SAD ILI NIKAD

Jesu li Poljaci već sad predvidjeli sljedeću veliku rusku ofenzivu: ‘Pripremaju se! I to neće biti Ukrajina...‘

Poljski premijer kazao je da se Ukrajina osim za svoju neovisnost bori i za ‘našu slobodu i našu sigurnost‘

Vojnici na vojnoj vježbi u Poljskoj 7.2.2023.

 Janek Skarzynski/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin mora biti poražen u ratu u Ukrajini jer planira izvesti invaziju i na druge države u regiji, izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki za France 24 u intervjuu kojeg je dao na marginama Međunarodne sigurnosne konferencije u Munchenu, prenosi Newsweek.

Pritom je kazao da se ‘Moskva priprema za idući napad‘ i kako se Ukrajina osim za svoju neovisnost bori i za ‘našu slobodu i našu sigurnost‘ kao i da Rusija ‘utjelovljuje najgore demone imperijalizma, kolonijalizma i nacionalizma 20. stoljeća‘.

Morawiecki vjeruje kako bi uz pomoć saveznika Ukrajina mogla poraziti Rusiju ‘moguće već ove godine‘, što je ključno jer bi ostale države, uključujući Poljsku koja je članica NATO-a, mogla biti iduća na redu.

Opisao je kako ‘provokacije‘ poput ruskih raketa koji prelijeću granice NATO članica signaliziraju buduće Putinove namjere.

‘Na Ukrajini je da definira što pobjeda znači, no ne bih volio da Rusija ni napola pobjedi u ovom ratu jer pripremaju iduću rundu.‘

image

Mateusz Morawiecki

Johanna Geron/Afp

‘Pripremaju se za sljedeći napad, sljedeću ofenzivu, potencijalno na baltičke države, ili Finsku, ili Poljsku, ili Rumunjsku ili Moldaviju, bilo koju drugu zemlju s kojom graniči, uključujući zemlje u središnjoj Aziji‘, rekao je.

Podsjetimo, predsjednica Moldavije, Maia Sandu, 13. veljače je rekla da je Kremlj planirao državni udar u odcijepljenom Pridnjestrovlju.

‘Stoga je ovo sada tako kritičan trenutak i činimo sve što je moguće da Rusija bude potpuno poražena jer bi to samo moglo stvoriti bolje polazište za novu eru razvoja‘, rekao je Morawiecki.

Na pitanje implicira li to promjenu režima u Moskvi, Morawiecki je odgovorio da je to je uvijek moguće, ali kako nažalost vidi da javno mnijenje u Rusiji uglavnom podržava Putina - dijelom zbog propagande Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:24