VRIJEME ZA RIZIKE

Jezive riječi pukovnika najbolje ilustriraju magnitudu Putinove brutalnosti: ‘Da mi to učinimo, prestali bismo postojati!‘

‘Mnogi zapadni obavještajni analitičari još uvijek smatraju da Putinova pozicija nije sigurna te da su disidenti spremni za akciju, ali da im treba pravi poticaj‘

Prizori iz Ukrajine

 Diego Herrera Carcedo/Afp/Profimedia/Diego Herrera Carcedo/afp/profimedia

Dvije godine nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, hrabri se ukrajinski branitelji još uvijek drže. S obzirom na to da Ukrajini nedostaje municije, da joj izolacionizmu sve sklonije Sjedinjene Američke Države ne šalju novac te da je Europa naoko preprestrašena da preuzme njihovu ulogu, ruske šanse za pobjedu nikad nisu bile veće.

Tako je svoju kolumnu u britanskim novinama The Telegraph započeo umirovljeni britanski pukovnik Hamish de Bretton-Gordon, stručnjak za kemijsko oružje i bivši časnik u Oružanim snagama Velike Britanije te zapovjednik zajedničke kemijske, biološke, radiološke i nuklearne regimente.

De Bretton-Gordon rekao je da je bitka za Avdiivku pokazala da Rusija rat iscrpljivanja može dobiti jer ima više nego dovoljno municije te zato što je nije briga za žrtve. "Da bi zauzela nekoliko kilometara oko grada, ruska je vojska ostala bez otprilike 17 tisuća vojnika. Manje je vojnika izgubila u 10-godišnjem rat u Afganistanu. Ostala je i bez 400 tenkova i oklopnih vozila. Da je britanska vojska pretrpjela takve gubitke, prestala bi postojati. Rusija, međutim ide dalje, a kako se čini, i ubrzava", rekao je umirovljeni britanski pukovnik.

De Bretton-Gordon kaže da je povlačenje Ukrajinaca iz Avdiivke do kojega je navodno došlo jer ukrajinska vojska nije imala dovoljno municije "šokantna optužnica" protiv Zapada koji je obećao mnogo, ali nije dostavio obećano. Umirovljeni pukovnik navodi da je Danska pokazala da želi podržati Ukrajinu, ali da Njemačka i druge zemlje nisu spremne stati iza svojih riječi i obećanja.

"S druge strane, Rusija svoju ekonomiju približava ratnoj. Na obranu troši nešto manje od osam posto BDP-a, a na godinu proizvede 2,5 milijuna komada municije. Taj broj i raste. Neki stručnjaci smatraju da bi za par godina mogla proizvoditi i četiri milijuna komada municije godišnje. Istovremeno, Europa ozbiljno zaostaje. Matematika je neumoljiva. Ako je ovaj rat iscrpljivanja rat koji će Rusija dobiti, od Ukrajine neće ostati skoro ništa", rekao je Hamish de Bretton-Gordon.

Umirovljeni pukovnik kaže da Zapad situaciju u svoju korist može preokrenuti samo naglom i moćnom kontrom. "Mnogi zapadni obavještajni analitičari još uvijek smatraju da Putinova pozicija nije sigurna te da su disidenti spremni za akciju, ali da im treba pravi poticaj. Poraz na bojištu koji bi Ruse prisilio da se povuku mogao bi biti poticaj koji se traži. Međutim, do njega neće doći sve dok ne uklonimo ograničenja koja smo stavili na ukrajinsku vojsku i damo joj dalekometne rakete, moderne tenkove i borbene avione koji joj trebaju da bi se borila poput moderne NATO-ove vojske", rekao je de Bretton-Gordon.

Umirovljeni je pukovnik rekao da je pobuna plaćeničke vojske Wagner pokazala da je to moguće. Potpora koju uživa nedavno preminuli opozicijski političar i aktivist Aleksej Navaljni te bijes zbog novačenja mladih Rusa znače da je rusko društvo spremno eksplodirati. "Vrijeme za rizike koji će ruske snage u Ukrajini izbaciti iz ravnoteže i dovesti do pregovora na koje bi Ukrajinci mogli pristati. Ako nastavimo s ovim što sada radimo, vrlo bi lako moglo doći do rata između Rusije i NATO-a", zaključio je de Bretton-Gordon. (priredio Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:22