‘OKUPIMO SE...‘

Kako o kaosu u državi izvještavaju ruski mediji: ‘Pogledajte koji film upravo emitiraju i sve će vam biti jasno!‘

Prokremaljski tabloid Moskovski komsomolac u svojim izvješćima piše o "izdaji"

Screenshot današnjeg programa ruske državne televizije

Ruski mediji odmah su izvijestili o vojnoj pobuni Wagnera u Rostovu. Većina režimskih medija prenosila je agencijske informacije, ali je nakon Putinova govora krenuo obračun s pobunjenicima. Glavni je apel svih prorežimskih medija "okupimo se oko predsjednika", kako piše portal Vzglyad.

- Potrebno je sada stati uz predsjednika i Armiju te sačuvati jedinstvo, stabilnost i mir u zemlji - kaže politolog Aleksandar Asafov za moskovske Izvestije. Komentatorica režimske agencije Ria novosti Irina Alksnis kaže kako je predsjednik Putin u svom obraćanju "sažeo razmišljanja cijelog naroda" te da je ovo što se dogodilo u Rostovu "eklatantni primjer nacionalne izdaje u najtežim trenucima za domovinu" s kakvima se Rusija susretala u prošlosti te da će "ovog puta Putin znati izvući pouke iz povijesti".

- Ne smije se ići protiv domovine kada se bori za svoj opstanak - naglašava Alksnis. Prokremaljski tabloid Moskovski komsomolac u svojim izvješćima piše o "izdaji" i donosi da se u Kijevu slavi te navodi riječi šefa ukrajinske obavještajne službe Kirila Budanova (za kojeg je isti list prije neki dan tvrdio da je umro u bolnici u Njemačkoj) kako se "sukobi unutar ruske elite više ne mogu sakriti" te da je "Prigožin u pravu".

image

Ruska policija ispred Wagnerovog centra u Sankt Peterburgu

Olga Maltseva/Afp

Ruski mediji javljaju da je "stanovništvo Rostova zgroženo postupkom Prigožina" te da otvoreno "nagovaraju vojnike da se predaju", a ruski portali tvrde da su se "neki vagnerovci već pokolebali", a da je Kadirov "poslao svoje Čečene da se obračunaju s izdajnicima".

Moskovska Izvestija navode izjavu patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila, koji je osudio "vojnu pobunu" i koji, kako kaže, "moli Boga za jedinstvo zemlje, koje je najpotrebnije u ovim odsutnim trenucima". Patrijarh Kiril pozvao je "one koji su uzeli u ruke oružje protiv svoje subraće da se srede i opamete".

Svi mediji na naslovnicama navode izjavu čečenskoga gubernatora Ramzana Kadirova o "potrebi brzoga gušenja pobune" i njegov poziv Čečenima koji su u Wagneru da se predaju jer "rade protiv domovine". I predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin apelira na vojnike Wagnera da "ne slušaju Jevgenija Prigožina".

U medijima nastupaju prorežimski analitičari i politolozi koji se, nakon Putinova obraćanja, uglavnom nastavljaju na njegove izjave, a posebno se naglašava da ova situacija "ide na ruku neprijatelju" - Ukrajini i Zapadu. Ruski mediji javljaju kako su i mnoge glavne ceste koje okružuju Moskvu "djelomično blokirane" ta da je "promet otežan" u pravcima prema unutrašnjosti Rusije, a pogotovo prema Ukrajini. Očito je da Putin ne želi ništa prepustiti slučaju te da je ozbiljno shvatio Prigožinovo upozorenje da se sprema na Moskvu.

Kako državna televizija izvještava o kaosu u zemlji?

Dok traju obračuni ruske vojske i Wagnerovih plaćenika, ruska državna televizija prikazuje dokumentarac o pokojnom talijanskom čelniku Silviju Berlusconiju, izvjestio je BBC-jev novinar Francis Scarr koji prati ruske državne informativne kanale.

Rekao je da, iako postaja Rossiya 24 nije u potpunosti zanemarila današnje događaje, njezin odabir rasporeda za biografski prilog "dosta govori". (Iva Pahlić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 18:52