POSLJEDICE PANDEMIJE

KARANTENA ZBOG KORONE UGROZILA ŠTAKORE Sve su agresivniji zbog zatvaranja brojnih restorana: 'Zbog nestašice hrane postaju kanibali'

Ilustracija
 GWI/Dave Bevan / Garden world images / Profimedia

Američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraza (CDC) upozorava na neuobičajeno i agresivno ponašanje štakora što je posljedica dvomjesečne izolacije u gradovima uslijed pandemije koronavirusom.

Vjeruje se da su štakori postali agresivni nakon što su shvatili da više ne mogu "večerati" u kontejnerima ekskluzivnih restorana, gdje su inače navikli blagovati ostatke skupocjenih specijaliteta.

Stoga su se okrenuli - kanibalizmu. Počeli su jesti svoje mlade, javlja britanski Guardian.

- Nedostatak hrane uzrokovan zatvaranjem ljudskih zajednica doveo je do problema u velikim štakorskim zajednicama. Štakori traže nove izvore hrane - priopćili su iz CDC-a.

Guardian javlja kako su neke jedinice lokalne samouprave prijavile neobičan rast štakorske aktivnosti, odnosno, aktivnosti glodavaca koji traže hranu. Stambeni blokovi u Chicagu prijavljuju teške slučajeve štakorske infestacije.

Kanibalizam i čedomorstvo kod štakora bilježe se i diljem New Orleansa, a neki stručnjaci kažu da to nije bilo nepredviđeno. Traže se novi izvori hrane.

- Mnogi od štakora ovise o hrani koja noću ostaje na gradskim ulicama. U kontejnerima restorana i barova, trgovinama s krafnama i sličnim radnjama mnogo je hrane, a to proteklih tjedana nije radilo - kažu u CDC.

Guardian pritom iznosi zanimljive brojke u vezi štakora u New Yorku - tvrdi se kako na svakih 36 ljudi dolazi jedan.

CDC upozorava kako je prevencija ključna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:05