REPUBLIKANCI PROTIV IMENOVANJA

Kandidatkinja za nasljednicu Hillary Clinton pred Senatom: Suzan Rice priznala da je dala netočnu izjavu o ubojstvu američkog ambasadora

 AP Photo/Craig Ruttle

WASHINGTON - Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice, koja je glavna kandidatkinja za nasljednicu Hillary Clinton na mjestu državne tajnice, priznala je da su njezine prve izjave o napadu na američki konzulat u Bengaziju, u kojem je ubijen američki veleposlanik u Libiji, bile netočne.

Rice je jedan sat iza zatvorenih vrata odgovarala na pitanja republikanskih senatora Johna McCaina, Lindsey Graham i Kelly Ayotte, koji prijete da će blokirati njezinu nominaciju ako je predsjednik Barack Obama imenuje u novi kabinet. Iako republikanci u novom Senatu neće imati većinu, imaju dovoljno glasova da spriječe stavljanje bilo kojeg pitanja na glasanje.

Laka meta

Republikanci su se okomili na Rice zato što je u rujnu, neposredno nakon napada u Bengaziju, ustvrdila da je veleposlanik Chris Stevens ubijen jer su se prosvjedi protiv uvredljivog filma o proroku Muhamedu oteli kontroli. Nakon nekoliko dana ispostavilo se da oko konzulata uopće nije bilo prosvjeda, nego su napad izveli militanti povezani s al-Qa’idom. Republikanci otad tvrde da je Obamina administracija namjerno zataškala da je riječ o terorističkom napadu zbog straha da bi to štetilo Obami da dva mjeseca poslije na izborima osvoji novi mandat.

No, Bijela kuća tvrdi da su se izjave Susan Rice temeljile na bilješkama koje su pripremile obavještajne službe za članove Kongresa.

Reuters piše kako je više američkih izvora potvrdilo da je prva verzija bilježaka koje je CIA sastavila za dužnosnike spominjala “napade” koje su izveli “ekstremisti povezani s al-Qa’idom”, no prije nego što su bilješke došle do Rice, “napadi” su promijenjeni u “demonstracije”, a al-Qa’ida je nestala. Tko je unio promjene, nije jasno: troje republikanskih senatora tvrdi kako im je direktor CIA-e Michael Morell rekao da je bilješke promijenio FBI kako se ne bi omela istraga u tijeku, no nekoliko sati kasnije dužnosnici CIA-e tvrdili su da je Morell pogriješio i da je reference o al-Qa’idi uklonila CIA zbog “više opravdanih obavještajnih i istražnih razloga” - dijelom i jer su informacije o pojedincima povezanima s al-Qa’idom došle iz tajnih izvora.

Nitko ne popušta

- Prilično smo zabrinuti zbog brojnih odgovora koje smo dobili i nekih koje nismo dobili. Jasno je da su informacije koje je Rice dala američkom narodu bile netočne kad je rekla da se radilo o spontanim prosvjedima koje je pokrenuo video pun mržnje. To nije bila istina i tada su postojali uvjerljivi dokazi da to nije istina, a uključivali su izjave i Libijaca i Amerikanaca koji znaju da ljudi ne donose granate i raketne bacače na spontane prosvjede - rekao je McCain.

Senator Graham najavio je da će blokirati nominaciju “svakoga” tko ima bilo kakve veze s događajima u Bengaziju, no Obama je poručio da će Rice nominirati ako bude smatrao da je ona prava osoba za administraciju - bez obzira na to što misle republikanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 15:24