HAVAJSKO OTOČJE

Kamere snimile početak erupcije jednog od najaktivnijih vulkana na svijetu: ‘Lava izbija iz pukotina‘

Kilauea je od 1938. u stanju konstantnih erupcija, a 2018. je prouzrokovao ogromnu štetu na otoku

Vulkan na Havajima

 X Screenshot/

Jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, Kilauea na Havajima, počeo je eruptirati u ponedjeljak. Američki geološki institut izdao je crveno upozorenje, koje označava da je vulkanska erupcija neizbježna, u tijeku ili se na nju sumnja, s potencijalno opasnim aktivnostima na tlu i u zraku. S obzirom na to da je područje oko vulkana zatvoreno za javnost, neposredne opasnosti za ljude nema. Međutim, i oznaka je boje za letove prema otoku podignuta na najvišu, što znači da je značajna emisija vulkanskog pepela neizbježna ili već u tijeku.

image

Kilauea

Usgs Drone/usgs/zuma Press/profimedia/Usgs Drone/usgs/zuma Press/profimedia

"Crveni sjaj je vidljiv, što ukazuje na to da lava trenutačno izbija iz pukotina. Erupcija je trenutačno u tijeku, ali se odvija na udaljenoj lokaciji unutar nacionalnog parka, ima mali opseg i ne predstavlja neposrednu prijetnju po ljudske živote ili kritičnu infrastrukturu.

Neka područja mogu sadržavati povišene razine plinova; poduzmite mjere predostrožnosti ako imate respiratorne probleme", upozoravaju iz instituta. Erupcija je oko 1,6 kilometara južno od kaldere Kilauea, unutar granica nacionalnog parka. Vlasti su još 2008. područje oko kaldere zatvorile za javnost.

image

Vulkan Kilauea na Havajima

Usgs Drone/usgs/zuma Press/profimedia/Usgs Drone/usgs/zuma Press/profimedia

Upozorenja su stigla nakon eskalacije aktivnosti ispod površine vulkana. U nedjelju je ispod vrha Kilauea zabilježeno oko 400 potresa, a najveći potres dosegnuo je magnitudu 4,1. Primarna opasnost od erupcija Kilauee je visoka razina vulkanskog plina, koji može proizvesti vulkanski smog poznat i kao "vog". To je mješavina vulkanskog plina i pepela, koja je potencijalno opasna za zdravlje ljudi, posebno onih s respiratornim problemima. Ostale značajne opasnosti uključuju pukotine na tlu i odrone kamenja koje mogu pogoršati potresi u blizini vrha.

image

Lava izlazi iz kratera Halemaumau

B. Carr/Afp

Kilauea je jedan od pet vulkana koji se nalaze na Velikom otoku Hawai‘i. Visok je 1247 metara i smatra se jednim od najvećih i najaktivnijih vulkana na svijetu. Već 41 godinu je u stanju konstantnih erupcija, a 2018. godine je nakon eksplozije vulkana došlo do niza potresa, izlijevanja lave i izbacivanja otrovnih plinova i pepela. Oko 700 građevina je tada uništeno i više od 3000 ljudi je raseljeno. Kilauea je prošle godine eruptirao tri puta.

image

Erupcija havajskog vulkana Kilauea

Tim Wright/mega/the Mega Agency/profimedia/Tim Wright/mega/the Mega Agency/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 08:49