RAT NA BLISKOM ISTOKU

Katar objavio dobre vijesti: Poznato je kada počinje prekid vatre i oslobađanje prvih talaca

Najnovija ratna zbivanja na području Pojasa Gaze pratimo iz minute u minutu
Stanovnici Gaze
 Mohammed Abed/Afp

Ključni događaji:

  • Izrael nastavio s napadima na Pojas Gaze
  • Netanyahu: Dogovor s Hamason je prava stvar
  • Uhićen ravnatelj i više medicinskih djelatnika bolnice al-Shifa
  • Prekida vatre i puštanja talaca nema najmanje do petka
15:42

Primirje između Izraela i Hamasa počinje u petak u 7 ujutro

Primirje između Izraela i Hamasa počet će u petak 7 sati ujutro po lokalnom vremenu lokalnom vremenu (6 sati po hrvatskom), a prvi izraelski taoci bit će oslobođeni u 16 sati po lokalnom vremenu (15 sati po hrvatskom), objavio je Katar u četvrtak, prenosi CNN.

Bit će pušteno trinaestero žena i djece, rekao je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari.

Popis talaca za koje se očekuje da će biti oslobođeni predan je izraelskoj obavještajnoj službi Mossad, a razgovori između svih posredničkih strana bili su nastavljeni jutros, rekao je Al-Ansari.

15:02

Izrael nastavio s napadima, udari i na jug Pojasa Gaze

Nastavljaju se borbe u Pojasu Gaze. Oblaci dima vidjeli su se u zoru iznad sjevernog Pojasa Gaze, praćeni teškom pucnjavom i eksplozijama. Izrael je nastavio napadati i južni dio Pojasa Gaze.

Izraelska vojska rekla je da je u zadnja 24 sata izvela 300 zračnih napada.

Dogovoreni prekid vatre i puštanje na slobodu talaca odgođeni su za barem još jedan dan, odnosno najmanje do petka, objavljeno je ranije.

"Pregovori o puštanju naših talaca konstantno napreduju i nastavljaju se", rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi. "Puštanje na slobodu počet će po originalnom dogovoru strana i ne prije petka."

Prva stanka u sedmotjednom ratu trebala bi omogućiti puštanje na slobodu 50 žena i djece koje je oteo Hamas u napadu na Izrael 7. listopada u zamjenu za puštanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Izrael je rekao da bi prekid vatre mogao potrajati i dulje od četiri dana ako militanti budu puštali najmanje 10 talaca na dan.

Palestinski izvor rekao je da bi u drugom valu, do kraja mjeseca, pušteno moglo biti čak 100 talaca.

Obje strane poručile su da će nastaviti borbe kada prekid vatre završi.

"Ovo nije kraj rata. Nastavit ćemo dok ne pobijedimo", rekao je načelnik izraelskog glavnog stožera, general-pukovnik Herzi Halevi, zapovjednicima u video poruci objavljenoj u četvrtak.

Izraelski dužnosnici nisu točno objasnili zašto je došlo do odgode, ali su rekli da još treba dovršiti sve pripreme za puštanje talaca.

"Izgleda da je riječ o finalizaciji pojedinosti", rekao je ministar energetike Israel Katz, član sigurnosnog kabineta, za Vojni radio.

"Izrael nije rekao unaprijed da će se to dogoditi danas. Shvatili smo da će se to dogoditi kako se približava petak."

Glasnogovornica Bijele kuće Adrienne Watson rekla je da se dogovaraju posljednje logističke pojedinosti. "To napreduje i nadamo se da će provedba početi u petak ujutro", rekla je.

Izraelski portal Ynet objavio je da Izrael još nije dobio imena talaca koji bi trebali biti pušteni.

14:17

Uhićen ravnatelj bolnice al-Shifa, oglasio se IDF: 'To je zbog opsežne terorističke aktivnosti u ustanovi'

Ravnatelja najveće bolnice u Gazi uhitile su Izraelske obrambene snage (IDF), priopćilo je ministarstvo zdravstva koje dvodi Hamas.

Dr. Muhammad Abu Salmiya priveden je zajedno s članovima medicinskog osoblja u al-Shifi, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Zdravstveni objekt je bio glavni fokus izraelske kopnene operacije u sjevernoj Gazi, a izraelske snage su u njemu provele raciju prošlog tjedna.

Izraelske obrambene snage priopćile su da je ravnatelj uhićen nakon što su otkriveni dokazi o "opsežnim terorističkim aktivnostima" pod njegovim nadzorom.

U priopćenju se navodi da je Salmiya prebačen na ispitivanje.

"U bolnici, pod njegovim vodstvom, postojala je opsežna teroristička aktivnost Hamasa. Nalazi o njegovoj umiješanosti u terorističke aktivnosti odredit će hoće li on biti predmet daljnjeg ispitivanja", rečeno je.

Izraelske trupe izvršile su raciju u al Shifi prošli tjedan, tvrdeći da ju je Hamas koristio u vojne svrhe - što je tvrdnja koju militantna skupina poriče.

"Hamasova mreža terorističkih tunela smještena ispod bolnice također je iskorištavala električnu energiju i resurse oduzete iz bolnice", navodi se u priopćenju IDF-a.

"Pored toga, Hamas je skladištio brojno oružje unutar bolnice i na bolničkom terenu".

Također se navodi da su militanti Hamasa "potražili utočište" u bolnici nakon napada na Izrael 7. listopada, pri čemu su tamo bili i neki od taoca.

14:08

Netanyahu: Dogovor s Hamasom je prava odluka

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je dogovor s islamističkim Hamasom o prekidu vatre u cilju oslobađanja dijela izraelskih talaca te puštanja određenog broja Palestinaca iz izraelskih zatvora nazvao "pravom odlukom".

Prema dogovoru, do 100 izraelskih talaca bi se razmijenilo za do 300 palestinskih zatvorenika.

Netanyahu, međutim, dodaje da će se rat nakon provedbe dogovora o razmjeni talaca za Palestince osuđene na zatvorske kazne nastaviti sve dok Izrael ne ispuni svoje ciljeve.

Izraelski premijer smatra da je povratak talaca etičko pitanje, istaknuvši da će se iskoristiti svaka prilika da se u konačnici oslobode svi taoci koje su teroristi Hamasa oteli u ubilačkom pohodu na Izrael 7. listopada. U jednom danu je ta sunitska džihadistička skupina ubila 1200 ljudi, većinom stanovnika kibuca i mladih koji su sudjelovali na glazbenom festivalu.

Izrael je na taj pokolj odgovorio proglasivši ratno stanje i sveopću mobilizaciju te pokrenuo ofenzivu iz zraka i s kopna na Pojas Gaze.

Palestinsko ministarstvo zdravstva, pod kontrolom Hamasa, tvrdi da je do sada u toj ofenzivi poginulo oko 16.000 ljudi, no taj je broj kasnije osporen.

Po nekim izvješćima, razmjena bi trebala početi u petak, dok drugi ipak spominju i četvrtak.

05:59

IDF objavio slike: Otkriveno je još dijelova Hamasovog sustava tunela ispod Al Šife

Izraelska vojska je priopćila da je otkrila još dijelova navodnog Hamasovog sustava tunela ispod bolnice Al Šifa u gradu Gazi.

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su video snimke i slike kasno u srijedu na kojima se vide dodatni ulazi u tunele, kao i podzemne prostorije i skloništa.

image
Fotografija snimljena tijekom kontroliranog obilaska izraelske vojske
Ahikam Seri/Afp
image
Ahikam Seri/Afp

IDF sumnja da je ispod najveće bolnice u Pojasu Gaze Hamasov zapovjedni centar, koji se proteže do zgrada u blizini Al Šife.

Prije nekoliko dana, tijekom svoje kontroverzne operacije u bolnici, izraelska vojska otkrila je okno za koje kaže da vodi do dijela tunela koji nakon 55 metara vodi do vrata "otpornih na eksploziju". Kako je sada priopćila vojska, iza tih vrata nalazi se klimatizirana soba i kupaonica te druga okna.

image
Fotografija snimljena tijekom kontroliranog obilaska izraelske vojske
Ahikam Seri/Afp
image
Ahikam Seri/Afp

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je da su rezultati istrage u tunelima dokaz Hamasovog djelovanja ispod bolnica. Bolnica je namjerno korištena kao Hamasovo skladište oružja i zapovjedni centar, rekao je.

Hamas to negira. Informaciju nije bilo moguće neovisno provjeriti, navodi agencija dpa.

05:20

Izrael kaže da oslobađanje talaca iz Gaze neće početi prije petka

Oslobađanje talaca prema dogovoru o privremenom primirju između Izraela i militanata Hamasa neće se dogoditi prije petka, rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost u srijedu navečer.

Izrael i Hamas dogovorili su se rano u srijedu o prekidu vatre u Gazi na najmanje četiri dana kako bi se omogućio dolazak pomoći i oslobodilo najmanje 50 talaca koje drže militanti u palestinskoj enklavi u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca koji su zatvoreni u Izraelu.

Vrijeme početka primirja i oslobađanja talaca koje je Hamas zarobio tijekom napada na Izrael 7. listopada tek treba biti službeno objavljeno. Egipatski sigurnosni izvor rekao je da su posrednici tražili da počne u 10 sati u četvrtak.

Izraelska javna televizija Kan, pozivajući se na izraelskog dužnosnika, izvijestila je da je došlo do 24-satnog kašnjenja provedbe sporazuma jer ga još nisu potpisali Hamas i posrednik Katar. Dužnosnik je rekao kako su optimistični da će sporazum biti proveden kada bude potpisan.

"Pregovori za oslobađanje naših zarobljenika napreduju i nastavljaju se cijelo vrijeme", rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi u izjavi koju je objavio ured premijera.

"Početak oslobađanja kreće prema izvornom dogovoru između strana i ne prije petka", rekao je Hanegbi.

Premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo potencijalnu odgodu u provedbi sporazuma tijekom konferencije za novinare kasno u srijedu. Hanegbijeva izjava objavljena je oko sat vremena nakon konferencije za novinare.

Prvo primirje u skoro sedam tjedana starom ratu, postignuto nakon posredovanja Katara, pozdravljeno je diljem svijeta kao znak napretka koji bi mogao olakšati patnje civila u Gazi pod opsadom Izraela i vratiti više izraelskih zarobljenika kući. Arapski ministri pohvalili su sporazum, ali su rekli da bi on trebao postati prvi korak prema potpunom prekidu vatre.

Izrael je rekao da bi se prekid vatre mogao dodatno produljiti ako bi više talaca bilo oslobođeno, a palestinski izvor rekao je da bi čak 100 ukupno talaca moglo biti oslobođeno do kraja mjeseca.

Hamas i s njim povezane skupine zarobili su oko 240 talaca kada su islamistički naoružani napadači divljali po gradovima južnog Izraela 7. listopada. Prethodno je Hamas oslobodio samo četvero.

Izrael je podvrgao Gazu, kojom upravlja Hamas, nemilosrdnom bombardiranju i opsadi od napada 7. listopada, u kojem je ubijeno 1200 ljudi, većinom civila, prema izraelskim podacima. Od tada je više od 14.000 stanovnika Gaze ubijeno, od kojih su oko 40 posto djeca, prema zdravstvenim dužnosnicima na tom području.

"Neće izvući sve taoce, ali će izvući ovih prvih 50-ak, sve žene i djecu... Počet će ih puštati tijekom sljedeća 24 sata", rekao je glasnogovornik Bijela kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Sjedinjene Države također se nadaju da će stotine kamiona humanitarne pomoći stići u Gazu u sljedećih nekoliko dana, rekao je Kirby.

"Sada je važno da se svi aspekti u potpunosti provedu", rekao je američki predsjednik Joe Biden u komentaru na dogovor na X-u, bivšem Twitteru.

Crveni križ će moći posjetiti sve preostale taoce u Gazi, rekao je Netanyahu na tiskovnoj konferenciji u srijedu navečer.

Postupno oslobađanje talaca

Pedeset talaca bit će oslobođeno tijekom četiri dana, najmanje 10 dnevno, rekao je Netanyahuov ured u priopćenju u utorak navečer. Primirje bi se moglo produžavati iz dana u dan sve dok se dnevno oslobađa dodatnih 10 talaca, navodi se.

Izraelsko ministarstvo pravosuđa objavilo je popis od 300 imena palestinskih zatvorenika koji bi mogli biti oslobođeni.

​Hamas je rekao da će prvih 50 talaca biti pušteno u zamjenu za 150 palestinskih žena i djece zatvorenih u Izraelu. Stotine kamiona s humanitarnim i medicinskim potrepštinama i gorivom ući će u Gazu, dok će Izrael zaustaviti sve zračne napade iznad južne Gaze i održavati dnevnu šestosatnu zabranu letova na sjeveru, rekli su vladajući islamisti enklave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:00