SLUČAJ LUCY LETBY

‘Ja sam užasno zla osoba. Zla sam, ja sam ovo učinila. Namjerno sam ih ubila...‘

Bebe je ubijala tako što im je, dok ih je hranila, upumpavala zrak u želudac i vene, te dajući im inzulin, objavljeno je u petak na sudu kad je proglašena krivom

Lucy Letby

 Screenshot/

Medicinska sestra Lucy Letby (33) osuđena je u Manchesteru na doživotni zatvor nakon što je dokazano da je u rodilištu u kojem je radila tijekom dvije godine ubila sedam beba i pokušala ubiti njih šest. Presuda ne predviđa mogućnost pomilovanja, što znači da će doslovno do smrti ostati u zatvoru. Lucy Letby odbila se pojaviti na sudu prilikom izricanja kazne, što je izazvalo dodatnu lavinu ogorčenja.

Bebe je ubijala tako što im je, dok ih je hranila, upumpavala zrak u želudac i vene, te dajući im inzulin, objavljeno je u petak na sudu kad je proglašena krivom. Nakon desetomjesečnog suđenja u ponedjeljak joj je porota izrekla kaznu. Riječ je o zločinima koje je počinila na porođajnom odjelu bolnice Grofice od Chestera (Countess of Chester) u Cheshireu na sjeverozapadu Engleske između 2015. i 2016, dok je radila u noćnoj smjeni, objavilo je u petak britansko državno odvjetništvo. Sumnja se da je osuđena povezana s pokušajima ubojstva još 30 beba: premijer Rishi Sunak je rekao da bi se istraga trebala provesti što je prije moguće.

image

Lucy Letby

-/Afp

Istražitelji sada pregledavaju svih 4000 dosjea beba koje su zadržane na odjelu u bolnici gdje je radila Lucy Letby između siječnja 2012. i lipnja 2016., te u Liverpool Women‘s Hospital, gdje je također radila. Ispituju slučajeve 30 beba kojima je Lucy Letby možda pokušala naškoditi, ali su preživjele.

Posvećena karijeri

Susjedi su je opisali kao mladu medicinsku sestru posvećenu karijeri, sudjelovala je u humanitarnoj kampanji te bolnice u kojoj su skupili tri milijuna funti za odjel koji brine za prerano rođene bebe. "Neka su djeca tu nekoliko dana, neka nekoliko mjeseci. Veselim se njihovom napretku. Zbog toga idem i na dodatne edukacije kako bih stekla nove vještine i što bolje radila svoj posao", rekla je tada mlada medicinska sestra. Dvije godine kasnije, policija je počela istraživati slučajeve smrti 32 novorođenčadi od kojih je 17 umrlo između ožujka 2015. i srpnja 2016. godine.

image

Lucy Letby

-/Afp

Letby je u toj bolnici radila od 2010, nakon što je diplomirala. Dvije su bebe preminule 2013. godine, a tri 2014. Broj smrti novorođenčadi jako je porastao 2015. Godinu dana kasnije, bolnica je Lucy Letby premjestila u administrativni odjel, ali nije suspendirana. Još 2018., pa onda i 2019. uhapšena je pod sumnjom da je ubila bebe, ali oba puta puštena je uz jamčevinu. Treći put je uhićena u studenome 2020. Optužili su je za ubojstva beba od lipnja 2015. do lipnja 2016. godine. U njenom stanu pronađena je pisana poruka: "Ja sam užasno zla osoba. Zla sam, ja sam ovo učinila. Namjerno sam ih ubila jer nisam dovoljno dobra da se brinem za njih." Ona je četvrta žena u Velikoj Britaniji osuđena na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Oni koji su radili s Lucy nisu znali da je među njima ubojica, rekla je tužiteljica Pascale Jones pred sudom u Manchesteru. Lucy Letby je, ističe tužiteljica, dala sve od sebe da prikrije zločine, pa je mijenjala načine na koji bi ozljeđivala bebe.

image

Bolnica u Chesteru

Jacob King/Afp

Letby je pred sudom rekla da se ne osjeća krivom. Nijekala je da je učinila bilo što štetno za bebe. "Iznenadni kolapsi i smrti mogu biti posljedica prirodnih uzroka, ili toga što drugi nisu pružili odgovarajuću skrb", branila se medicinska sestra. Sud je ustvrdio da je Letby pokazala svojim djelima "predumišljaj, proračunatost i lukavost". Postupila je na način potpuno suprotan normalnim ljudskim instinktima brige o bebama, ustvrdio je sud, grubo iznevjeravajući povjerenje koje građani imaju prema onima koji rade u medicinskim i njegovateljskim profesijama.

‘Nema olakotnih okolnosti‘

Sudac je rekao da se optužena ponosila svojom profesionalnošću i poslom koji joj je omogućio da bez privlačenja sumnje počne ozljeđivati djecu. "Bebe koje ste povrijedili rođene su prerano i neke su bile u opasnosti da ne prežive, ali u svakom slučaju ste ih namjerno povrijedili, s namjerom da ih ubijete", rekao je sudac izričući presudu. Prema svjedocima, Letby je uživala raditi na odjelu intenzivne njege za male bebe, gdje je bila posebno zainteresirana za neuobičajene komplikacije, te za blizance i trojke. "Nema kajanja. Nema olakotnih faktora", poručio je sud u Manchesteru.

Prilikom pretraživanja stana medicinske sestre, pronađena je dokumentacija koja se odnosi na preminule bebe.

image

Lucy Letby

Screenshot/

Letby je neke bebe ubila, druge su preživjele. Otac jednog od djeteta rekao je da je njegova beba rođena prerano. Svakog je dana dolazio, sjedio tamo i molio. "Molio bih Boga da je spasi. On ju je spasio, ali ju je potom vrag našao", svjedočio je otac. Danas njegovo dijete trpi od oštećenja mozga, slijepo je i hrani se kroz sondu.

Kako prenosi londonski Times, majka blizanaca, čije je jedno dijete umrlo a drugo preživjelo, ispričala je da su živjeli noćnu moru, ali s presudom ona završava. Sin koji je preživio ima ozbiljne poteškoće u učenju,"za koje vjerujemo da su rezultat trovanja velikom količinom inzulina".

"Niste imali pravo igrati se Boga sa životima naše djece", poručila je Lucy Letby majka djeteta A, jedne od beba koje je ubila.

Igrala se Boga

Kao i drugi slični ubojice medicinske struke, Lucy Letby gradila je imidž besprijekorne profesionalne spremne i sposobne pomoći i u najtežim slučajevima. Prijatelji s kojima je odrasla, piše Times, kažu da je bila majčinska figura s ruksakom punih lijekova za svaki slučaj: s flasterima za posjekotine, antiseptičnim mramicama za ogrebotine i tamponima za rezervu. Times piše kako se prijatelji i obitelj bore s time kako prihvatiti da se mlada žena koja je obožavala svoje roditelje, imala dobar posao, vlastiti dom i aktivan društveni život te bila kuma dvoje djece odlučila ubijati i ozlijeđivati bebe kojima je posvetila karijeru.

image

Lucy Letby

Screenshot/

Još 2018. policija je ispitala medicinsku sestru o neuobičajeno učestalim slučajevima smrti beba na njezinom odjelu, ali nisu imali dokaza da je zadrže. Menadžer bolnice James Wilkie postavio je "nezgodna" pitanja na sastanku uprave u prosincu 2016., ali na njegovu zabrinutost nije se odmah reagiralo, pa je bolnica nekoliko mjeseci odgađala da nazove policiju, doznaje The Times.

Tko je odgovoran što je medicinska sestra ubila toliko beba? Na suđenju se čulo su liječnici pred upravom bolnice izrazili sumnju da je Letby povezana s nizom neobjašnjivih kolapsa u najmanje pet odvojenih slučajeva - prije nego što je konačno maknuta s odjela više od godinu dana otkako je počela ubijati. Liječnici optužuju upravu bolnice da bi bebe preživjele da su postupili prema njihovim upozorenjima, i sad uprava razmatra da ih tuži zbog takvih izjava, prenosi Times.

Bolnice zakazale?

Mnogi smatraju da su životi beba mogli biti spašeni da je uprava bolnice odlučila ranije reagirati. No većine ljudi iz uprave više nema tamo, povukli su se s velikim mirovinama ili su se preselili na unosne nove funkcije unutar britanskog javnog zdravstva.

Dr. Ravi Jayaram rekao je da je on skupa s drugima još krajem 2015. izrazio svoju zabrinutost u vezi s radom Lucy Letby, no voditeljica sestrinstva Alison Kelly im je rekla neka samo nastave promatrati što se događa. Nakon toga je Letby ubila još dvije bebe i ozlijedila tri druge. Nakon što su tri bebe umrle u dva tjedna, Dr Stephen Brearey, glavni liječnik na neonatalnom odjelu te bolnice,organizirao je sastanak s Alison Kelly, glavnom medicinskom sestrom bolnice, i Eirianom Powellom, šefom odjela. Pokazalo se da je Lucy Letby bila u smjeni u vrijeme smrti dojenčadi.

image

Roditelji Lucy Letby

Peter Powell/Afp

U bolnicu je pozvan neovisni stručnjak kako bi utvrdio postoje li veze između smrti beba. Dr. Nimish Subhedar otkrio je da su bebe bile dobro, ali bi im se stanje brzo pogoršalo i nijedna nije reagirala na liječenje. Subhedar je uočio da je Letby bila jedina medicinska sestra na dužnosti svaki put kad bi se nekoj bebi jako pogoršalo stanje. Brearey je poslao izvješće Ianu Harveyu, medicinskom direktoru bolnice, nakon što je Subhedar izvijestio o svojim nalazima. Dana 2. ožujka, Brearey je poslao e-mail Powellu tražeći sastanak, rekavši: "Opet moramo razgovarati o Letby."

Dr Brearey je Harveyu e-poštom poslao tablicu rasporeda noćnih smjena Lucy Letby koji se poklapao sa smrtima beba, tražeći od razgovor. No sastanak nije održan mjesecima. Harvey je otišao u mirovinu u kolovozu 2018. i sada živi u Francuskoj, i odbacuje navode liječnika Breareya.

Preokret

Još dvije bebe zamalo su umrle prije nego što je Brearey konačno dobio termin za sastanak s menadžerima bolnice. Harvey i Kelly odlučili su pustiti medicinsku sestru da nastavi raditi na neonatalnom odjelu. U odgovoru upravitelja bolnice navodi se: "Nema dokaza protiv Letbyja osim slučajnosti." Ian Harvey povukao se s mjesta medicinskog direktora nekoliko tjedana nakon što je 2018. uhićena Lucy Letby. Optužuje ga se da je odugovlačio s pozivanjem policije da ispita neobjašnjive smrti na neonatalnom odjelu.

image

Sud u Manchesteru

Peter Powell/Afp

Do preokreta je došlo kada se ustanovilo da je Lucy Letby bila na dužnosti kada su dvije od tri prerano rođene trojke umrle unutar 24 sata. Kad je druga beba umrla, Brearey je nazvao Karen Rees, dežurnu menadžericu, tražeći da makne sestru Letby. Rees je odbila. Brearey je za BBC News rekao: "Izazvao sam je. Rekao sam: ‘Želite li reći da ovu odluku donosite protivno željama sedam pedijatara konzultanata? Odgovorila je da‘."

No nakon toga je Lucy Letby stavljena pod nadzor. Zvali su je na razgovor i rekli joj da je povezana sa smrtnim slučajevima na odjelu. U srpnju je premještena na drugu dužnost i maknuta s odjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 06:41