AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK UPOZORAVA

Kerry: SAD neće zatvarati oči pred ruskim tenkovima u Ukrajini

 AFP

Američki državni tajnik John Kerry u četvrtak je izjavio da ruska agresija na istoku predstavlja najveću prijetnju za Ukrajinu te da Washington neće zatvarati oči pred ruskim tenkovima i borcima koji prelaze granicu, dok nastoji pronaći diplomatsko rješenje problema.

Nakon razgovora u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom Kerry je zatražio da se Moskva hitno angažira na dogovoru o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini što su ga Kijev i proruski pobunjenici potpisali u Minsku prošlog rujna.

"Rusija mora donijeti odluke, a njih ne čine riječi, nego djela. To znači da se mora angažirati na nizu poteza kojima će se poduprijeti već potpisani sporazum iz Minska", rekao je.

"Želimo diplomatsko rješenje problema, no ne možemo zatvarati oči pred tenkovima koji prelaze granicu s ruske strane i ulaze u Ukrajinu. Ne možemo zatvarati oči ni pred ruskim borcima koji prelaze granicu u neoznačenim odorama", također je kazao.

Nastavak borbi u istočnoj Ukrajini u posljednjih nekoliko tjedana pokazao je da nema govora o tomu da se krhko primirje primjenjuje, a tomu u prilog govori i činjenica da pobunjenici pod kontrolom drže nekoliko stotina četvornih kilometara teritorija više nego u rujnu. Ukrajinske vlasti već su nekoliko puta pozvale Zapad da im vojno pomogne i pošalje oružje.

Putin za konstruktivne razgovore o Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je za konstruktivne razgovore o Ukrajini s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, rekao je u četvrtak glavni Putinov politički savjetnik Juri Ušakov.

Ocijenivši susret u petak u Moskvi "pozitivnim korakom", Ušakov je u izjavi za novinare rekao da se Rusija nada da će Merkel i Hollande u iznošenju bilo kakvog plana na razgovorima uzeti u obzir prijašnje Putinove prijedloge.

"Sutra smo spremni konstruktivno razgovarati i računamo na postizanje nekih dogovora koji bi pridonijeli ukupnoj stabilizaciji stanja i uspostavi izravnog kontakta između vlasti u Kijevu i Donbasa", rekao je, dodavši da je eskalacija sukoba u istočnoj Ukrajini ubrzala održavanje tog sastanka.

Izrazio je žaljenje u ime ruskih vlasti zbog toga što američki državni tajnik John Kerry, koji u četvrtak boravi u Kijevu, neće posjetiti i Moskvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 03:25