjerojatno su također željeli gađati medicinske ustanove navođenim streljivom, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Međutim, od prošlog četvrtka nisu prijavljeni nikakvi jednosmjerni napadi bespilotnih letjelica - što sugerira da je Rusija "vjerojatno gotovo iscrpila svoje trenutne zalihe".

Ministarstvo obrane je reklo da će Moskva vjerojatno pokušati dobiti više opskrbe iz inozemstva, jer bi to bilo brže nego proizvodnja više krstarećih projektila kod kuće.

Prošlog su tjedna američke obavještajne agencije rekle da će Rusija početi proizvoditi vlastite bespilotne letjelice iranskog dizajna prema dogovoru s Teheranom.

Moskovske trupe koristile su bespilotne letjelice Šahed-136 u napadima na Ukrajinu posljednjih mjeseci, nakon što su početkom ove godine kupile stotine komada tog oružja.

Bespilotne letjelice su jeftine za proizvodnju i postale su zamjena za potrošene ruske zalihe projektila.


Zaharova: ‘Racija na manastir je bezbožna bakanalija‘

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u srijedu Ukrajinu zbog "bebožnog", "divljačkog" i "nemoralnog" napada na manastir Pravoslavne crkve u Kijevu.

Ukrajinska služba sigurnosti SBU i policija izvele su raciju na tisuću godina stari kompleks Kijevsko-pečerske lavre rano u utorak u sklopu operacije sprječavanja "subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi", objavio je SBU.

Manastir je ukrajinski kulturni dragulj i sjedište ruskog ogranka Ukrajinske pravoslavne crkve koja potpada pod Moskovsku patrijaršiju.

U srijedu je glasnogovornica ruskog MVP-a Marija Zaharova rekla da nema opravdanja za raciju i usporedila je "kijevski režim" sa svetkovinama Bakhusa, rimskog boga vina čije se ime u Rusiji često povezuje s nemoralnim ponašanjem, kaosom i bančenjem.

"To je neka vrsta bezbožnih bakanalija. Za to nema ni opravdanja ni objašnjenja, a ne može ga ni biti", rekla je za radio Sputnjik.

"Riječ je o još jednoj apsolutno nemoralnoj i divljačkoj akciji kijevskog režima".

Ruska pravoslavna crkva rekla je u utorak da je racija izvedena u manastiru "akt zastrašivanja".


Britanija Ukrajini šalje helikoptere

Ministarstvo obrane najavilo je da će poslati helikoptere u Ukrajinu prvi put od početka rata.

Ministar obrane UK-a, Ben Wallace, rekao je da će to biti prvi put da se pilotirane letjelice šalju u ratom razorenu zemlju od ruske invazije. Dodao je da će UK također poslati dodatnih 10.000 topničkih granata.

Kako prenosi BBC, bit će osigurana tri nekadašnja helikoptera Sea King od kojih je prvi već stigao u Ukrajinu.

Ova najava došla je nakon što je britanski premijer Rishi Sunak iskoristio posjet glavnom gradu Ukrajine kako bi predstavio novi paket pomoći za obranu od 50 milijuna koji uključuje 125 protuzračnih topova i opremu za borbu protiv bespilotnih letjelica koje je isporučio Iran.


U Zaporižju ubijena beba

U noćnom raketnom napadu na rodilište na grad Vilniansk u južnoj Ukrajini poginulo je novorođenče, a njegova majka i liječnik izvučeni su živi iz ruševina, priopćile su ukrajinske vlasti u srijedu.

Guverner regije rekao je da su rakete bile ruske, prenosi AP.

‘Tuga ispunjava naša srca‘, napisao je Oleksandr Staruh na Telegramu.


Odluka o ruskoj nafti

Zemlje članice skupine G7 u srijedu bi trebale objaviti gornju granicu cijene ruske sirove nafte, prenosi dobro informirani Politico.eu.

Ideja je američka, nakon što je EU još proljetos donijela odluku o prestanku uvoza ruske nafte koja bi trebala stupiti na snagu 5. prosinca (u veljači stupa na snagu zabrana uvoza derivata).

SAD je isprva razmatrao opciju da se gornja granica cijene definira na oko 40 dolara, ali ubrzo je od toga odustao jer se pojavila bojazan da bi nakon toga Rusija mogla prekinuti opskrbu svjetskih tržišta što bi izazvalo rast cijena crnog zlata.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Ukrajina otvara "centre nepobjedivosti"

Ukrajinska vlada u utorak je obećala izgraditi skloništa za grijanje te opskrbu vodom i strujom, upozorivši građane da štede energiju tijekom nemilosrdnih ruskih napada koji su u zimsko vrijeme teško oštetili energetsku infrastrukturu.

Posebni "centri nepobjedivosti" bit će postavljeni diljem Ukrajine za pružanje električne energije, grijanja, vode, interneta, mobilnih veza i lijekova besplatno i 24 sata dnevno, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju u utorak.

Ruski napadi prekinuli su opskrbu strujom na duže vrijeme za do 10 milijuna potrošača odjednom. Ukrajinski nacionalni operater električne mreže rekao je u utorak da je šteta bila kolosalna.

"Ako se masivni ruski napadi ponove i jasno je da struja neće biti vraćena još satima, ‘centri nepobjedivosti‘ krenut će u akciju sa svim ključnim službama", rekao je Zelenskij.

Vlasti su upozorile na isključenja struje koja bi mogla utjecati na milijune ljudi do kraja ožujka - najnoviji učinak ruske devetomjesečne invazije koja je već ubila desetke tisuća, protjerala milijune i uništila globalno gospodarstvo, prenosi Reuters.

Ruski napadi na ukrajinska energetska postrojenja slijede niz neuspjeha na bojnom polju koji su uključivali povlačenje njenih snaga iz južnog grada Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar koja presijeca zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:39