UBILAČKI POHOD

JEZIVA FOTOGRAFIJA UBOJICE S ROĐACIMA KOJE JE POBIO: 'IMAO JE GADNU NARAV' Otkrila ranjena supruga Javorka

Sudionik rata u Slavoniji 1991. godine Ljubiša Bogdanović u utorak rano ujutro ubio je, u selu Velika Ivanča u Šumadiji, hicima iz pištolja 13 osoba - svog sina i još petoricu muškaraca, šest žena i dvogodišnjeg dječaka, a pucao je i u svoju suprugu i pokušao samoubojstvo
 YouTube/Blic

NOVO 22:25 Javorka Bogdanović, supruga višestrukog ubojice Ljubiše Bogdanovića, koja je također među žrtvama neviđenog ubilačkog pohoda u Hitnom centru u Beogradu policiji je kazala da nije postojao nikakav nagovještaj da njezin muž sprema nešto ovako strašno. Kazala je da su svi bili velika i sretna obitelj, javlja B92.

'Imao je gadnu narav. Ali ovako nešto nisam očekivala', rekla je Javorka.

Ona je u pucnjavi pogođena u glavu i vrat i koja je u bolnicu primljena u kritičnom stanju, prema zadnjim informacijama, osjeća se malo bolje.

Direktor Hitnog centra dr Zlatibor Lončar kazao je da ona nije u životnoj opasnosti i da povremeno komunicira s liječnicima.

Lončar je izjavio i da je Ljubiši Bogdanoviću iz hlača ispalo 16 metaka u trenutku kad su ga unosili u šok sobu, piše B92.

Susjeda pokazuje fotografiju na kojoj je ubojica iz Velike Ivanče Ljubiša Bogdanović (drugi s lijeva)

-------------------------------------

18:17 - Sudionik rata u Slavoniji 1991. godine Ljubiša Bogdanović u utorak rano ujutro ubio je, u selu Velika Ivanča u Šumadiji, hicima iz pištolja 13 osoba - svog sina i još petoricu muškaraca, šest žena i dvogodišnjeg dječaka, a pucao je i u svoju suprugu i pokušao samoubojstvo, izjavio je ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović.

Jedan od stanovnika sela Velika Ivanča koji je krenuo u čišćenje kuće nakon užasnog masakra kojeg je počinio Bogdanović

'Jedan od najstrašnijih prizora bio je onaj kada je policija zatekla beživotno tijelo mlade majke s djetetom' - potreseno je izjavio šef policije Milorad Veljović, prenosi Blic.rs.

14:16 Naši reporteri nalaze se u Velikoj Ivanči gdje su razgovarali sa sestrom blizankom Jovane Despotović, žene koju je danas ubio Ljubiša Bogdanović, zajedno sa njenim dvogodišnjim sinom.

- Očajna sam, i ne mogu to shvatiti, jedva je, drhtavim glasom prozborila.

Novinar Jutarnjeg lista Drago Hedl ispred kuće ubojice

-----------------------------------------------

13:50 - Kako saznaje Blic, Bogdanović je sve svoje žrtve ubio na spavanju. Svi su se poznavali i bili bliski pa je bez problema usred noći ušao u njihove kuće.

Zločin je navodno prijavila njegova supruga Javorka i dok je bila na vezi sa policijom čuo se jauk, zbog čega se pretpostavlja da je on pucao u nju baš u tom trenutku. Policija je odmah krenula na mjesto zločina i zatekla Ljubišu u dvorištu njegove kuće. Tamo je pred policijom pucao u sebe.

Iz policije su poručili kako nije imao policijski dosje i nije bio psihijatrijski bolesnik, a sudjelovao je u ratovima 1990-ih godina. Nedavno je izgubio posao. Imao je dozvolu za posjedovanje oružja još od 1981. godine.

- Na evidenciji smo imali članove šire obitelji, od kojih je jedan kao psihijatrijski bolesnik nedavno preminuo, a drugi je trenutno na liječenju, tako da je naša zaštita i pažnja bila usmjerena na tu obitelj. Kada je riječ o njegovoj ženi, njemu i njihovom sinu nismo imali nikakva saznanja o tome da je imao probelma, rekla je Zorica Pavlović, upraviteljica Centra za socijalni rad u Mladenovcu.

Prema neslužbenim podacima, Bogdanovićev otac i stric prije više godina izvršili su samoubojstvo iz nepoznatih razloga, piše Blic.

Rodbina jedne od žrtava pokolja krenula je u čišćenje kuće nakon što je policija obavila očevid

--------------------------------------------------

13:28 Prema neslužbenim informacijama, zdravstveno stanje Javorke Bogdanović, supruge Ljubiše Bogdanovića (60) koji je jutros ubio 13 ljudi u Velikoj Ivanči je stabilno, piše B92. Liječnici navode da je ona svjesna te da razgovara, pokreće i ruke i noge. B. Ljubiša je u komi i njegovo zdravstveno stanje je kritično.

BEOGRAD - Sudionik rata u Slavoniji 1991. godine Ljubiša Bogdanović u utorak rano ujutro ubio je, u selu Velika Ivanča u Šumadiji, hicima iz pištolja 13 osoba - svog sina i još petoricu muškaraca, šest žena i dvogodišnjeg dječaka, a pucao je i u svoju suprugu i pokušao samoubojstvo, izjavio je ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović.

U izjavi za tv Studio B Veljović je, izravno s mjesta zločina, rekao da Bogdanović (60) nije imao policijski dosje, liječnici su neslužbeno naveli da nije bio psihički bolesnik, a mještani ubojicu opisuju kao mirnog čovjeka i dobrog susjeda.

Rodbina žrtava masakra se vraća kući

- U pitanju je ukupno pet kuća, svi su rodbina i susjedi. Ne zna se ni motiv, ništa. Ne možemo trenutno ni sa kim ni razgovarati jer je pet kuća skoro zatvoreno, kazao je ravnatelj srbijanske policije. On je istaknuo da policija "nikad nije imala posla" s Bogdanovićem niti je imao dosje, a da je policijska ophodnja, koja je prva stigla na mjesto zločina, vjerojatno spriječila još veći masakr.

- Sva ubojstva su počinjena pištoljem CZ 99. Ne zna se motiv. Znamo samo da je sudjelovao na ratištu u Slavoniji 1991. godine, rekao je Veljović u izravnom uključenju s mjesta zločina.

Kako javlja reporter Blica s mjesta zločina, 62-godišnji Ljubiša Bogdanović je najprije u svojoj kući ubio sina hicem u glavu, a potom se uputio prema susjednim kućama gdje je napravio masakr.

Ubojica Ljubiša Bogdanović (60)



View Larger Map

- U svojoj kući Ljubiša Bogdanović prvo je ubio sina Branka i pucao u ženu Javorku. Potom je izašao iz kuće i krenuo u smrtonosni pohod u kojem je napravio masakr u četiri susjedne kuće. U kući obitelji Stekić ubio je svekrvu i snahu, Danicu i Draganu, a potom je u kući obitelji Despotović ubio Mikaila i Milenu, njihovog unuka Gorana Despotovića, njegovu devetnaestogodišnju suprugu Jovanu i njihovog dvogodišnjeg sina. U sljedećoj kući, obitelji Mijailović, ubio je bračni par Velju i Olgu, a potom je u kući obitelji Ješić ubio majku i sina, Ljubinu i Miloša .

Prema neslužbenim informacijama, Bogdanović je potom pokušao ubiti i sebe. U ovom trenutku ubojica i njegova supruga daju osnovne znakove života i u izrazito su teškom stanju.

U Veliku Ivanču je došla i kćerka ubojice, koja nije živjela s roditeljima. Ona je trenutno u teškom psihičkom stanju. Selom odjekuju krikovi i plač preživjelih.

Policija je blokirala prilaz svim kućama u kojima su ubijeni živjeli.

- On je bio miran čovek. Ne znamo šta je dovelo do ove tragedije. Čuli smo samo da je sina ubio hicem u glavu - pričaju šokirani susjedi.

Liječnica iz Hitne pomoći kazala je za RTS-a kako prema njenim informacijama ubojica nije bio psihički bolesnik. To je potvrdio i šef policije Milorad Veljović koji je došao na mjesto pokolja. On je rekao da ubojica nije imao policijski dosje te da potječe iz mirne obitelji.

Dužnosnica lokalnog centra za socijalni rad pretpostavlja da je riječ o "teškoj prikrivenoj i neliječenoj depresiji" i vjeruje da su se neki simptomi psihičkog poremećaja kod ubojice morali očitovati, ali da to nitko od srodnika i mještana nije ni prepoznao niti prijavio.

Istraga je u tijeku, a gradske vlasti najavile su da će proglasiti dan žalosti.

Masakr kod Mladenovca, u kojem je ubijeno 13 osoba, jedno je od najvećih masovnih ubojstava na svijetu u posljednjih 15 godina, izvijestio je B92 nabrajajući najteže zločine.

U Srbiji se u posljednjem desetljeću ne pamti ovakav zločin, a najveća masovna ubojstva desila su se 2002. kad je Dragan Ćedić iz Leskovca ubio je sedam osoba i teško ranio četiri, te 2007. u selu Jabukovac, gdje je Nikola Radosavljević ubio devet i ranio dvije osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 22:35