ENCIKLIKA DIGLA BURU

Katolički portal Franju proglasio heretikom, obračunao se i s biskupom Uzinićem, stigao im odgovor

‘Fratelli tutti‘ treba tumačiti kao citat Franje Asiškog, što bi značilo da se papa Franjo obraća ‘svim braći i sestrama‘
papa Franjo
 Filippo MONTEFORTE/AFP

"Papa Franjo je prilično slabo teološki potkovan, a osim toga, on zastupa podosta stavova koje bi Kongregacija za nauk vjere još svega prije koju godinu označila nedvojbeno heretičnima". Doslovno ovim se riječima, malo skraćenim, katolički portal Vjera i djela u komentaru urednice Snježane Majdandžić-Gladić, obračunao s Franjom i njegovom prošlotjednom enciklikom Fratelli tutti, ali i dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem jer je ovaj pohvalno govorio o Svetom Ocu.

Ali za komentatoricu katoličkog portala, Franjo je heretik, a njegova nova enciklika Fratelli tutti, "s teološke strane iznimno slaba i iako više ostavlja dojam da ju je napisao čelnik Ujedinjenih naroda nego Vrhovni svećenik Katoličke Crkve. Zato je razumljivo da su Papu, uz iznimku svetog Franje, više inspirirali nekatolici Martin Luther King, Desmond Tutu, Mahatma Gandi ili Ahmad Al-Tayyeb, nego toliki velikani Katoličke Crkve kroz povijest“, napisala je Snježana Majandžić-Gladić, pa Uzinića i biskupe optužila da su se odnarodili od običnih vjernika. Dobila je niz poruka podrške, u kojima se nerijetko Franjo opisuje "Sotoninim izaslanikom poslanim da uništi Katoličku crkvu".

A što je rekao biskup Uzinić?

"Papa ovom enciklikom prelazi granice Katoličke crkve, govori drugima o tome što Katolička crkva naučava, ali i što nam je zajedničko s drugima", rekao je Uzinić. Objasnio je da “Fratelli tutti”, kako je naslovljena enciklika, treba tumačiti kao citat Franje Asiškog, što bi značilo da se obraća “svim braći i sestrama”.

“Papa vrlo jasno osuđuje različite populizme, demagogije, neoliberalizam, individualizam, ovisnost o ekonomskim interesima, o načinima na koje ekonomija nastoji ušutkati politiku. Ali ima jedan tekst u kojem on kaže da je paradoksalno da neki od onih koji kažu da ne vjeruju u Boga, više vrše Njegovu volju nego oni koji kažu da vjeruju”, dodao je dubrovački biskup.

Koji je očito spreman na polemiku pa je svojoj kritičarki odgovorio upravo citirajući mrskog joj Franju, koji kaže kako: "Postoje vjernici koji misle da se njihova veličina sastoji u nametanju vlastitih ideologija drugima, ili u nasilnoj obrani istine, ili u velikim pokazivanjima sile. Svi mi vjernici to moramo prepoznati: na prvom mjestu je ljubav, ono što nikad ne smije biti izloženo riziku je ljubav, najveća opasnost je ne ljubiti (usp. 1 Kor 13,1-13)".

Na odgovor, vjerojatno, neće trebati dugo čekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 00:47