SLUŽBENI OPIS

KAKO JE DESET AMERIČKIH MORNARA ZAVRŠILO U IRANSKIM VODAMA? Ministar: 'Slučajno su zalutali... greška u navigaciji!'

Odbacio je nagađanja da su mornari bili u tajnoj misiji, ustvrdivši da su 'jednostavno prelazili s jednog mjesta na drugo'
An unidentified U.S. sailor is seen apologising for his patrol boat having entered Iranian territorial waters in the Gulf by mistake in this still image taken from video taken at an unknown location on January 13, 2016. REUTERS/IRINN via Reuters TV ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO RESALES. NO ARCHIVE. IRAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN IRAN. NO ACCESS BBC PERSIAN. NO ACCESS MANOTO. NO ACCESS VOA PERSIAN. TPX IMAGES OF THE DAY
 REUTERS TV

Miami - Skupina od deset američkih mornara koje je Iran nakratko zarobio i potom pustio na slobodu završila je u iranskim teritorijalnim vodama zbog greške u navigaciji, objavila je u četvrtak američka vojska.

Američki ministar obrane Ash Carter kazao je da je ta informacija utvrđena u razgovoru s mornarima koji su u srijedu zrakoplovom prebačeni u američku vojnu bazu u Kataru nakon što ih je Iran pustio na slobodu, vrativši i dva čamca.

"Informacije koje su nam dali, uključujući one dostavljene preko njihovih zapovjednika, kažu da su slučajno zalutali u iranske vode zbog navigacijske greške", izjavio je Carter u intervjuu za televiziju FUSION.

Njegove izjave predstavljaju dosada najdetaljniji službeni američki opis incidenta koji je prouzročio zamjetnu nervozu neposredno uoči očekivane provedbe ključnog nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila.

Diplomati u Washingtonu i Teheranu nastojali su u nizu telefonskih razgovora brzo riješiti incident kako ne bi minirao sporazum.

Na kraju je Iran u srijedu pustio na slobodu američke mornare - devet muškaraca i jednu ženu - samo dan nakon što su zarobljeni.

Brzo rješenje incidenta u oštroj je suprotnosti s prethodnim slučajevima, u kojima su britanski vojnici zadržani znatno dulje u zarobljeništvu - u jednom slučaju gotovo dva tjedna, primjećuje Reuters.

Prema riječima američkog ministra obrane, mornari očito nisu radio-vezom izvijestili zapovjednike da su skrenuli s kursa a potom su naišli na Irance. "Nisu odmah izvijestili o grešci u navigaciji - možda zato što su pokušavali dokučiti što se dogodilo u trenutku kada su naišli na iranske čamce i shvatili da su u iranskim teritorijalnim vodama", pojasnio je Carter u intervjuu vođenom u Miamiju.

Odbacio je nagađanja da su mornari bili u tajnoj misiji, ustvrdivši da su "jednostavno prelazili s jednog mjesta na drugo".

Unatoč njegovim riječima brojna pitanja ostaju bez odgovora, primjerice zašto su točno mornari skrenuli s kursa i kako to da nisu primijetili da su u opasnosti prije no što ih je Iran zarobio, ističe Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:43