MIŠKOVIĆEV PAD

KAKO JE NAJMOĆNIJI TAJKUN SRBIJE ZAVRŠIO U ZATVORU ‘Srbiji se dogodilo nezamislivo: Uhićen je čovjek koji je birao vlade’

Beograd, 121212. SIV, Palata Srbija.Najveci srpski tajkun, vlasnik Delta Holdinga Miroslav Miskovic ponovno je danas uhicen zajedno sa sinom i njegov sin Markom Miskovicem i odredjen im je pritvor od 48 sati.Na slici: policija RAS, Miskovic ulazi u automobil.Foto: Drazen Aleksic / CROPIX
 Dražen Aleksić / CROPIX

On je bio moćniji od najmoćnijeg, jači od premijera i predsjednika države, policije i pravosuđa. Najpoznatijeg srpskog tajkuna Miroslava Miškovića nakon uhićenja, koje je u srijedu šokiralo Srbiju, opisuju skoro kao nadnaravnu ličnost. - Dogodilo se ono što je bilo nezamislivo: priveden je čovjek koji je postavljao vlade i političare - izjavio je ministar pravosuđa i državne uprave Nikola Selaković, bivši Nikolićev radikal. Sada država vraća institucije vlasti u svoje ruke, poručio je.

Nove uloge

Početkom mjeseca, kad je vlasnik Delta holdinga prvi put pozvan u policiju na razgovor o sumnjivim poslovima svojih tvrtki, Selaković je likovao. - Mišković je građanin Srbije koji je 26, 27 godina pozivao na saslušanje i saslušavao. Ovo je prvi put da netko njega poziva na saslušanje i da će on biti saslušan - rekao je.

- Sve ovo što se događa svakako je veliko iznenađenje ne samo za ukupnu javnost, nego i za njega. Mislim da on nikako nije očekivao ovakav ishod niti se pripremao za ovo što se dogodilo - izjavila je nakon Miškovićeva uhićenja Milka Forcan, njegova dugogodišnja suradnica.

PAD SRPSKIH TAJKUNA Dok su ga privodili, Mišković zaprijetio smrću potpredsjedniku Vlade Vučiću: 'Nećeš dočekati veče!'

Atraktivna potpredsjednica Delta holdinga prije dvije godine posvađala se s Miškovićem i otišla iz Delte. Sada ističe da Mišković nije žrtva političkog progona, nego su u pitanju konkretni sumnjivi poslovi koji su se, dodaje, uvijek odvijali mimo sustava Delta holdinga.

Mišković je socijalistički direktor koji nije samo uspio preživjeti raspad države, ratove, sankcije i turbulentnu promjenu društvenog uređenja, nego je kroz sve te mijene, koje su mljele i uništavale ljude i institucije, on izlazio sve jači i bogatiji. Nekadašnji jugoslavenski komunistički funkcioner, direktor poduzeća iz srpske provincije koji se uoči samog sloma Jugoslavije 1990. uspio dokopati Beograda i Izvršnog vijeća Socijalističke Republike Srbije, u beogradskim medijima se nakon uhićenja predstavlja kao dojučerašnji apsolutni vladar Srbije, koji je kupovao sve stranke i političare, koji su - ispada - bili samo pijuni u njegovim rukama. I to valjda sve od Miloševićevih devedesetih do danas.

Najavljeni obračun

Njegov Delta holding bavio se svime: i poljoprivredom i zastupanjem Nikea i Zare, bankarstvom i osiguranjem, kao i prodajom automobila. “Mišković je Srbija”, tvrdilo se. Koliko je bio moćan, ilustrira dosjetka zafrkantskog Njuz.neta nakon što je prvi put ispitan u policiji početkom prosinca: “Nakon četverosatnih pregovora Mišković dao ponudu za kupovinu MUP-a”.

Morao je pasti baš zato što je bio prevelik: nedostatak osjećaja i mjere osnovni je razlog što se Mišković našao u ovoj situaciji, ocijenila je Milka Forcan, koja mu zamjera što je kupovao tvrtke koje nisu imale veze s poslovanjem kompanije.

- Važno je da u ovoj državi više ne postoje pojedinci koji mogu pozvati jednog, dvojicu ili trojicu ministara i naložiti im: Ovome ćete oduzeti zemljište, ovog drugog ćete uhapsiti, ovom trećem ćete reći bilo što, i sve to platiti tako što ćete jednom dati novac u gradskoj skupštini a drugom u republičkoj, i time ste završili sve - objavio je Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik vlade Srbije koji već tjednima najavljuje obračun s Miškovićem. Što će učiniti s tim ministrima koje je Mišković mogao pozvati kad poželi, nije rekao. Ali, zaprijetio je da je “ovo tek početak”.

- Vrijeme je da se Srbija izliječi od te teške bolesti. Mnogi tabui, mnoga prijateljstva sad će nestati, mnogima se sada ruši svijet i ja sam na to ponosan - izjavio je Vučić. Miškoviću je došao glave njegov imidž sivog tehnokrata koji bježi od javnosti, osobe bez ideologije i emocija koje bi ga spriječile da se brzo i lako prilagođava dramatičnim promjenama. Privatno carstvo izgradio je u režimu Slobodana Miloševića, ali se o Miloševićevoj eri nikad nije izjašnjavao. Ono što se činilo kao njegova prednost, sad ga je pretvorilo u idealnu žrtvu: bježeći od medija, javnost o njegovu privatnom životu nije znala ništa, pa je kao lik bez svojstava postao savršena meta za golemo razočaranje osiromašene Srbije.

Mišković se od javnosti ogradio “kineskim zidom” i to je jedan od razloga što je on dobra meta, napisao je glavni urednik Politike Dragan Bujošević: većina Srba ga ne doživljava kao čovjeka od krvi i mesa, nego kao model, mustru, prototip “onoga koji se obogatio dok je većina nas osiromašila”, i čije bogatstvo pokazuje razinu bijede u Srbiji.

Početak raspada

Na vrhuncu moći 2008. kontrolirao je carstvo sa skoro 30.000 zaposlenih i par milijardi dolara godišnjeg prihoda. Delta holding bio je peti po veličini u regiji, i poslovao u BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Rusiji, Švicarskoj i zemljama EU.

Bujošević piše da se na Miškovića nije krenulo preko noći, nego je u i vrijeme prošle vlasti Boris Tadić krenuo na njega, ali je očito više vjerovao u politički pritisak nego u uspjeh dokazivanja krivnje na sudu. Kao epilog obračuna s Tadićem, Mišković je lani prodao svoj lanac trgovina Maxi belgijskom Delhaizeu. Time je njegova moć smanjena za onoliko koliko bi Rusija izgubila da je ostala bez svoje zemlje od Urala do Vladivostoka, slikovito je to opisao glavni urednik Politike.

Mišković je imao podršku u dijelu Tadićeve Demokratske stranke, a s Draganom Đilasom, novim predsjednikom DS-a, vodio je i zajedničke poslove. No smatralo se da snalažljivom Miloševićevom tajkunu odlično paše vlast socijalista i bivših radikala. Smatralo se da mu upravo ova politička konstelacija u potpunosti odgovara, ali je sada jasno da je to bila pogrešna procjena, kako je to kazala Milka Forcan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 13:20