RUPERTGATE

James Murdoch odobravao stotine tisuća funti žrtvama kako bi šutjele

Dvojica bivših zaposlenika izjavili su kako je Murdoch mlađi znao za sporne mailove
 AFP

LONDON - Britanski premijer David Cameron izjavio je kako bi James Murdoch , čelni čovjek News Internationala, “trebao odgovoriti na još neka pitanja” i time se tijekom vikenda dodatno pojačao pritisak na sina medijskog mogula Ruperta Murdocha. Zahtjev su podržali i čelnik odbora za kulturu, medije i sport John Whittingdale i član odbora Tom Watson. Njih su dvojica ustvrdili da Murdoch mlađi tijekom svog svjedočenja u parlamentu nije govorio istinu.

Raširena praksa

Watson je osim toga zatražio i policijsku istragu cijelog tog slučaja. Slične su optužbe još u petak iznijeli bivši glavni urednik News of the Worlda, Colin Myler, i šef pravne službe ugašenog tabloida, Tom Crone. Oni su izjavili da je James Murdoch bio upoznat s postojanjem e-maila naslovljenog “za Nevillea” - iz kojeg je jasno da se hakiranjem u tabloidu nije, kako je tada tvrdio News International, bavio samo jedan “odmetnuti” novinar Clive Goodman (zbog hakiranja govorne pošte osuđen 2007.) nego da je to bila raširena praksa u redakciji.

35 poruka

Sporni e-mail poslan je 2005. preko internog sustava elektronske pošte u News Internationalu, navodno glavnom reporteru NoTW-a Nevilleu Thurlbecku. U njemu su bili transkripti 35 poruka iz govorne pošte, uključujući one s mobitela Gordona Taylora, direktora Udruge profesionalnih novinara, i jedne od žrtava imenovanih u postupku protiv Goodmana. Taylor je zbog Goodmanova slučaja 2007. tužio NoTW, a 2009. u izvansudskoj je nagodbi navodno dobio oko 700.000 funti. Jedan od “argumenata” koji su navodno koristili njegovi odvjetnici bio je email “za Nevillea” kojeg su se dokopali.

- Kada ste potpisali isplatu Tayloru u parlamentu, jeste li vidjeli ili bili svjesni e-maila ‘za Nevillea’, transkripta hakiranih poruka govorne pošte? - pitao je Jamesa Murdocha na saslušanju u parlamentu laburist Tom Watson. - Ne, nisam toga bio svjestan - rekao je Murdoch te time zapravo optužio Cronea i Mylera da su od njega sakrili i e-mail i pravo stanje u kompaniji.

Ukoliko će se James naći u većim problemima, ona bi mogla naslijediti oca

Elisabeth Murdoch: kreativna, nezavisna i sada jako bijesna

LONDON - Ona je najsnažnije dijete Ruperta Murdocha, kreativna, nezavisna i nezamislivo bijesna zbog skandala u koji se obitelj uplela. Elisabeth Murdoch inzistirala je da se otac ispriča, da smijeni i da se odrekne svih onih koji su bili upetljali u aferu i tako se suprostavila braći Jamesu i Lachlanu. Otac ju je poslušao.

Pametno je procijenila da obitelj mora pokazati skrušenost i ispričati se ako žele opstati. Tri su žene odigrale odlučujuću ulogu u spašavanju Ruperta Murdocha; poslovno su to učinile Elisabeth i njezina deset godina starija sestra Prudence iz očeva prvog braka, koje su inzistirale da obitelj zbije redove i da se ponaša pokajnički prema svim žrtvama skandala, dok je treća Murdochova žena Wendi spasila Ruperta od javnog poniženja.

Elisabeth ostavlja dojam pribranosti usred obiteljske oluje i zbog toga ozbiljne novine, poput Guardiana, smatraju kako je sasvim realno da bi mogla zbaciti “princa prestolonasljednika” Jamesa s pozicije očeva miljenika i nasljednika.( Bisera Fabrio)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 12:41