DRUGA VRSTA OPSKRBE

Kako su Ukrajinci osujetili zlokobni plan Kremlja: ‘Sve smo kupili, sad čak imamo i višak!‘

Logistički napori Kijeva bili su toliko uspješni da Ukrajina trenutačno ima višak zaliha naftnih derivata

Ilustracija: cisterna

 Christian Lagerek/Sciencephoto/Profimedia/Christian Lagerek/sciencephoto/profimedia

Ukrajina je prošle godine pokupovala sve kamione cisterne dostupne na europskom tržištu kako bi svoje vojne snage i kućanstva mogla opskrbiti gorivom nakon prekida dotoka ruske nafte, tvrdi ukrajinski stručnjak Serhij Kujun.

Logistički napori Kijeva bili su toliko uspješni da Ukrajina trenutačno ima višak zaliha naftnih derivata u usporedbi sa situacijom prije ruske invazije.

Serhij Kujun, direktor tvrtke A-95 Consulting Group koja analizira tržišta naftnih derivata, rekao je za Ukrajinski medijski centar da su se u državi dogodile "revolucionarne promjene" u opskrbnim lancima - dok je prije rata gorivo u Ukrajinu stizalo isključivo iz Rusije, danas ono pristiže iz SAD-a, Tajvana, Indije i Nizozemske.

Ključni element tog plana bila je nabava flote kamiona cisterni koji su od lipnja prošle godine postali glavni prijevoznici goriva u Ukrajini. Nakon izbijanja rata, Ukrajina je bila u kritičnoj situaciji, smatra S. Kujun. - Početkom travnja izgubili smo 100% predratnih izvora za nabavu naftnih derivata - istaknuo je i dodao da nitko nije očekivao da će se oporaviti.

- Tri mjeseca su prošla i država više nije osjećala manjak, nego je imala višak naftnih proizvoda svih vrsta - rekao je Serhij Kujun. Ukrajina je navodno zakupila i terminal u Poljskoj s kojeg se gorivo redovito prelijeva u cisterne. Dodatna prednost cisterni je to što je riječ o raspršenoj pohrani, koja je otporna na zračne udare i napade na infrastrukturu, a osim za opskrbu tenkova, pokazala se korisna u opskrbi kućanstava tijekom zime, kad su tisuće kućanstava ovisile o dizelskim generatorima za električnu energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:05