TRAŽI GA ARGENTINA

‘Ken‘ uhićen u Zagrebu zbog pola tone kokaina pa se šokiran branio: ‘Ovo je greška, za to sam već osuđen u Srbiji‘

Vuković se protivi izručenju Argentini te tvrdi kako je u Srbiji već osuđen te da je odslužio kaznu

Draško Vuković, Ilustrativna fotogtrafija

 Instagram/cropix/

"Ovo je najvjerojatnije greška jer sam ja već u Srbiji osuđen u postupku za ovo što mi se stavlja na teret, a Argentina vjerojatno nije povukla svoju tjeralicu", izjavio je na policiji, a kasnije i kod dežurnog istražnoga suca Draško Vuković (46), zvani Ken.

Bivši suradnik narkobosa Darka Šarića u subotu je uhićen u centru Zagreba, u Amruševoj ulici, jer ga Argentina traži zbog 490 kilograma kokaina iz 2009. godine. Vukovića su, kako je priopćila policija, uhitili policajci iz Odjela za potrage zagrebačke policije, a kako se neslužbeno doznaje, informacija o tome da se on nalazi u Zagrebu stigla je preko Interpola.

No, Vuković se protivi izručenju Argentini te tvrdi kako je u Srbiji već osuđen te da je odslužio kaznu za ono za što ga Argentina traži. A takvi Vukovićevi navodi na kraju se možda pokažu i istinitima.

Argentina, naime, Vukovića traži zbog 490 kilograma kokaina koji su 25. studenoga davne 2009. pronađeni u jednom stanu u Buenos Airesu, a koji su trebali biti prokrijumčareni u Europu zapakirani u tzv. pinjate, odnosno južnoameričke igračke koje se razbijaju na proslavama te iz njih ispadaju pokloni.

Vukoviću se na teret stavlja da je u zbrinjavanju toga kokaina, prije nego što je trebao biti poslan u Europu, sudjelovao kao član zločinačkoga udruženja crnogorskoga narkobosa Darka Šarića. Šarić je, prema procjenama mjerodavnih američkih institucija, tada bio jedan od najvećih trgovaca drogom na svijetu. Šariću se, pak, optužnicom proizašlom iz međunarodne akcije "Balkanski ratnik" na teret stavljalo da je prokrijumčario, ili namjeravao prokrijumčariti, ukupno 5,7 tona kokaina, a jedna od točki optužnice se odnosila upravo na spomenuti 490 kilograma.

Priča o kokainu u balonima iz Argentine bila je toliko poznata da je opjevana i u hip-hop pjesmi srbijanskoga izvođača Cobyja "Ideš za Kanadu", u kojoj govori o Zemunskom klanu, ali i Darku Šariću, odnosno operaciji "Balkanski ratnik". - Pola tone kokaina, Buenos Aires, Argentina, balkanski ratnik, Paragvaj, četvero palo s pet kila..., stihovi su koji opisuju upravo ovu zapljenu zbog koje je u Zagrebu uhićen Vuković.

Ono što Vuković, inače navodno pravnik, u svojoj obrani tvrdi, je da je on kaznu već odslužio, odnosno da mu se ne može dva puta suditi za isto djelo, a radi se i o stvari koja predstavlja pravnu zapreku za izručenje. Vuković je također dodao kako je on u postupku u Srbiji protiv Šarića imao status pokajnika, odnosno "svjedok-suradnika".

No, po svemu sudeći, Vuković je imao određene olakšice kod tužiteljstva jer je na prvome suđenju teretio Šarića, no bio je suoptuženik, a ne svjedok. U tom postupku Vuković je bio pravomoćno osuđen jer se na presudu nije žalio, dok je viši sud Šariću ukidao nepravomoćnu presudu. Na ponovljenim suđenju Vuković, sada kao svjedok, izmijenio je iskaz te više nije teretio Šarića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:09