RAD POZNATOG URARA

Jeziva memorabilija: Hitlerov zlatni sat na aukciji, očekuje se da će otići za nevjerojatnu cifru

Sat je pronašao vojnik francuske 2. oklopne divizije, koja je u svibnju 1945. zauzela Hitlerovu ljetnu rezidenciju Berghof

Hitlerov pronađeni sat

 Alexander Historical Auctions/Ferrari/Profimedia/Alexander Historical Auctions/Ferrari/Profimedia

Zlatni ručni sat Adolfa Hitlera uskoro će se naći na aukciji, a očekuje se da će njegov budući vlasnik za taj jezivi memento jednog povijesnog razdoblja platiti između dva i četiri milijuna dolara.

Sat je izradio poznati minhenski urar Andreas Huber, a radi se o satu pravokutnog oblika koji se može okrenuti unutar svojeg okvira, tako da se može vidjeti njegova pozadina. Na pozadini se nalaze incijali "AH" ispod nacističkog simbola svastike i orla oko kojeg su ugravirani datumi. Među datumima je i Hitlerov rođendan, te se doima da se radi o rođendanskom poklonu koji je Hitler dobio 1933. godine.

Sat je pronašao vojnik francuske 2. oklopne divizije, koja je u svibnju 1945. zauzela Hitlerovu ljetnu rezidenciju Berghof na jugoistoku Bavarske. Radilo se o francuskim vojnicima koji su se borili većinu Drugog svjetskog rata, prvo na bojištima na sjeveru Afrike, a potom su odigrali ključnu ulogu u oslobađanju vlastite države pod zapovjedništvom generala Philippea Leclerca. Oslobodili su Pariz, a bili su i prve postrojbe u "Orlovom gnijezdu", planinskoj utvrdi Kehlsteinhaus.

Kada su shvatili da je Berghof potpuno napušten, umorni francuski veterani požurili su se poslužiti vrijednostima i suvenirima iz opulentne rezidencije nacističkog vođe. Dok je prekopavao po rezidenciji, narednik Robert Mignot pronašao je dragocjeni sat.

Nakon rata, Mignot je Hitlerov sat prodao rođaku, čija ga je obitelj zadržala do prije tri godine. Unuk rođaka kontaktirao je aukcijsku kuću Alexander Historical Auctions s ponudom da otkupe sat od njega. Uz sat je priložio i Mignotovu vojnu dokumentaciju kao dokaz da je francuski narednik uistinu bio u prilici pronaći taj sat.

"Nema sumnje da je stvarno bio tamo", kazao je za Times vlasnik aukcijske kuće Bill Panagopulos. Iako se nesumnjivo radi o vrijednom predmetu, Panagopulos ističe da Hitler vjerojatno nije mnogo nosio taj sat.

"Unatoč masivnom egu, bio je skromna osoba kada se radi o namještaju i nakitu", kazao je Panagopulos. "Nema fotografija njega na kojima nosi bilo kakav sat. No, to ne znači da ga nije nosio u posebnim prilikama."

Na pitanje tko bi kupio predmet koji je pripadao jednom od najgorih zločinaca u povijesti, Panagopulos je objasnio da je i on sam kupio kapu i nož njemačkog časnika koji je naredio masakr civila u rodnom selu njegova oca u Grčkoj. "Kupio sam ga iz istog razloga zašto Židovi skupljaju uspomene na holokaust", kazao je. "Želio sam dokaz da se to dogodilo." Za one koji smatraju da bi taj sat trebalo razbiti i rastaliti, Panagopulos ima jednostavnu poruku: "Vi drobite dokaze!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:51