DRAMA

KAOS TIJEKOM BROJANJA 'SRPSKIH GLASOVA' NA KOSOVU Pola izborne komisije završilo u bolnici: 'Kuverte s glasačkim listićima su otrovane!'

 
 REUTERS

Zbog "mirisa kuverti" prekinut je proces verifikacije i brojanja glasova nedavno održanih kosovskih izbora u Centru za brojanje glasova Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini, piše kosovska Gazeta Express i navodi da su to kuverte koje su stigle iz Srbije i da su neki od članova komisije dobili alergiju na rukama i licu nakon što su "dodirivali kuverte", prenosi srpska novinska agencija Beta.

Devet dužnosnika CIK-a koji su se žalili na zdravstvene probleme nakon otvaranja kuverti s glasovima iz Srbije zadržani su na liječenju na Infektivnoj klinici KBC Kosova, javlja portal koha.net. Prištinski mediji ranije su izvijestili da se 26 dužnosnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja kuverti pristiglih u petak iz Srbije.

Prištinska agencija Kosovapress prenosi izjavu promatrača procesa prebrojavanja iz nevladine organizacije Gremin Shpejtima Shujakua koji je bio pored dužnosnika CIK-a kada je počelo otvaranje kuverti.

- Kada su ove kuverte bile otvorene imale su vrlo intenzivan miris. Neki dužnosnici koji su ih otvarali i imali fizički kontakt s njima počeli su reagirati, neki su imali crvenilo ruku i očiju te svrab. Tada je glavni dužnosnik Besniq Buzhala donio odluku da obustavi proces na neodređeno vrijeme, dok se sadržaj paketa ne provjeri, rekao je on.

Svi dužnosnici CIK-a su prebačeni prvo u Centar obiteljske medicine, a nakon toga neki su prebačeni na Infektivnu kliniku i Hitni prijem KBC Kosova.

Prištinska televizija KTV prenosi da policijske snage ne dozvoljavaju nikome da priđe Infektivnoj klinici.

People prepare to cast their votes at a polling station in Pristina, Kosovo, October 6. 2019. REUTERS/Florion Goga
REUTERS

Glasnogovornik kosovske policije Daut Hoxha rekao je za KTV da policija ima informacije o trovanju, ali je za detalje u ovoj fazi preporučila medijima da se jave CIK-u i zdravstvenim ustanovama.

Svi koji su došli u kontakt s kuvertama su u stabilnom zdravstvenom stanju.

Kako doznaje portal "Kosovo Online", iz prostorije su izbačeni predstavnici Srpske liste, koji su se na izborima natjecali uz podršku Aleksandra Vučića, a koji se nisu žalili na bilo kakve tegobe, i pozvan je specijalni tim policije da ispita slučaj.

Ulaz u prostorije u kojima su se glasovi brojali nije dopušten, proces je prekinut i nije poznato kada će se nastaviti.

Mediji u Prištini ranije su objavili da se radi o više od 3.400 glasova koji su pristigli iz Srbije.

Stevan Veselinović ispred Srpske liste koji je bio nazočan tijekom brojanja tih glasova objasnio je za Kosovo online da su se u jednom trenutku "kao po zapovijedi" radnici koji su te kuverte i brojali, požalili na njihov miris navodeći da izazivaju alergiju i svrab.

- Šef tog tima Besniq Buzhala je prekinuo brojanje i krenuo obavještavati policiju i neke druge organe da je moguće da su kuverte zatrovane, naveo je Veselinović napominjući da je i on bio u prostoriji i držao kuverte u rukama, ali da nije osjetio ni miris, ni svrab, niti je dobio alergiju.

Potom je, kako je rekao, stigla policija, izbacila ga, iako je član CIK-a, kao i promatrače Srpske liste, ne samo iz prostorija u kojima su bile kuverte, već i iz zgrade.

Dodao je da im je kasnije rečeno da su i ostale udaljili iz tih prostorija.

Veselinović je istaknuo da je u međuvremenu pristiglo nekoliko medicinskih vozila tako da je, kako je ocijenio, "moguće i da su unijeli unutra što god su htjeli, s obzirom na to da nije bilo nikakve kontrole o tome što se tamo događa".

Veselinović smatra da je cilj da se glasovi iz Srbije kompromitiraju, da je moguće da se zamijene, i da se onima koji nisu ni dobili povjerenje građana daju nezasluženo ti glasovi, te se tako pokuša popraviti njihov 'loš rezultat na izborima' i da se "na silu uguraju u parlament klasičnom pljačkom i farsom".

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić poručio je da je u režiji albanskih političkih stranaka, a uz asistenciju kosovske policije, Centralne izborne komisije i ostalih kosovskih institucija, "započeta krađa srpskih glasova u korist Nenada Rašića, Slobodana Petrovića, Rade Trajković, Aleksandra Jablanovića i ostalih poslušnih Srba".

Srpska lista navodi da neće prihvatiti da bilo tko manipulira glasovima i mimo volje građana instalira Albancima "podobne Srbe", te da zahtijeva od svih međunarodnih faktora da spriječe tu "šovinističku farsu i krađu kojom Priština ruši smisao sudjelovanja Srba u ovom procesu".

Direktor Ureda srpske vlade za Kosovo Marko Đurić ocijenio je da se priprema "manipulacija srpskim glasovima na Kosovu", s namjerom da se, kako je naveo, u prištinski parlament "ugura" neki Kurtijev Srbin. Albin Kurti je sa svojom strankom osvojio najveći dio mandata u kosovskom parlamentu i kandidat je za novog premijera, a odbacio je ideju o eventualnom koaliranju sa zastupnicima Srpske liste tvrdeći da to nisu kandidati Srba sa sjevera Kosova, nego kandidati 'države', aludirajući na podršku tim kandidatima od strane službenog Beograda.

U priopćenju Vlade Srbije navodi se da je "bizarno kakvim se trikovima Priština služi kako bi srušila izborni rezultat Srpske liste".

Đurić je poručio "svima koji misle da prekrajanje izborne volje srpskog naroda može ostati bez posljedica", da još jednom razmisle, jer ovo "fingiranje trovanja" jeste "brutalni primjer izrugivanja demokraciji i ljudskim pravima".

- Javnost na Kosovu se danima iz propagandnih kuhinja u Prištini priprema za nekakav veleobrat prilikom brojanja glasova iz središnje Srbije, i danas su učinili prvi korak prema potpunom ukidanju prava Srba na slobodnu političku volju", ocijenio je Đurić, navodi se u priopćenju.

U priopćenju se navodi da će "o ovoj sramoti biti informiran cijeli svijet", i dodaje se da "ako itko misli da ovo političko razbojništvo i mangupiranje može proći, grdno se vara".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:40