AKCIJA BALKANSKI RATNIK

Jesu li mafijaši bili u vrhu srpske vlasti?

Branko Lazarević pune je dvije godine narkobossu odavao informacije iz istraga

Državno tužiteljstvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića, pod optužbom da je pripadnicima klana Darka Šarića 2008. i 2009. dojavljivao tajne detalje o praćenju i prisluškivanju.

Nakon višegodišnjeg bijega, Darko Šarić se u ožujku ove godine predao u Crnoj Gori. Protiv njega je podignuto desetak optužnica, među ostalim za krijumčarenje 5700 tona kokaina i pranje 22 milijuna eura. Dačić je kasnije postao premijer Srbije, a sad je ministar vanjskih poslova. Dačić je i dalje Lazarevićev šef jer danas Branko Lazarević radi kao veleposlanik u Ateni.

‘Balkanski ratnik’

Otpravnik je poslova u srpskoj ambasadi, no kako novi veleposlanik nije imenovan, Lazarević obavlja sve njegove dužnosti.

Početkom godine povučen je u Beograd radi ispitivanja, no nakon toga se vratio na posao. Istom optužnicom beogradsko je Tužiteljstvo za organizirani kriminal za pripadnost Šarićevu klanu optužilo Rodoljuba Radulovića, poznatijeg kao Miša Banana, te Šarićeva odvjetnika Radovana Štrpca. Četvrtooptuženi je Boris Gara, načelnik Službe za specijalne istražne metode MUP-a Srbije.

Prema optužnici, prvo je Gara u jednom kafiću na beogradskoj Slaviji Lazareviću prenosio detalje o velikoj akciji “Balkanski ratnik”, usmjerenoj protiv Šarićeva klana, a Lazarević ih je prosljeđivao Šarićevim suradnicima. Na jednom od tih sastanaka Lazarević je saznao da je “Balkanski ratnik” krenuo i da se svim Šarićevim suradnicima prisluškuju telefoni.

Lazarević se sastajao s odvjetnikom Radovanom Štrpcem na beogradskom Senjaku i prenosio mu informacije tako da je bila ugrožena i sama akcija “Balkanski ratnik”, provedena 2010. u više zemalja Europe i Latinske Amerike. Beogradski Blic objavio je da je Lazarević kao tadašnji šef kabineta Ivice Dačića, budućeg premijera Srbije, tijekom 2009. više puta u uredu primio Šarićeva odvjetnika Radovana Štrpca i prenosio mu detalje velike operacije protiv balkanske mreže švercera droge.

Ugrožena istraga

Istraga je bila ugrožena jer su članovi narkoklana, kad su saznali da ih se prisluškuje, promijenili način komunikacije. Lazarević je prekasno shvatio da je i sam pod istragom jer su istražitelji snimili desetak razgovora koje je vodio s Mišom Bananom i Šarićevim odvjetnikom, što tužitelji planiraju izložiti kao dokaz. Radulović, poznatiji kao Miša Banana, u bijegu je jer ga se traži i zbog optužbe za krijumčarenje 1800 kilograma kokaina iz Argentine.

‘Uzmite nove mobitele, a ove bacite’

Poduzetnik Mile Jerković izravno je teretio Lazarevića svjedočeći na suđenju za pranje novca zarađenog u Šarićevim poslovima s kokainom. Ispričao je da mu je odvjetnik Štrbac rekao da prisluškuju sve, pa i njega. Nakon nekog vremena upozorio ga je da “skloni telefone” jer je od Lazarevića dobio dojavu da ih prate i da će ih možda uhititi. Jerković kaže da im je onda Šarić naredio da bace mobitele i nabave nove kako bi mogli dalje komunicirati.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 23:24