SASTANAK

Joe Biden i Moon Jae-in izrazili želju za diplomatskim pristupom prema Sjevernoj Koreji

Biden je kazao kako je spreman sastati se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom
Joe Biden i Moon Jae-in 
 Brendan Smialowski/AFP

Američki predsjednik Joe Biden i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izrazili su u petak želju za diplomatskim pristupom Sjevernoj Koreji, u nadi da će smanjiti napetosti oko Pyongyangova nuklearnog arsenala i programa dalekometnih balističkih raketa.

Na zajedničkog medijskoj konferenciji s Moonom, Biden je kazao kako je spreman sastati se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, ako Kim pristane raspravljati o programu nuklearnog oružja. "Obojica smo vrlo zabrinuti", rekao je Biden.

Sjeverna Koreja do sada je odbijala diplomatske napore SAD-a nakon što je Bidenova administracija preuzela vlast od Donalda Trumpa, koji je s Kimom imao čak tri summita.

Biden je naglasio kako je spreman na susret s Kimom pod pravim uvjetima, da se Kim slaže s raspravom o nuklearnom programu te da se njegovi savjetnici sastanu sa sjevernokorejskim kako bi postavili temelje za razgovore između čelnika država.

Biden je dodatno istaknuo da bi se za sastanka s Kimom, sjevernokorejski čelnik trebao obvezati "da će biti rasprave o nuklearnom arsenalu".

Bidenova administracija je ranije poduzela opsežniji pregled politike prema Sjevernoj Koreji, ali je malo otkrila što ta nova politika zapravo podrazumijeva.

Istaknuto je samo da Bidenova politika neće biti poput pristupa bivšeg predsjednika Barracka Obame koji je odbijao rješavati probleme sa Sjeverom, i da neće biti poput Trumpovih "blještavih summita".

Predsjednik Biden je naglasio kako će dvije zemlje imati "zajednički pristup" prema Sjevernoj Koreji te da su on i Moon izrazili zajedničku spremnost za diplomatskom suradnjom sa Sjeverom "kako bi se poduzele pragmatične mjere za smanjenje napetosti".

Biden je rekao da će dužnosnik State Departmenta Sung Kim služiti kao specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, a Moon je dodao da će izaslanik pomoći istražiti je li Sjeverna Koreja voljna diplomatski se angažirati te da očekuje pozitivan odgovor iz Pyongyanga.

Moon je pozdravio, kako je naveo, Bidenov pragmatičan pristup Sjevernoj Koreji sa denuklearizacijom kao glavnim prioritetom.

Tijekom razgovora Biden i Moon su potvrdili snažno savezništvo dviju zemalja nakon produbljivanja odnosa koje je stvorio Trump, a koji je Moona nazvao slabim te je prijetio povlačenjem američkih vojnika iz Južne Koreje.

Moon je bio drugi strani čelnik, nakon japanskog premijera, koji je posjetio Bijelu kuću otkako je Biden preuzeo dužnost u siječnju, a Biden je rekao da su njihovi razgovori bili razgovori "starih prijatelja".

Osim sjevernokorejskog pitanja, dvojica čelnika su raspravljali i o Kini i Tajvanu.

Moon je kazao da će SAD i Južna Koreja zajedničkim naporima opskrbljivati indo-pacifičku regiju cjepivom protiv koronavirusa, a raspravljali su i o rješavanju klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 17:44