SLOVENSKI SANADER

JANŠA PROGLAŠEN KRIVIM Bivši slovenski premijer osuđen na dvije godine zatvora zbog afere Patria

Osuđen je zbog primanja mita od finske tvrtke za sklapanje ugovora o nabavi 136 borbenih oklopnih vozila. Sutkinja tvrdi kako je Janša mito primio za sebe i SDS. Objavu presude ispred suda je dočekalo 300 Janšinih pristaša
 AFP

LJUBLJANA - Janez Janša, nekadašnji premijer Slovenije, osuđen je na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura, brigadir Tone Krkovič, nekadašnji pomoćnik načelnika General štaba Slovenske vojske i Ivan Črnkovič, vlasnik tvrtke Rotis osuđeni su na po 22 mjeseca zatvora i po 37.000 eura novčane kazne zbog primanja mita od finske tvrtke Patria za sklapanje ugovora o nabavi 136 borbenih oklopnih vozila za slovensku vojsku vrijednog 278 milijuna eura, objavila je sutkinja okružnog suda u Ljubljani Barbara Klajnšek.

Sutkinja tvrdi kako je Janša mito primio za sebe i svoju stranku SDS. Objavu presude ispred suda u Ljubljani dočekalo je oko 300 pristaša Janeza Janše koji nose crvene karanfile, skandiraju “Janša, Janša” a ispred zgrade suda su razvili veliku slovensku zastavu. Oko suda je raspoređeno i 20-tak pripadnika i specijalnih snaga slovenske policije.

Nekoliko dana prije presude protivnici i pristaše Janše virtualni su rat vodili i na Facebooku. Od 690 ljudi 370 smatra da Janša nije kriv, a ostali da ga sud treba osuditi.

Sud je u potpunosti prihvatio kazne koje je za optužene tražio tužitelj.

Tužitelj Andrej Ferlinc na ročištu prošlog ponedjeljka predložio je da se Janšu osudi na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura, jer smatra da je dokazao da je Janša prihvatio "obećanu nagradu" finske Patrije za to što je 2006. godine, u vrijeme kad je bio premijer, pobijedila na natječaju za opremanje slovenske vojske oklopnim transporterima u vrijednosti 278 milijuna eura.

Za direktora tvrtke Rotis Ivana Črnkoviča, podizvođača i posrednika u tom ugovoru s Patrijom, te za brigadira slovenske vojske Toneta Krkoviča, tužitelj je predložio kaznu od po 22 mjeseca zatvora te po 37.000 eura kazne. Svi optuženi od početka procesa izjasnili su se kao nedužni i pobijali optužnicu.

Proces Patria pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani počeo je u rujnu 2011. godine. U međuvremenu, sud se odlučio za izdvajanje postupka protiv austrijsko-kanadskog biznismena Waltera Wolfa optuženog za posredovanje nezakonitih provizija Patrije te protiv nekadašnjeg zastupnika Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) Franca Zagožena, jer je Wolf nedostupan sudu i nalazi se u Kanadi, dok je Zagožen teško bolestan.

Suđenje uživo možete pratiti OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 22:26