POTEZ BEZ PRESEDANA

Kalifornija digla tužbu protiv jedne od najmoćnijih svjetskih korporacija: ‘Lagali ste ljudima, govorili im kako da odlažu plastiku...‘

Naftne tvrtke lagale su da bi drastično povećale proizvodnju plastike u posljednjih šest desetljeća. Ekolozi traže milijarde za odštetu

Reciklira se samo 9 posto plastike, upozoravaju ekolozi

 Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Kalifornija je optužila korporaciju ExxonMobil da je desetljećima obmanjivala javnost tvrdeći da je rješenje problema plastike u recikliranju. Lagala je da bi povećala svoju ionako rekordnu dobit, na štetu planeta i s mogućim ugrožavanjem zdravlja ljudi, kaže državni odvjetnik Kalifornije Rob Bonta, koji je lani tužio ExxonMobil i četiri druga naftna diva tražeći odštetu zbog klimatskih promjena.

Ovo je prvi put da Amerikanci tuže jednu naftašku kompaniju zbog laganja o recikliranju plastike, javlja BBC. Zahtjev za odštetom mogao bi dosegnuti više milijardi dolara. Lani je kalifornijski državni odvjetnik Rob Bonta tužio ExxonMobil i četiri druga naftna diva radi odštete zbog klimatskih promjena. Tužba otvara novi front u pravnim bitkama s naftnim i plinskim kompanijama oko zaštite klime i okoliša, navodi The New York Times.

Kalifornijski državni odvjetnik Rob Bonta u tužbi je podnesenoj u ponedjeljak Exxon optužio da je svojom propagandom pridonio pravoj poplavi plastike. Desetljećima je ExxonMobil obmanjivao javnost da bi nas uvjerio da recikliranje može riješiti poplavu plastičnog otpada, iako su u tvrtki jasno znali da to nije moguće, rekao je Bonta. ExxonMobil je uvelike pridonio globalnom onečišćenju, obmanjujući javnost da će se plastika za jednokratnu upotrebu reciklirati ako se pravilno odloži.

- Mislim da ljudi moraju biti svjesni granica recikliranja i činjenice da ono za što su mislili da recikliraju godinama zapravo nije bilo reciklirano - poručuje kalifornijski državni tužitelj. Cilj tužbe je i da alarmira javnost i potakne građane da ponovo koriste jednokratne plastične boce i vrećice za kupovinu.

image

Reciklira se samo 9 posto plastike, upozoravaju ekolozi

Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Exxon odgovara protuoptužbom. Kalifornijske su vlasti desetljećima znale da im sustav recikliranja nije učinkovit, stoji u priopćenju kompanije. Nisu djelovale, a sada nastoje okriviti druge. Umjesto tužbe, trebali bismo surađivati da bismo riješili problem, ističu u Exxonu. Tvrde da su 27 tisuća tona plastičnog otpada preradili u upotrebljive sirovine.

Kalifornija je Exxon tužila nakon gotovo dvogodišnje istrage. ExxonMobil je najveći svjetski proizvođač smola koje se koriste za plastiku za jednokratnu upotrebu, prenosi BBC. Svoj su program "naprednog recikliranja" reklamirali iako su znali da nikada neće moći preraditi više od djelića plastičnog otpada koji proizvode. U tužbi na 147 stranica navodi se da je gotovo sav plastični otpad koji tvrtka preradi pretvoren u gorivo umjesto u recikliranu plastiku. Na svijetu se svake godine proizvede više od 400 milijuna tona plastike, ali samo devet posto se reciklira, navodi se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

I dok se plastika zapravo ne reciklira, jedina stvar koju ExxonMobil reciklira su njegove laži i obmane, piše NYT: od reklama u magazinu Time do tvrdnji o "naprednom recikliranju". Ne, nije istina ono što vam govore, piše NYT: nije važno u koju kantu stavite plastični otpad. Ako ga stavite u žutu ili sivu kantu, završit će na istom mjestu: u okolišu, u spalionici ili na odlagalištu.

Više od dvadesetak američkih saveznih država tužilo je naftne kompanije zbog njihove uloge u klimatskoj krizi tvrdeći da su obmanjivale javnost u utrci za profitom.

image

Sortirnica plastičnog otpada u San Franciscu

Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Richard Wiles, predsjednik Centra za klimatski integritet, kaže da je kalifornijska tužba dosad najvažniji pravni korak u globalnoj borbi protiv zagađenja plastikom. Četiri druge ekološke udruge - Sierra Club, Surfrider Foundation, Heal the Bay i San Francisco Baykeeper - u ponedjeljak su objavile da su također tužile ExxonMobil. Tužile su ga jer na svojim proizvodima koristi trokutasti simbol sa strelicama koji navodi kupce da povjeruju da se te boce i drugi proizvodi mogu reciklirati, samo ako ih se pravilno odloži. No u SAD-u se reciklira samo pet posto plastičnog otpada, ističu iz kalifornijskog tužiteljstva pozivajući se na procjenu lobističke skupine Beyond Plastics.

Proizvođači mogu otisnuti tu oznaku - sa strelicama koje idu ukrug - na bilo koji proizvod, tumači NYT, jer mu glavna svrha nije da označi mogućnost recikliranja, nego da identificira vrstu plastike. Ako je 3 u sredini, to znači da je proizvod od PVC-a, pa se uglavnom ne može reciklirati. Oznaka je zbunjujuća pa je Kalifornija lani zabranila njezinu upotrebu na proizvodima koji se ne mogu reciklirati.

U ovogodišnjem izvješću "Prevara recikliranja plastike" Centar za klimatski integritet poručuje da su naftne tvrtke iskoristile lažno obećanje recikliranja da bi "eksponencijalno povećale proizvodnju čiste plastike u posljednjih šest desetljeća". Plastika se proizvodi od fosilnih goriva. Recikliranje nije uspjelo zbog tehničkih i financijskih ograničenja: čak i kada je tehnički moguće, može biti skuplje od proizvodnje nove plastike i stoga je ekonomski neodrživo.

Proizvodnja nafte u Kaliforniji opada gotovo četiri desetljeća, a kompanije se žale da im tamošnje vlasti otežavaju poslovanje. Kalifornijska tužba dolazi uoči posljednjeg kruga pregovora o međunarodnom sporazumu o plastici koji bi se trebao postići krajem godine u Južnoj Koreji. Zemlje su podijeljene oko toga trebaju li pozivati na ograničenje proizvodnje plastike, čemu se protive Exxon i globalna petrokemijska industrija. SAD je prošlog mjeseca objavio da podržava sporazum osmišljen oko globalnih rezova proizvodnje plastike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 13:14