SLUČAJ TRAJE GODINAMA

Kanadski sud šokirao presudom: ‘Komičar je smio brutalno ismijavati tinejdžera s invaliditetom‘

Počevši od 2010., komičar Mike Ward ismijavao je Gabrielov fizički izgled i njegovo pjevanje.
Jeremy Gabriel
 Rogerio Barbosa/Afp/Profimedia

Jéremy Gabriel, koji sada ima 24 godine, rođen je s deformitetima glave, lica, ušiju i lubanje. Slavu je stekao kao pjevač, nastupajući za papu Benedikta XVI. 2006. i pjevajući kanadsku himnu na hokejaškoj utakmici pet godina kasnije.

Počevši od 2010., komičar Mike Ward ismijavao je Gabrielov fizički izgled i njegovo pjevanje. Ward je rekao da su ljudi bili ljubazni prema pjevaču samo zato što su vjerovali da može umrijeti. Također se našalio da je pokušao ubiti Gabriela tako što ga je pokušao utopiti. Gabriel, tada tinejdžer, bio je maltretiran u školi i postao je suicidalan, prenosi Guardian.

Kanadski vrhovni sud presudio je da je komičar imao pravo rugati se tinejdžerskom pjevaču s invaliditetom - uključujući šalu da ga želi utopiti. Ovo je jedan od najvažnijih slučajeva koji je pokrenuo pitanja o satiri i potrebi zaštite djece kao ranjive skupine.

image
Mike Ward
Ryan Remiorz/Pa Images/Profimedia

Odluka najvišeg suda u zemlji konačno je okončala pravnu bitku koja je trajala više od desetljeća i koja je ispitivala do kuda sežu granice umjetničke slobode.

Sud za ljudska prava u Quebecu, 2006. naložio je Wardu da plati 35 tisuća kanadskih dolara Gabrielu, kao i 7 tisuća dolara njegovoj majci Sylvie Gabriel. Sud je zaključio da je Ward naštetio njihovom dostojanstvu i časti te da se upustio u diskriminaciju.

Žalbeni sud u Quebecu je 2019. godine potvrdio presudu o diskriminaciji, rekavši da umjetnička sloboda ima ograničenja, ali je poništio odštetu njegovoj majci Sylvie.

U petak je većina sudaca Vrhovnog suda napisala da, iako je Ward “rekao neke gadne i sramotne stvari”, slučaj nije zadovoljio visoku razinu koju zakon Quebeca postavlja za dokazivanje diskriminacije – te da Wardov komentar ne poziva publiku da Gabriela tretira na neprimjereni način.

“Tvrdnja o diskriminaciji mora biti ograničena na govor koji ima istinski diskriminirajući učinak”, napisali su.

image
Jeremy Gabriel
Ryan Remiorz/Zuma Press/Profimedia

“Nikada ne bismo tolerirali ponižavajuće ili dehumanizirajuće ponašanje prema djeci s teškoćama u razvoju; nema načelne osnove za toleriranje riječi koje imaju isti uvredljivi učinak. Zamotavanje takvog diskriminatornog ponašanja u zaštitni ogrtač govora ne čini ga manje nepodnošljivim kada se taj govor svodi na namjerno emocionalno zlostavljanje djeteta s invaliditetom”, napisali su suci u svojoj objavi za medije.

“Želio bih reći Wardu da danas nisam ovdje da govorim o tome da bih si oduzeo život. Zanima me kako bi se on osjećao da je to doživio? Kako bi on reagirao? Bi li govorio o slobodi govora? To je pitanje koje bih mu postavio", rekao je Jeremy. “Gdje je granica za tretiranje djece na ispravan način? Malo sam zabrinut za budućnost zbog toga", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:38