PAHOR OTPAO

Jankovićev položaj oslabljen, Virant novi predsjednik slovenskog parlamenta

 Leon Vidic / Delo / CROPIX

Prvog dana rada slovenskog parlamenta većinu je uspio skupiti - Janez Janša. Uz pomoć njegova SDS-a predsjednik Državnog zbora postao je Gregor Virant, kojeg su podržale i SLS Radovana Žerjava, Nova Slovenija Ljudmile Novak, Desus Karla Erjavca te zastupnici manjina - svi osim Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića i Socijalnih demokrata Boruta Pahora.

Virant je rekao kako nije riječ o koaliciji za formiranje vlade, nego samo o koaliciji za konstituiranje Državnog zbora koja neće prejudicirati daljnje pregovore s Jankovićem, te da je spreman s položaja odstupiti čim vladajuća koalicija bude formirana.

- Parlament mora početi s radom. Pred nama je intervencijski zakon, oko kojeg će trebati mnogo usklađivanja. Moj izbor je rješenje do sastavljanja ugovora o koaliciji - rekao je Virant.

No, slovenski analitičari već su primijetili kako se u današnjem savezu naziru i obrisi moguće vlade ili u najmanju ruku pokazatelj da su koalicijski pregovori još posve otvoreni.

Još dan ranije očekivalo se da će predsjednik Državnog zbora postati premijer Pahor. No, tada se ispostavilo da to nije bilo dogovoreno s Jankovićem, čija je stranka predložila svoju kandidatkinju, bivšu ljubljansku vijećnicu Mašu Kociper.

U dva kruga glasanja, Pahor je uz glasove svog SD-a dobio potporu Virantove liste i Nove Slovenije, no budući da su zastupnici Janšinog SDS-a odbili podržati bilo kojeg kandidata - ni jedan od njih nije dobio natpolovičnu većinu svih zastupnika. Do trećeg kruga Pozitivna Slovenija i Socijalni demokrati uspjeli su se dogovoriti da Pahor povuče svoju kandidaturu, no tada je već bilo kasno: skupina pet stranaka predložila je i izabrala Viranta.

Slovenski mediji inače su pisali i o tome kako bi eventualan Pahorov izbor bio problematičan i zbog toga što je on do izbora nove vlade i dalje premijer - pa bi tako interventni zakon, koji bi se pred parlamentom trebao naći već ovaj tjedan, zapravo kao predsjednik vlade slao u proceduru u Državni zbor - sam sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 07:21