OTKRIVEN PLUTONIJ I VISOKORADIOAKTIVNA VODA

Japanski premijer: U stanju smo maksimalne pripravnosti, situacija je nepredvidiva

'Moramo ispitati sve mogućnosti koje nam se nude u borbi s ovim problemom i potom se suočiti s njime', rekao je premijer Kan
TO GO WITH Japan-accident-nuclear-crisis-TEPCO FOCUS by Harumi OzawaRESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / TEPCO via JIJI PRESS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS(FILES) This handout picture released by Tokyo Electric Power Company (TEPCO) via Jiji Press on March 21, 2011 shows black smoke rising from reactor number three of the number 1 Fukushima dai-ichi nuclear power plant at Okuma town in Fukushima prefecture. Japan's worst nuclear accident has exposed the management failings of the country's largest utility Tokyo Electric Power, with repeated blunders at the Fukushima plant revealing incompetence, say analysts on March 29, 2011. AFP PHOTO / HO / TEPCO via JIJI PRESS
 AFP

Situacija unutar nuklearne elektrane Fukushima se primirila, ali oko nje su pronađeni plutonij i visokoradioaktivna voda , zbog čega je premijer Naoto Kan izjavio kako se zemlja nalazi u stanju maksimalne pripravnosti, piše BBC .

- Situacija je i dalje nepredvidiva. Moramo ispitati sve mogućnosti koje nam se nude u borbi s ovim problemom i potom se suočiti s njime - rekao je premijer, koji je proteklih dana zajedno s ostatkom japanskih vlasti kritizirao upravitelja elektrane jer je iznio pogrešne rezultate visine stupnja radijacije.

Dok se Japan bori, Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja, Vijetnam i Kina 'broje' radioaktivne čestice u zraku, ali i provjeravaju je li radijacija stigla do njihova teritorija, odnosno kolika je njena količina. Strah je produbila radioaktivna voda, ali stručnjaci upozoravaju kako opasnosti nema jer će se radioaktivne čestice razgraditi vrlo brzo, zbog čega nisu opasne za zdravlje ljudi, ali i životinja.

Bez obzira na takve poruke, javnost i dalje strahuje, ribari tvrde da je 'nešto čudno' s ribom, a panika ne jenjava već se širi . A u takvoj je situaciji teško biti priseban, posebno jer i obitelji žrtava traže svoje najmilije. Naime, identitet oko četiri tisuće poginulih još uvijek nije potpuno poznat.

Oko 1700 osoba je uvjetno identificirano, a informacije o njima objavila je na svojim internetskim stranicama i policija, kako bi lakše stupili u kontakt s obiteljima i točno utvrdili identitet stradalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:15