MISTERIOZNI ARTUR M.

Kakva blamaža u Poljskoj, godinama tražili Putinove špijune, uhitili ih - a onda šok: ‘Mozak operacije ima 16 godina!‘

Troje sabotera osuđeni su za sudjelovanje u planu za širenje protuukrajinskog raspoloženja te ometanje i uništavanje prometne infrastrukture

Specijalne snage poljske policije, ilustrativna fotografija

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Poljske novine Rzeczpospolita pišu da su troje sabotera osuđeni su za sudjelovanje u ruskom planu za širenje protuukrajinskog raspoloženja te ometanje i uništavanje prometne infrastrukture u Poljskoj, nestali nakon što im je sud u Lublinu izrekao kaznu u prosincu prošle godine.

Ukrajinski državljanin Jaroslav B. (44) ‘ispario‘ je nakon što mu je sud u siječnju naredio da se pojavi na izdržavanju kazne. Sud je poslao i podsjetnike u travnju i svibnju, no on nije pronađen i potraga za njim je u tijeku. Artur M., maloljetnik koji je u trenutku uhićenja imao tek 16 godina, trebao je biti poslan u odgojno-popravni dom, ali se također nije pojavio.

Nestala je i 20-godišnja Bjeloruskinja Maria M., studentica u Varšavi. Ona je zatražila uvjetni otpust, ali se nije pojavila na sudu u Varšavi, koji je trebao donijeti odluku o njezinom slučaju. Sud joj je nakon toga odredio zadržavanje u zatvoru.

U prosincu prošle godine Okružni sud u Lublinu osudio je 14 od 16 stranih državljana zbog njihove umiješanosti u pripremanje sabotaža u Poljskoj. Poljske snage sigurnosti tvrde da je skupina, koju je iz daljine vodila osoba poznata kao ‘Andrej‘ - za koju poljske specijalne službe vjeruju da je časnik ruskog FSB-a - nadzirala zračne luke, planirala dizanje vlakova u zrak, pa čak i ubojstvo, kako piše ruski neovisni medij The Insider.

To je najveća špijunska mreža ikad razbijena u Poljskoj, a operacija je pohvaljena kao veliki uspjeh poljske Agencije za unutarnju sigurnost (ISA, poljski ABW), navodi se u medijskom izvješću. Svi uhićeni - 13 Ukrajinaca, dva Bjelorusa i jedan Rus - priznali su krivnju. Tijekom suđenja, dvojica optuženih odbila su nagodbe o priznanju krivnje, a njihova suđenja su u tijeku.

Ključni 16-godišnjak

Troje optuženih dobila su minimalne zatvorske kazne u rasponu od nešto više od godinu do godinu i pol dana, a u tim je slučajevima sud ukinuo uvjet da osuđeni budu zadržani u istražnom zatvoru. U pritvoru su bili od ožujka 2023. godine. Sada se čini da nitko od tri osobe o kojima je riječ - Artur M., Jaroslav B. i Maria M. - trenutačno nije u pritvoru. "Sve ostale osuđene osobe služe svoje kazne", potvrdila je Barbara Markowska, tiskovna tajnica Okružnog suda u Lublinu.

Optužnica otkriva da je većina članova špijunske mreže regrutirana u Ukrajini, a u Poljsku su ušli kao izbjeglice. Istragom je utvrđeno da je Artur M., unatoč tome što je bio najmlađi, odigrao ključnu ulogu u operaciji.

Kupio je kamere za nadzor luke u Jasionki, postaje u Rzeszówu i drugih željezničkih linija. Angažirao je i ljude za montažu opreme. Sud je Artura M. zbog njegovih godina odlučio smjestiti u dom, gdje bi mogao nastaviti školovanje.

Politolog Jaroslav B. radio je honorarno u Poljskoj raznoseći namirnice. Tužiteljstvo tvrdi da je osigurao bankovni račun za prijenos plaćanja za zadatke koje je izvršila saboterska skupina i registrirane SIM kartice koje su korištene u kamerama postavljenim uz rute vlakova. Sud ga je osudio na godinu i tri mjeseca zatvora.

Maria M. također je omogućavala prijenos novca na svoj račun za rad skupine. Osim toga, pomagala je u distribuciji letaka s ciljem poticanja protuukrajinskih osjećaja. Prije uhićenja bila je studentica u Varšavi. Sud ju je osudio na trinaest mjeseci zatvora.

Najduže kazne izrečene su Maksimu L. i Artemu A., od kojih svaki služi šest godina zatvora. Nakon oslobađanja, svi umiješani u slučaj bit će deportirani u svoje matične zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 19:34