RADIJACIJA PRIJETI

Japan: Na pet lokacija oko nuklearne elektrane Fukushima otkriven plutonij

Nakon što je iz reaktora iscurila radioaktivna voda, Greenpeace tvrdi da je visoka razina radijacije otkrivena i izvan zatvorene zone
FILE This October 2008 file photo shows the Fukushima No. 1 power plant of Tokyo Electric Power Co. at Okuma, Fukushima prefecture, northern Japan. The owner of Japan's now-hobbled nuclear power plant dismissed scientific evidence that a powerful earthquake and giant tsunami could strike the facility, concluding instead that its reactors would stay dry even if battered by the highest waves the utility envisioned, according to an Associated Press investigation. (AP Photo/Kyodo News, File) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT, NO SALES IN CHINA, HONG KONG, JAPAN, SOUTH KOREA AND FRANCE
 AP

Na pet lokacija uz nuklearnu elektranu Fukushima otkriven je plutonij, ali to nije opasno za ljudsko zdravlje, objavila je u ponedjeljak tokijska elektro-kompanija TEPCO.

Potpredsjednik kompanije Sakae Muto na novinskoj konferenciji rekao je da je plutonij otkriven na uzorcima uzetim prije tjedan dana. Također, iz TEPCO-a su rekli kako radovi na elektrani neće biti obustavljeni.

Nakon što je iz reaktora iscurila radioaktivna voda, Greenpeace tvrdi da je visoka razina radijacije otkrivena i izvan zatvorene zone.

Agencija Kyodo izvještava da je TEPCO u pomoć pozvao francuske tvrtke. Za visoku razinu radijacije krivo je djelomično taljenje gorivih šipki u reaktoru, iako visoki dužnosnik Yukio Edano tvrdi da je radijacija uglavnom zadržana unutar zgrade reaktora.

TEPCO je kasnije objavio da je u vodi u podzemnim betonskim tunelima otkrivena radijacija viša od tisuću milisieverta na sat. Američka agencija za zaštitu okoliša tvrdi da je pojedinačna doza od tisuću milisieverta dovoljna da izazove krvarenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:01