ULIČNI OKRŠAJ

KAOS U VELEGRADU Policijsko ubojstvo nenaoružanog crnog tinejdžera izazvalo pobunu

Prosvjednici posebno ističu da ubijeni Michael Brown (18) nije bio naoružan

Mirno okupljanje stanovnika predgrađa St. Louisa u Missouriju, u kojem je u subotu policajac ustrijelio nenaoružanog mladog Afroamerikanca Michaela Browna (18), pretvorilo se u kaos u kojem su prosvjednici razbijali vozila i pljačkali trgovine, a došlo je i do okršaja policije i prosvjednika.

Prema nekim izvješćima, bilo je i nekoliko ozlijeđenih. Bijesni građani, koji su u velikom broju izišli na ulice, tvrde da je riječ o rasizmu i policijskoj brutalnosti te ističu kako je mladić ustrijeljen s više metara udaljenosti iako je bio nenaoružan. Svjedoci tvrde da je imao ruke podignute u zrak u znak predaje.

Palili svijeće, pa dućane

U Fergusonu, većinom crnačkom naselju koje je predgrađe St. Louisa u Missouriju, u nedjelju navečer su se okupili stanovnici sa zapaljenim svijećama iskazujući počast žrtvi i prosvjedujući protiv postupka policije. Prosvjedi su počeli i ranije tijekom dana. Skupine građana okupile su se pokraj policijske postaje u gradiću i držeći ruke u zraku cinično vikale “nemojte pucati”. Policija, pak, ističe kako je istraga o okolnostima smrti Michaela Browna u tijeku, a navodi se da je mladić policajcu pokušao oteti oružje. Međutim, upucan je s udaljenosti od deset metara. Također je potvrđeno da je policajac ispalio nekoliko metaka.

Velika tužba

Obitelj ubijenog mladića angažirala je Benjamina Crumpa, odvjetnika koji je vodio slučaj Trayvona Martina, 17-godišnjaka koji je ubijen 2012. u Floridi, da podigne tužbu protiv policije. Trayvonov ubojica, kojemu se crni mladić s kapuljačom činio sumnjivim, bio je pripadnik kvartovskih jedinica koje na dobrovoljnoj bazi patroliraju četvrtima. Porota ga je oslobodila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 14:46