VELIKA BRITANIJA

Kaznili hotel jer gay paru nije dao sobu

 AP

ZAGREB - Britanski homoseksualni par koji živi u civilnom partnerstvu dobio je tužbu protiv vlasnika hotela u Cornwallu koji su im odbili izdati dvokrevetnu sobu jer se to protiv njihovim kršćanskim uvjerenjima.

3600 funti kazne

Martyn Hall i Steven Preddy tužili su Petera i Hazell Bull uz potporu Državnog povjerenstva za jednakost i ljudska prava (EHRC), a sudac u Bristolu presudio je da im Bullovi moraju isplatiti ukupno 3600 funti. Oni su paru odbili izdati dvokrevetnu sobu u svom hotelu Chymorvah i nudili im dvije jednokrevetne umjesto toga, a pred sudom su se branili kako njihova odluka nema ništa sa seksualnom orijentacijom Halla i Preddyja nego sa “seksom kao takvim”.

Naime, takva ograničenja vlasnici hotela primjenjuju i na heteroseksualne parove koji nisu vjenčani jer su protiv predbračnog seksa, a svoj hotel i reklamiraju kao “obiteljski”. Ovo objašnjenje nije se dojmilo suca Andrewa Rutherforda koji je presudio kako je riječ o seksualnoj diskriminaciji.U presudi stoji i kako “pravo optuženih da izražavaju svoju vjeru nije apsolutno i može biti ograničeno kada ugrožava prava i slobode drugih”.

Povijesna odluka ili ne?

Dok jedni mediji presudu ocjenjuju kao “povijesnu” za seksualnu ravnopravnost u Britaniji, drugi se pitaju koliko je bilo opravdano osporiti pravo bračnome paru da vode svoj hotel u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, onako kako su to radili već 25 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 22:44