NEMA MIRA ZA PUTINA

Kaos u ruskim snagama, nakon Wagnera ruski vojnici vode novu borbu: ‘Napili su se, a onda je krenulo...‘

Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o pucnjavi između ruskih vojnika i čečenskih boraca kod Mariupolja, u kojoj je poginulo najmanje 11 osoba

Borci čečenskog bataljuna Ahmat/Ilustracija

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Najmanje 11 osoba, uključujući četiri ruska vojnika, navodno je ubijeno kada je došlo do pucnjave između pripadnika snaga ruskog predsjednika Vladimira Putina u okupiranom području južne Ukrajine.

Ukrajinski dužnosnici kažu da je do pucnjave došlo kada su se čečenski borci odani Kremlju sukobili s ruskim vojnicima u selu Urzuf, oko 40 kilometara od ukrajinskog lučkog grada Mariupolja, koji su snage Moskve do temelja razorile i okupirale prošle godine.

Snimka koju su objavili ukrajinski dužnosnici prikazuje dva mrtva tijela u automobilima izrešetanim mecima. Jedan od poginulih muškaraca je u vojnoj uniformi, a drugi u civilnoj odjeći, prenosi britanski The Times.

Savjetnik gradonačelnika Mariupolja u egzilu izjavio je da je sedam civila, uključujući dvije tinejdžerice, ubijeno u sukobu. "Počeli su jedan drugome trgati naramenice i došlo je do pucnjave", rekao je Petr Andrjuščenko. U jednom izvješću navodi se da su Čečeni otvorili vatru na ruske vojnike i civile nakon što su pili puno alkohola.

Novi sukobi nakon pobune Wagnera

Ivan Topuzov, šef regije Mariupolj kojeg je postavio Kremlj, potvrdio je da je došlo do pucnjave. Rekao je da su mu ruski istražitelji na mjestu događaja odbili dati bilo kakve informacije.

"Kad sam stigao tamo, službenici iz istražne komisije su radili. Nisu me pustili dalje i rekli su ‘to se tebe ne tiče‘. Ima žrtava, ali ne znam koliko", rekao je on za neovisni ruski Telegram kanal Astra.

Ahmed Dudajev, visoki čečenski dužnosnik, rekao je za izvješća da su čečenski borci bili umiješani u incident kao "dezinformacije", no nije negirao da je došlo do pucnjave.

Incident se, inače, dogodio u petak, ali nije odmah prijavljen.

Do sukoba je došlo nekoliko tjedana nakon što su se tisuće teško naoružanih boraca plaćeničke grupe Wagner krenule prema Moskvi nakon višemjesečnog sukoba između šefa skupine Jevgenija Prigožina i prvih ljudi ruske vojske - ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog Glavnog stožera Valerija Gerasimova.

Borci ove zloglasne plaćeničke skupine ubili su 15-ak ruskih vojnika te uništili više vojnih helikoptera i zrakoplova prije nego što je dogovor u posljednjem trenutku zaustavio njihovo napredovanje prema prijestolnici Rusije.

Sukobi među natjecateljskim skupinama

I ranije su se pojavljivala brojna izvješća o pucnjavama i sukobima između natjecateljski nabijenih postrojbi Putinovih snaga otkako je Rusija napala Ukrajinu prije gotovo 18 mjeseci.

Stanovnici ukrajinskog grada Hersona tvrdili su prošle godine da su se pripadnici čečenskih snaga sukobili s plaćenicima Wagnera dok je grad još bio pod ruskom okupacijom. Također su tvrdili da su se etnički ruski vojnici sukobljavali s etnički burjatskim vojnicima iz istočnog Sibira.

Na društvenim mrežama također su objavljivane navodne snimke sukoba boraca grupe Wagner s regularnim ruskim snagama, a informacije o navodnim sukobima objavljivali su brojni mediji, koji su izvještavali i o zlostavljanjima ruskih vojnika od strane plaćenika.

Rusija je pokrenula dva rata kako bi spriječila Čečeniju, većinski muslimansku pokrajinu, da stekne neovisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Prvi sukob izbio je 1994. godine, a drugi čečenski rat započeo je 1999. godine.

Današnji čečenski vođa Ramzan Kadirov vjerni je Putinov saveznik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:20