U POTRAGU SE MOŽETE UKLJUČITI I VI - EVO KAKO!

JE LI OVO NESTALI BOEING? Na satelitskoj snimci slučajno otkrio obris aviona na dnu mora

 Tomnod

Dok svijetom kruže razne sulude teorije zavjere o misterioznom nestanku Boeinga 777 Malaysia Airlinesa, a deseci aviona i brodova pokušavaju uočiti ostatke zrakoplova na površini Južnokorejskog mora, gdje je možda pao, u pokušaj pronalaska rješenja misterija uključila se i kompanija DigitalGlobe.

Ta tvrtka u svemiru ima nekoliko satelita koji Zemljinu površinu mogu snimati u visokoj rezoluciji, a prije pet dana pokrenula je posebnu web stranicu na koju iz sata u sat ubacuje nove fotografije koje posjetitelji mogu pretraživati. Dosad su ubačene snimke površine oko 3.200 četvornih kilometara, a nove stižu neprestano.

Uoči li netko nešto što bi moglo ukazivati na dijelove aviona ili neku drugu sumnjivu pojavu vezanu uz moguće mjesto nesreće (npr. naftna mrlja), uz fotografiju može ostaviti zabilješku.

Jednu je takvu zabilješku ostavio i Mike Seberger, koji je uočio prizor koji pomalo podsjeća na avion. 'Prvo sam prešao preko toga i pomislio da nema šanse da bih pronašao bilo što tako brzo, ali onda sam se počeo vraćati tom prizoru koji me sve više podsjećao na avion', rekao je Seberger u izjavi za CNN.

Nije sasvim siguran o kojoj se točno lokaciji radi, ali nada se da bi njegov pronalazak uskoro mogao biti verificiran.

Zaposlenici DigitalGlobea pregledavaju sve korisničke zabilješke na Tomnodu i deset najzanimljivijih, koje bi uistinu mogle predstavljati nešto, namjeravaju proslijediti istražiteljima.

Inače, da je interes za ovakvu internetsku pretragu izrazito velik, svjedoči i činjenica da serveri nisu u stanju izdržati veliki broj posjetitelja te Tomnod povremeno nije dostupan. Dosad se registriralo više od 25.000 ljudi, a daleko veći broj ih je bez registracije došao pogledati o čemu je riječ.

Boeing 777 Malaysia Airlinesa s 239 putnika i članova posade netragom je nestao u noći na subotu. Oko sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura na liniji za Peking posljednji je put viđen na granici Vijetnama i Malezije, a zatim je iščeznuo s radarskih zaslona.

Kontrolori leta u Maleziji tvrde da su avion upravo kanili predati u ruke svojih vijetnamskih kolega, no s letjelicom su naglo izgubili kontakt.

Traganje za olupinom isprva je krenulo na području između Vijetnama i Malezije, ali u međuvremenu se potraga radikalno proširila nakon nepotvrđenih izvješća da su letjelicu vojni radari zabilježili više od sat vremena nakon nestanka s civilnih te da je navodno skrenula s kursa i odletjela barem 500 kilometara u krivom smjeru.

Web stranica Tomnod bila je jako popularna i u studenom prošle godine, kada su se ljudi mogli registrirati ne bi li uz pomoć satelitskih snimaka pronašli nestale objekte nakon razornog tajfuna Haiyan, koji je pogodio Filipine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 03:24