TRAŽI ODGODU

Jedna od najvećih prevarantica 21. stoljeća ima novu strategiju kako izbjeći zatvor: Papiri sa suda sve su otkrili

Povijesna prijevara Elizabeth Holmes inspirirala je dokumentarac HBO-a i mini-seriju na HULU-u

Elizabeth Holmes

 Justin Sullivan/Getty Images/Profimedia/Justin Sullivan/getty Images/profimedia

Elizabeth Holmes, osnivačica tvrtke Theranos koja je osuđena na više od 11 godina zatvora zbog prijevare, rodila je drugo dijete, prema detaljima podneska federalnog suda o kojima je prvi izvijestio CBS News.

Rođenje drugog djeteta dalo je povod njezinu obrambenom timu da zahtijeva odgodu njezina odlaska u zatvor, što se trebalo dogoditi 27. travnja. U podnesku koji je prošli tjedan podnesen saveznom sudu stoji da Holmes ima dvoje djece te da ne bi trebala ići u zatvor dok je postupku žalba na presudu jer ne postoji opasnost od bijega.

Prema izvještaju CBS Newsa, obrambeni tim Elizabeth Holmes napisao je da ona ima "duboke veze sa zajednicom". "Majka je dvoje vrlo malene djece, ima bliske odnose s obitelji i prijateljima, od kojih su mnogi poslali pisma prilikom izricanja presude jamčeći za njezin dobar karakter, i volontira u centru za žrtve silovanja."

Povijesna prijevara Elizabeth Holmes inspirirala je dokumentarac HBO-a i mini-seriju na HULU-u. Holmes se proslavila 2014. govoreći da tehnologija njezine tvrtke Theranos može obaviti stotine medicinskih testova koristeći samo nekoliko kapi krvi.

Međutim, sve je to bila velika prijevara, koja je razotkrivena 2015. godine. Novinar Wall Street Journala, John Carreyrou, izvijestio je da stroj koji je Holmes prodavala - nazvan The Edison - zapravo nije radio te da je tvrtka koristila vanjsku tehnologiju i druge prijevare kako bi lažirala pozitivne rezultate testa. Savezne vlasti potom su istražile Holmes i 2018. je optužile.

Osim optužbi da je obmanjivala pacijente i liječnike o učinkovitosti Theranosovih krvnih testova, Holmes je također optužena da je lagala investitorima 2015., rekavši im da će Theranos generirati milijardu dolara prihoda kada je navodno znala da će tvrtka generirati samo nekoliko stotina tisuća dolara te godine.

Nije poznato kada je Holmes rodila drugo dijete. S partnerom Billyjem Evansom prvo je dijete dobila uoči suđenja za prijevaru 10. srpnja 2021. godine. Tijekom suđenja njezini su je odvjetnici pokušali prikazati kao naivnu, govoreći da nije namjeravala prevariti investitore iz Silicijske doline. Njezin odvjetnik Kevin Downey rekao je porotnicima da Holmes nikada nije unovčila niti jednu dionicu, čak ni dok je bogatstvo tvrtke propadalo.

Bivši izvršni direktor Theranosa, Sunny Balwani, proglašen je krivim za svih 12 optužbi za prijevaru. Holmes je svjedočila da ju je Balwani, ujedno bivši partner, seksualno, psihološki i emocionalno zlostavljao, što je pomutilo njezinu prosudbu. Tužitelji su cijelo vrijeme govorili da je Holmes točno znala što radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:43