PUCA U POLJSKOJ

Još nisu ni preuzeli vlast, a već su zaratili oko ključnog pitanja: Stižu otvorene prijetnje...

Koalicijski pobjednici izbora u Poljskoj već su uspjeli međusobno zaratiti

Szymon Holownia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Donald Tusk, Wlodzimierz Czarzasty, Robert Biedron na potpisivanju koalicije

 Andrzej Iwanczuk/Nurphoto Via Afp

Iako još nisu formalno preuzeli vlast u državi, koalicijski pobjednici izbora u Poljskoj već su uspjeli međusobno zaratiti oko tamošnjeg najvažnijeg svjetonazorskog pitanja – prava žena na pobačaj.

Prošla su gotovo dva mjeseca otkako je dosadašnja opozicija pobijedila na parlamentarnim izborima u najvećoj državi istočne Europske unije, a osmogodišnjoj vladavini konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), došao je kraj. Vlast treba preuzeti trojna grupacija u kojoj su Građanska koalicija s budućim premijerom Donaldom Tuskom, Treći put (koji tvore Poljska seljačka stranka ili PLS u savezu s pro-liberalnom Poljskom 2050,, a imaju 57 zastupnika) i Nova ljevica, a zajedno imaju 248 mandata u 460-članom Sejmu.

Problemi su postali vidljivi čim je Nova ljevica u Sejmu predala dva zakona o pobačaju. Prvi je prijedlog zakona koji jamči legalan, siguran, besplatan pobačaj do 12. tjedna trudnoće, dok je drugi, zakon o spašavanju, kojim se dekriminalizira pomoć pri prekidu trudnoće, odnosno brisanje čl. 152. Kaznenog zakona. Slični prijedlozi nisu imali šanse u vrijeme kada je PiS imao većinu u parlamentu. Najnovije istraživanje IBRIS-a koje je naručila redakcija dnevnika "Rzeczpospolita" pokazuje da Poljaci žele promijeniti postojeće rigidne propise. Ali – ne i birači Poljske seljačke stranke, a bez glasova njihovih zastupnika, od svega neće biti ništa.

"Promjena situacije oko prava na prekid trudnoće neće biti laka ni brza. Spremni smo razviti niz koraka koji će se morati provesti prema propisima ministra zdravstva i smjernicama za Nacionalni zdravstveni fond, kako bi se rasprava o ovoj temi što prije premjestila na zakonsku razinu", najavio je u studenom Szymon Hołownia, čelnik Poljske 2050, ali nije kazao da je za pravo na pobačaj.

Rezultati istraživanja su pokazali kako 65%, odnosno velika većina ispitanika, smatra da bi Sejm trebao usvojiti zakon kojim se ukida zatvorska kazna za pomoć ženi pri pobačaju (43 posto izjavilo je da su za to "svakako", a 22 posto "uglavnom"). Na drugoj strani, 15,5 posto ispitanika "radije" ne želi takav zakon, 9,7 posto ih je "oštro protiv", a 9,7% nema mišljenje o tome. Međutim, pokazuju se ideološke razlike među pobjednicima - najveću podršku promjenama daju birači Nove ljevice - 94 posto i 80 posto birači Građanske koalicije.

Međutim u skupini birača Trećeg puta to snažno podržava svega 22 posto, a 28% djelomično, dok je druga polovica, definitivno protiv. To nije iznenađenje jer uglavnom je riječ o seoskim, konzervativnijim biračima. Zato su iz Trećeg puta predložili održavanje referenduma o promjeni zakona o pobačaju, a njihovi vodeći predstavnici otvoreno prijete da neće podržati prijedloge koalicijskih partnera iz Nove ljevice. Tako je Marek Sawicki, zastupnik PLS-a, u intervjuu poljskom izdanju Newsweeka izjavio da "ako želimo izgraditi zajednicu, moramo je temeljiti na nekim vrijednostima". A njegove vrijednosti su – kako je istaknuo – "Crkva i vjera", pa ako će Nova ljevica inzistirati na ukidanju zabrane pobačaj "neka onda bude referendum".

Novinari su izračunali da čak kad bi svi zastupnici Ljevice i Građanske koalicije u Sejmu podržali prijedlog zakona koji dopušta pobačaj do 12. tjedna trudnoće, njihov prijedlog bi dobio 193 glasova pa, i uz 12 ili čak 18 liberalnijih predstavnika Trećeg puta, to nije dovoljno za promjenu zakona o abortusu jer nedostaje najmanje još trideset glasova i zato se plan Nove ljevice danas čini nerealnim.

Problem je u tome što je Donald Tusk u kampanji obećao kako će u slučaju pobjede već na prvoj sjednici Sejma predstaviti plan liberalizacije prava na pobačaj. Na taj način je osvojio glasove žena kojima je navrh glave čvrsti savez između poljske vlade i Katoličke crkve koji je doveo do radikalnog pooštravanja zakona o pobačaju.

Godine 2020. je poljski Ustavni sud, koji je pod kontrolom PiS-a, ukinuo mogućnost pobačaja čak i kada postoji rizik od ozbiljne malformacije fetusa. To je prema istraživanju Europskog parlamenta iz 2022. godine izazvalo smrt najmanje šest žena u protekle tri godine, a sve zato što su liječnici medicinski nužni pobačaj izveli prekasno, ili ga uopće nisu izveli, zbog straha od posljedica ili zbog pitanja savjesti.

Tusk treba biti potvrđen kao novi premijer idući ponedjeljak, 11. prosinca, u večernjim satima. Već idući dan će zastupnicima Sejma predstaviti program rada i sastav Vijeća ministara, i ako dobije većinu, što ne bi trebalo biti upitno, nova poljska Vlada počet će raditi. Očigledno ga čeka puno poteškoća, na radost poraženih PiS-ovaca, koji se ne mogu pomiriti s gubitkom vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:25