KRITIZIRAO VLAST

JOHN MCCAIN PISAO ZA PRAVDU 'Rusija zaslužuje boljeg od Putina'

WASHINGTON - FEBRUARY 11: U.S. Sen. John McCain (R-AZ) (C) speaks as (L-R) Sen. Joseph Lieberman (D-CT), and Sen. Evan Bayh (D-IN) listen during a news conference on Capitol Hill February 11, 2010 in Washington, DC. The senators held a news conference to discuss Iran and proposed sanctions over human rights abuses. Alex Wong/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 ALEX WONG

Nakon što je kolumna ruskog predsjednika Vladimira Putina u New York Timesu izazvala velike rasprave u američkoj javnosti, republikanski senator i bivši kandidat na predsjedničkim izborima John McCain odgovorio mu je na prokremaljskom portalu Pravda.ru.

PUTIN PISAO ZA NEW YORK TIMES 'Milijuni širom svijeta Ameriku više ne vide kao model demokracije'

Američki senator odgovorio je Putinu kako je spriječavanjem rezolucije UN-a o Siriji Rusiju svrstao među "prijatelje tirana" te postao "neprijateljem ugnjetavanih".

- Siriji ne vjeruju narodi koji ovaj naš planet nastoje učiniti još sigurnijim, mirnijim i perspektivnijim, napisao je McCain.

U obraćanju ruskoj javnosti, McCain je kritizirao Putinov, kako je napisao, "politički sustav koji se oslanja i podržava korupciju i represiju i koji je nedovoljno jak da prihvati drugačije mišljenje". Senator se našao ponukanim da nešto kaže i u svoju obranu, pa je poručio – Iako me sotoniziraju u ruskim medijima, ja nisam protiv Rusije. Nisam rusofob.

- Ja sam proruski nastrojen, čak sam više proruski nastrojen nego režim koji danas loše upravlja vama, naglasio je McCain.

Prema McCainu Putin i njegovo okruženje ne vjeruju osnovnim bazičnim vrijednostima kao što su pravo na život, slobodu i stremljenje prema sreći.

- On ne cijeni vaše dostojanstvo, oni kažnjavaju ljude koji drugačije misle i hapse oponente režima. Oni manipuliraju rezultatima vaših izbora. Oni kontroliraju vaše medije. Oni prijete, prate i zabranjuju udruge koje štite vaša prava na samoupravu. Da bi zadržali vlast u svojim rukama oni potiču mito i korupciju u vašim sudovima i gospodarskim odnosima. Oni teroriziraju, pa čak i ubijaju novinare koji pokušavaju razotkriti njihovu korupciju, upozorio je Ruse američki senator.

Kolumna Vladimira Putina bila je objavljena u NY Timesu 11. rujna u kojoj je kritizirao neke poruke Baracka Obame te kazao kao bi eventualni udari po Siriji od strane SAD-a "doveli do novog vala nasilja i terorizma".

Nakon izlaska kolumne, senator McCain najavio je da će Putinu odgovoriti na stranicama Pravde, valjda misleći da je to još uvijek utjecajna i tiražna novina kao u vremenima komunizma. Danas je to marginalna novina, malog tiraža i bez ikavog političkog utjecaja a uredništvo je kazalo da će objaviti tekst u novini ako "se argumenti McCaina o Siriji ne budu u proturječju sa stavom KP Rusije o tom pitanju". McCainov tekst obraćanja ruskoj javnosti objavio je portal Pravda.ru koji s tiskanim izdanjem Pravde nema ništa.

Glasnogovornik Vladimira Putina kratko je komentirao pismo američkog senatora naglasivši da najvjerojatnije ruski predsjednik na njega neće odgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 19:49