TIJEKOM MASAKRA

Jeziva SNIMKA: Breivik je nazvao policiju dok je ubijao na Utoyi: Dobar dan, ja sam Anders...

Razgovor traje pola minute, a Breivik je spustio slušalicu nakon što su ga zamolili da ponovi ime
RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ POLICE HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSA picture date 2009 released by Norwegian police shows a file portrait of Norwegian killer Anders Behring Breivik. On July 22, Behring Breivik, who claims to be on a "crusade" against Islam and multiculturalism, bombed government offices in Oslo, killing eight people, before going on a shooting rampage on Utoeya island, some 40 kilometres (25 miles) from the capital, where the ruling Labour Party's youth organisation was hosting a summer camp. Sixty-nine people, most of them teenagers, were killed in the island massacre. AFP PHOTO/ POLICE HANDOUT
 AFP

Snimka poziva policiji koju je Anders Breivik napravio za vrijeme pokolja na Utoyi puštena je u javnost.

Snimka je nastala prije nego je Breivik prestao s ubijanjem - nakon što je spustio slušalicu masakr, u kojem je ubio 69 ljudi, se nastavio.

- Zdravo, moje ime je Anders Behring Breivik iz Norveškog antikomunističkog pokreta otpora. Trenutno sam na Utoyji i želim se predati - kazao je Breivik policiji. Mobitel, objasnio je, nije bio njegov. Spustio je slušalicu kada ga je policajac zamolio da ponovi ime.

Cijeli razgovor, kojeg je Breivik vjerojatno napravio preko mobitela jedne od svojih žrtava, trajao je samo pola minute.

Policija je Breivika ulovila samo dvije minute nakon što je konačno došla na otok. Njegove žrtve ležale su po Utoyji, a samo rijetki sretnici su se uspjeli sakriti iza stijena na obali. Neki su se uspjeli spasiti tako što su ušli u hladnu vodu i zaplivali prema pučini.

Breivik se nije opirao uhićenju. Kako je sam kasnije rekao, protiv policije nije imao ništa.

- Završio sam - rekao je prilikom uhićenja , a onda je sproveden u strogi zatvor. Ubrzo se shvatilo da je odgovoran i za eksploziju u centru Osla - riječ je bila o diverziji koja je trebala okupirati policiju kako bi mogao na miru ubijati po otoku. Pakleni plan mu je u potpunosti uspio.

Na suđenju, koje je odnedavno postalo dostupno i za javnost, proglasio je rat protiv 'multikulturalista', a svoju izolaciju je proglasio 'nehumanom'. I danas tvrdi kako nije terorist, već vojni zapovjednik u 'križarskom ratu' .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 17:03