NAJTUŽNIJI REKORD

Japanac je 56 godina čekao izvršenje smrtne kazne, a danas ga je sud proglasio nevinim: ‘Ne osjeća se najbolje‘

Desetljeća zatočeništva u samici uz stalno prijetnju pogubljenja, uzela su težak danak njegovom mentalnom zdravlju

Iwao i Hideko Hakamada 

 Kazuhiro Nogi/afp/profimedia/Kazuhiro Nogi/afp/profimedia

Japanski sud oslobodio je 88-godišnjaka koji je bio osuđen na smrtnu kaznu prije više od pola stoljeća, jer je utvrđeno da su dokazi protiv njega bili lažirani, prenosi BBC.

Iwao Hakamada, oborio je tragičan svjetski rekord najdugovječnijeg zatvorenika na smrtnoj kazni, nakon što je proglašen krivim 1968. godine za ubojstvo svog šefa, njegove supruge i njihovo dvoje djece tinejdžerske dobi.

Bilo mu je odobreno ponovno suđenje zbog sumnje da su istražitelji podmetnuli dokaze da je počinio četverostruko ubojstvo. Hakamada je bio profesionalni boksač i radio u tvornici, kad su tijela njegovog poslodavca i ostatka obitelji bila pronađena u požaru.

Utvrđeno je da su prvo bili izbodeni, nakon čega je ubojica podmetnuo požar u njihovom domu zapadno od Tokija. Vlasti su optužile Hakamadu da je ubio obitelj, zapalio kuću i ukrao 200 tisuća jena u gotovini.

image

Iwao Hakamada

Kazuhiro Nogi/afp/profimedia/Kazuhiro Nogi/afp/profimedia
image

Fotografija mladog Iwao Hakamade

Kazuhiro Nogi/afp/profimedia/Kazuhiro Nogi/afp/profimedia

U početku je negirao optužbe, ali je kasnije dao iznuđeno priznanje nakon premlaćivanja i ispitivanja koja su trajala po 12 sati dnevno. Njegovi odvjetnici godinama su tražili novo suđenje jer je pronađena krvava odjeća kojom su inkriminirali Hakamadu, ali DNK nije odgovarao njegovom.

Sugerirali su da predmeti možda pripadaju drugoj osobi i da je policija mogla lažirati dokaze. Uvjerili su suca Hiroakija Murayamu, koji je 2014. godine zaključio da “odjeća nije optuženikova”.

- Nepravedno je dalje pritvarati optuženika, budući da je mogućnost njegove nevinosti postala jasna u respektabilnoj mjeri - rekao je tada sudac.

Hakamada je iste godine bio pušten iz zatvora i odobreno mu je ponovno suđenje, koje je počelo tek devet godina kasnije. Njegov slučaj jedna je od najdužih i najpoznatijih pravnih zavrzlama u Japanu. Izazvao je veliki interes javnosti i oko 500 ljudi pojavilo se u četvrtak u sudnici grada Shizuoka. Tijekom izricanja nove presude, čuli su se usklici.

image

Hideko Hakamada i odvjetnički tim nakon oslobođenja njenog brata

Philip Fong/afp/profimedia/Philip Fong/afp/profimedia
image

Iwao i Hideko Hakamada

Kazuhiro Nogi/afp/profimedia/Kazuhiro Nogi/afp/profimedia

Hakamada nije bio na sudu jer je izuzet sa svih ročišta zbog narušenog psihičkog stanja. Njegova sestra Hideko brine se za njega od 2014. godine. Osim što je proglasio Hakamadu nevinim, sudac je također zaključio da su ključni dokazi tužitelja lažirani.

Desetljeća zatočeništva, uglavnom u samici uz stalno prijetnju pogubljenja, uzela su težak danak Hakamadinom mentalnom zdravlju, tvrde njegovi odvjetnici i obitelj.

Njegova 91-godišnja sestra Hideko dugo se zalagala za bratovo oslobađanje. Ponovna suđenja osuđenicima na smrtnu kaznu rijetka su u Japanu, Hakamada je tek peti u poslijeratnoj povijesti Japana, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 11:24