PRIJETI KATASTROFA?

Japanski premijer otkazao putovanje u inozemstvo, eksperti su ga upozorili da bi moglo doći do megapotresa

KIshida je trebao sudjelovati na summitu s čelnicima Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana

Potres u Japanu (ilustracija)

 Masami Iida/alamy/alamy/profimedia/Masami Iida/alamy/alamy/profimedia

Japanski premijer Fumio Kishida otkazao je putovanje u inozemstvo nakon što su stručnjaci izdali upozorenje o "megapotresu" koji bi mogao udariti negdje oko Japana, javlja The Guardian.

Rizik od potresa koji bi se dogodio u blizini pacifičke obale Japana povećan je nakon potresa magnitude 7,1 u četvrtak na jugozapadu države.

Do ovog upozorenja došlo je nekoliko sati nakon što je potres pogodio područje oko južnog otoka Kiushu. Srećom, ovaj potres nije izazvao veću štetu.

KIshida je trebao sudjelovati na summitu s čelnicima Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana u glavnom gradu Kazahstana Astani u petak navečer i sastati se s mongolskim predsjednikom u Ulanbatoru u ponedjeljak, navodi novinska agencija Kyodo.

Iz meteorološke agencije kazali su da će se, "ako se u budućnosti dogodi veliki potres, stvoriti jaka podrhtavanja i veliki tsunami".

Vjerojatnost novog velikog potresa veća je od normalne, ali to nije pokazatelj da će se veliki potres sigurno dogoditi u određenom vremenskom razdoblju."

Upozorenje se odnosi na "zonu subdukcije" korita Nankai između dviju tektonskih ploča u Tihom oceanu, gdje su se u prošlosti dogodili snažni potresi.

Prethodni potresi u koritu Nankai ubili su tisuće ljudi. Inače, ovakvi megapotresi bilježe se svakih 90 do 200 godina, a posljednji je bio 1946. godine.

Iako je nemoguće predvidjeti točno vrijeme potresa – osim automatskih upozorenja da bi se potres mogao dogoditi unutar nekoliko sekundi – vladini stručnjaci vjeruju da postoji 70% do 80% šanse da se megapotres magnitude 8 ili 9 dogodi na području Nankai u sljedećih 30 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2024 08:50