BRIGA O NAJMLAĐIMA

Kako mališanima objasniti što se to događa u Japanu?

Izloženost djece uznemi-rujućim vijestima može uzrokovati ‘vikarijsku traumu’

ZAGREB - “Mama, ostani doma, nemoj ići na posao da se na tebe ne sruši neka zgrada!”, “Hoće li i nas jednom pogoditi ovakav potres?”, “Jesam li ja ozračen?”... To su neka od pitanja s kojima se roditelji, učitelji i odgajatelji susreću ovih dana. Htjeli mi to ili ne, i djeca su bombardirana vijestima iz Japana i svjedoče zabrinutosti odraslih .

Jednostavni podaci

- Istraživanja su pokazala da izloženost djece uznemirujućim vijestima može izazvati kod njih nešto što nazivamo vikarijskom traumom ili traumom koja nastaje kada nešto izravno ne doživimo nego o tome gledamo i slušamo - objašnjava razvojna psihologinja dr. Gordana Kuterovac Jagodić sa Filozofskog fakulteta. Stoga, ističe, ne treba smetnuti s uma da djeci treba pomoć oko razumijevanja situacije. Djeca pokušavaju shvatiti što se dogodilo i postavljaju pitanja.

- Ono što malu djecu posebno brine je njihova sigurnost i sigurnost roditelja, i u to ih treba uvjeriti. Čak i ako djeca o tome ne pitaju, moguće je da o tome razmišljaju - kaže. Mala djeca, dodaje, obično nisu uznemirena ako nismo niti mi, ali ako jesmo onda im trebamo objasniti zašto je to tako.

- Za djecu mlađu od 7-8 godina treba davati što jednostavnije informacije i usredotočiti sigurnost - kaže.

Pomoć stradalima

Djeca u dobi od 8 do12 godina bit će zainteresiranija za više.

Često ih zanimaju mehanizmi prirodnih katastrofa. - U toj dobi djeca su sve sklonija empatiji te ih je tu dobro uputiti i s njima nešto učiniti na pomoći nastradalima - kaže psihologinja. Stoga je dobro u djetetovo ime uplatiti donaciju ili mu dati da crta i šalje poruke unesrećenoj djeci. - Dobro je i kontrolirati scene kojima će djeca biti izložena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:00