VAŽNOST KOMUNIKACIJE

Kako je Muskov sustav Starlink postao najveća pomoć ukrajinskim braniteljima

Zbog Starlinka, i vojska i civili uspjeli su ostati povezani u vrijeme kada je Rusija pokušavala odsjeći zemlju od ostatka svijeta

Starlink sateliti

 Mark Garlick/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Dva dana nakon invazije, 26. veljače, Mihailo Fedorov - ukrajinski potpredsjednik vlade, koji je ujedno i ministar za digitalne tehnologije u zemlji - tvitao je izravno Elonu Musku da hitno pošalje opremu za Starlink. Dva dana nakon toga stigla je prva pošiljka.

Starlink, moćni komunikacijski sustav u vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu, trenutačno je od najveće pomoći na ukrajinskog bojišnici.

Prvih sto dana ruske invazije na Ukrajinu ostavilo je tisuće mrtvih i još više ozlijeđenih. Sjedinjene Države, EU i druge zemlje donirale su vrijednu vojnu opremu od kraja veljače. No, Muskov Starlink, sustav zasnovan na manjim satelitima pozicioniranim 200 kilometara iznad Zemlje, pokazao se suštinskim jer omogućava brzi pristup internetu. Ukrajinski dronovi oslanjali su se na Starlink kako bi bacali bombe na ruske pozicije. Ljudi u opkoljenim gradovima u blizini ruske granice ostali su u kontaktu s voljenima putem šifriranih satelita.

Volodimir Zelenski i njegova vlada su već u početku rata shvatili da će pristup internetu biti ključan. Zelenski je redovito ažurirao milijune pratitelja na društvenim mrežama koristeći Muskovu mrežu te je održavao videopozive s političarima diljem svijeta koji su na njegovo strani. Zahvaljujući sustavu Starlink, ukrajinske trupe koje su bile zarobljene u čeličani Azovstal u Mariupolju uspjele su održati kontakt sa svojim zapovjednicima, pa čak i sa Zelenskim. Oni su vodili intervjue uživo s novinarima.

Zahvaljujući Starlinku, i vojska i civili uspjeli su ostati povezani u vrijeme kada je Rusija pokušavala odsjeći zemlju od ostatka svijeta. Čak i kada je internet odsječen, sustav Starlink omogućava konekciju. Zahvaljujući komunikaciji, Putinova informacijska kampanja u kojoj širi vijesti da je njegov pohod ''posebna operacija protiv nacista'' razbijena je u startu.

Sukob u Ukrajini omogućio je Musku i njegovoj kompaniji SpaceX da provede testiranje svoje opreme, što je probudilo interes brojnih zapadnih vojski. Tvrtka je isporučila tisuće satelitskih postaja veličine ruksaka u ratom razorenu zemlju. SpaceX, čiji je cilj lansirati više od 40.000 satelita u niže slojeve Zemljine orbite u narednim godinama, brzo je pozicionirao otprilike 50 satelita u Ukrajini. Muskov sustav uspješno se odupire hakerskim napadima koji prekidaju komunikaciju. Prošlog mjeseca Musk je rekao da Kremlj "pojačava" svoje kibernetičke napade na njegovu mrežu, a SpaceX je u više navrata mijenjao šifre svojih sustava kako bi bio korak ispred Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:44