PROŠAO BEZ OZLJEDA

Jedriličar preživio 16 sati ispod prevrnutog broda na olujnom moru, spasioci u čudu: ‘To je na rubu mogućeg‘

Dva ronioca su plivala ispod broda kako bi pomogli mornaru da se oslobodi. On je nosio neoprensko odijelo za spašavanje

Ilustracija, nemirno more

 Olegs Petuhovs/Alamy/Alamy// Olegs Petuhovs/Alamy/Alamy /

Francuz (62) je preživio 16 sati u ‘zračnom džepu‘ na svojoj prevrnutoj jedrilici u Atlantskom oceanu prije nego su ga spasili ronioci španjolske obalne straže, koji su situaciju opisali kao ‘na rubu mogućeg‘, piše The Guardian.

Dvanaest metara duga Jeanne Solo Sailore je poslala signal za pomoć u 20: 23 u ponedjeljak, 22 kilometra od otoka Sisargas uz obalu španjolske sjeverozapadne regije Galicije, kazali su iz obalne straže. Podaci pokazuju da je jedrilica zaplovila iz portugalskog glavnog grada Lisabona u nedjelju ujutro.

Nakon što je brod za spašavanje s petoricom ronilaca krenuo iz luke, jedan od tri helikoptera koji su poslani u potragu je u sumrak locirao prevrnuto plovilo.

Jedan od ronioca je tada spušten na plovilo kako bi utvrdio ima li preživjelih, a zarobljeni jedriličar odgovorio je na lupanje po trupu broda lupanjem iznutra.

S obzirom da je more bilo previše nemirno da bi se izvelo spašavanje, obalna straža je pričvrstila posebne plutače za trup broda kako bi ga spriječila da skroz potone. Da bi pak proveli akciju spašavanja, morali su pričekati do jutra.

Dva ronioca su plivala ispod broda kako bi pomogli mornaru da se oslobodi. On je nosio neoprensko odijelo za spašavanje i bio je u vodi do koljena.

Vicente Cobelo, pripadnik specijalnog tima obalne straže kazao je lokalnoj postaji da je zarobljeni jedriličar tada skočio u ledenu vodu i plivao ispod broda kako bi dohvatio površinu mora.

- Na svoju inicijativu je ušao u vodu i izronio uz pomoć ronioca koji su ga morali povući, kazao je Cobelo.

Muškarca su podigli na sigurno i odveli u bolnicu na pretrage, a ubrzo je otpušten bez ikakvih problema, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:16